Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Herning, 13/12/2020 - 10:37

Hernings EM-atmosfære er isoleret i Boxens coronaboble

Der spilles håndbold-EM i Hernings eventfyrtårn Boxen. Men inde i bymidten er der ingen tegn på fest.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Coronavirus kan give feber. Men det er på ingen måde EM-feber. Spørg bare i Herning, som lige nu er vært for kvindernes håndbold-EM.

Byen, som tiltrækker flere store sportsbegivenheder end de fleste andre danske byer, ligger lige så øde hen som resten af coronaramte Danmark.

I 2019 var der kæmpe håndboldfest i Herning, da mændene vandt VM-guld på hjemmebane i Jyske Bank Boxen. I 2018 var der ishockey-VM i byen. Og i 2015 spillede håndboldkvinderne VM i den midtjyske by.

Alle gange var byen klædt på til sportsfest, fans strømmede til fra ind- og udland, og hoteller, restauranter og barer bugnede af feststemte mennesker iført spenderbukser.

Den omsætning må erhvervslivet i byen se langt efter ved det igangværende håndbold-EM, som afvikles under strikse coronarestriktioner.

Det betyder blandt andet, at ingen fans kan komme ind til kampene. Af samme årsag er de ikke rejst til Herning, som derudover fredag blev ramt af regeringens anden bølge af delvis nedlukning i en lang række kommuner.

EM-stemningen er med andre ord ikke eksisterende for hverken erhvervsliv eller befolkning i byen.

- Der er en særlig atmosfære og ånd over Herning, når vi har mesterskaber, fordi vi ikke er større, end vi er, fortæller Mette Gottlieb, direktør for Visit Herning.

- Vores størrelse er mange gange vores styrke i sådan noget, fordi vi som borgere bliver suget med ind i den atmosfære, der er ved mesterskaber. Og den er der jo ikke på nogen måde i samme stil nu desværre.

En tur gennem centrum af Herning underbygger den manglende mesterskabsatmosfære.

Et enkelt banner viser, at der er EM i byen, men den opdager de fleste næppe, da julepynten er klart dominerende i gadebilledet.

En godhjertet Amnesty-udsending lader forstå, hvor hårdt mange børn og kvinder har det grundet alkoholproblemer i danske hjem under coronanedlukningen.

Hun har tydeligvis styr på sit arbejde. Til gengæld har hun ikke den fjerneste idé om, at der er håndboldslutrunde i byen. Det er sådan set heller ikke det, hun er sendt ud for.

Det understøtter dog, at intet i byen emmer af, at Europas største håndboldturnering for kvinder foregår lige for næsen af befolkningen ude i Jyske Bank Boxen.

Det er imidlertid også en kompleks størrelse i år. For mens både Europas og Danmarks håndboldforbund (EHF og DHF), som arrangerer EM sammen, gerne vil have mest mulig omtale af og hype omkring turneringen, giver det ikke meget mening at hente i Herning denne gang.

Der må alligevel ikke være tilskuere i Boxen, og med anbefalingerne om at holde afstand, skal man helst heller ikke suge folk ind i bybilledet. Tværtimod i virkeligheden.

Byens erhvervsliv, hvoraf flere nu er lukket helt ned, går glip af en kæmpe omsætning, som man havde regnet med, da EM-værtskabet blev tildelt Herning.

For mindre end to år siden holdt baren Fox and Hounds åbent til langt ud på de lyse morgentimer, fordi håndboldherrerne fejrede den netop vundne VM-titel.

Nu har ejer Jan Taulbjerg måttet lukke ned midt under EM, men selv inden fredagens nedlukning mærkede han så godt som intet til slutrunden.

- Jeg vil umiddelbart tro, vi har haft 90 procent færre gæster i forhold til normalt ved slutrunder. Det har ikke været, som det plejer at være for at sige det mildt, fortæller han.

Normalt ville hans bar have været bugnende fuld af både danske og udenlandske fans til kampe på storskærme såvel som almindelig fest. Til årets slutrunde har det kostet ham penge at have åbent, så længe det varede.

- Forretningsmæssigt kunne det have været det samme, men jeg synes, det er dejligt, der er noget aktivitet ude i Jyske Bank Boxen. Dem har jeg mere ondt af end mig selv, siger Jan Taulbjerg.

Coronapandemiens stop for rejseaktivitet har nemlig ramt Herning hårdt. Med en klar turistprofil rettet mod erhverv og events er det meste gået i stå, fortæller Mette Gottlieb fra Visit Herning.

Hun er glad på vegne af de hoteller, som holdene er indkvarteret på. Det giver tiltrængt omsætning og arbejde.

- Men alle dem, som ikke er involveret denne gang, fordi der er en reduktion i, hvem der egentlig er ude i byen, er ramt.

- For dem er det jo det samme som, at der ingenting sker. Sådan er det for hele bevidstheden i området, siger hun.

Selv om borgerne og erhvervslivet ingen reel glæde har af EM-slutrunden i år, så er Mette Gottlieb trods alt glad for, at mesterskabet bliver gennemført.

- Det er rigtig positivt, vi kan gennemføre det, for det har også noget med tillid, professionalisme og kvalitet at gøre. Det får man et stempel på, når vi kan gennemføre det, synes jeg, siger hun.

Herning er lukket ned. Men i Boxens coronaboble fortsætter håndbold-EM uforstyrret. Og sådan er det nødt til at være i år.

/ritzau/

Roskilde, 04/07/2025 - 03:14

Anmeldere: Stormzy er forældet - men det var publikum ligeglade med

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den britiske rapper Stormzy får ros for energiniveau og håndtering af publikum på Roskilde Festival torsdag.

Publikum mødte torsdag aften talstærkt op til den britiske rapper Stormzys koncert på Roskilde Festival.

Og det til trods for, at Stormzy ifølge flere anmeldere ikke længere har samme relevans som tidligere i karrieren.

- Stormzy var hovednavnet, vi havde glemt. Han er ganske enkelt ikke relevant på den måde, han var for 10 år siden, skriver Politikens musikredaktør Simon Lund i en anmeldelse.

Men det var publikum ifølge musikredaktøren ligeglade med. Over 60.000 publikummer var mødt op, og Stormzy vidste præcis, hvordan de skulle håndteres, skriver han.

Lund ærgrer sig dog over, at rapperen brugte en større del af koncerten på at tage publikum med til det, som han beskriver, som en tur i kirke med hele gospelkoret. Politikens anmelder kvitterer med fire stjerner.

Hos Ekstra Bladet mener anmelder Thomas Treo, at Stormzy er forældet (outdated, red.). Rapperen er blevet overhalet i en genre, der er for hurtig i vendingen, skriver han.

Med det sagt, mener Treo, at den britiske rapper leverede en energisk indsats med karakteristiske høje knæløft og energiske sæt.

- Det var lidt hyggeligt. Det var lidt kedeligt. Det var lidt underholdende. Men mest af alt lidt for lidt, skriver Ekstra Bladets anmelder, der giver koncerten tre stjerner.

Hos B.T. beskriver anmelder Lykke Buhl koncerten som en kærlighedsudveksling mellem Stormzy og publikum.

- Stormzy formåede at få sin oprigtighed og taknemmelig helt ud i de yderste hjørner af Dyreskuepladsen, og det var tydeligt, at kærligheden var gengældt, skriver hun.

På trods af et oplagt publikum skinnede det ifølge Buhl til tider igennem, at Stormzys musik ikke har slået mere igennem i Danmark, end det har.

Men publikum var ikke skuffede. Der blev både hoppet, danset, råbt og skreget, skriver B.T.'s anmelder, der kvitterer med seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

Roskilde, 03/07/2025 - 17:37

Aphaca debuterede på Roskilde Festival med fyldt teltscene

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival. Anmeldere giver koncerten fem stjerner.

Det danske band Aphaca samlede publikum på tværs af generationer, da de torsdag eftermiddag spillede koncert på Roskilde Festival.

Sådan lyder det i Politikens anmeldelse af koncerten.

- Aphaca er det varmeste og bedste rockband, Danmark har set i årevis. Og de samlede så mange mennesker, at der var prop i tilstrømningen og fyldt telt næsten en time, inden de gik på.

- Alle de unge var der. Og deres forældre, skriver Politiken, der kvitterer med fem hjerter.

Aphaca spillede klokken 14.30 på Roskilde Festivals næststørste scene Arena, hvor der er plads til omkring 17.000 mennesker.

Længe inden koncertens start var Arena-teltet fyldt med mennesker, skriver Jyllands-Posten i sin anmeldelse.

- Der var mennesker overalt, selv på taget af toiletvognene.

- Og da bandet viste sig på scenen, var det tilsyneladende med ægte forbløffelse over at se så mange. Publikum sang med på hvert ord, det rørte tydeligvis bandet, og der opstod en smuk og varm stemning i teltet, lyder det i avisens anmeldelse.

Jyllands-Posten giver koncerten fem stjerner.

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival.

Bandet var oprindeligt en del af First Days-programmet, men i slutningen af april blev de rykket op til at spille på festivalens næststørste scene.

B.T. giver ligeledes fem stjerner til debutkoncerten.

- Roskilde-koncerten på festivalens næststørste scene havde måske ikke de store overraskelser, men blev udført utroligt sikkert, og de kunne sagtens have båret Orange scene.

- En rigtig, rigtig, rigtig fin udfoldelse af talentet, skriver B.T. i anmeldelsen.

Aphaca består af de fire barndomsvenner Rumle Hueg Kærså, Bertil Endberg Nielsen, Bertram Ask Plauborg og Noah Elias Rasmussen.

I 2019 udgav bandet sin første single "Blomsterbørn". I 2022 kom debutalbummet "Et aar uden dig".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

FAKTA: Rygevaner blandt børn og unge

* Der er sket en stigning i forbruget af tobaks- og nikotinprodukter blandt børn og unge i de seneste år.

* Det gælder også blandt mindreårige, til trods for at det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år.

* Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks-eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent.

* 14,3 procent af de 15-17-årige bruger e-cigaretter (for eksempel vapes og puff bars) enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er en markant stigning fra 2020, hvor 4,5 procent brugte e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

* Størstedelen af unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, ønsker at stoppe. Eksempelvis har 66,5 procent af de 15-17-årige, der bruger røgfrie nikotinprodukter, overvejet at stoppe med at bruge dem inden for den seneste måned.

Kilde: Rapporten §Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2024. Statens Institut for Folkesundhed. SDU (2025).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

Disse dampende souvenirs kan koste dig dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mange kender ikke reglerne for køb af ulovlige e-cigaretprodukter. Kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen gør dig her opmærksom på de mulige konsekvenser.

Det kan være fristende at købe spændende souvenirs med hjem fra sommerferien. Især hvis det er varer, der ikke kan købes lovligt i herhjemme.

Men du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvad du må købe med hjem, når det kommer til e-cigaretprodukter som puffbars, advarer Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Mange tror kun, at det er ulovligt at købe de forbudte produkter i Danmark og tænker ikke over reglerne for import og køb på nettet.

- Det er ulovligt at købe e-cigaretprodukter, der har smag af andet end tobak og mentol - for eksempel slik- eller frugtsmag - både fysiske køb og over nettet.

- Du må heller ikke købe produkter med nikotinholdig væske, hvor nikotinindholdet overstiger 20 milligram per milliliter, fortæller Stine Pedersen.

Der er dog en gråzone i reglerne, for det ikke er ulovligt at tage ti styks af de ellers ulovlige e-cigaretprodukter med over grænsen til Danmark.

Men det er ulovligt at medbringe mere end ti. Årsagen er, at produkterne betragtes som rejsegods og til eget forbrug, hvis det er ti eller færre.

- Hensigten med importforbuddet er, at børn og unge ikke skal komme i besiddelse af e-cigaretprodukterne. Derudover må de ikke bruges til videresalg.

- Men man vil ikke slå ned på, at en dansk turist har et par ulovlige e-cigaretter liggende i bilen efter en ferie i Frankrig, siger kontorchefen.

Dog kan politiet godt slå ned på det, hvis det virker, som om nogen udnytter reglerne systematisk for eksempel ved at transportere ti ulovlige engangs-e-cigaretter over grænsen flere gange samme dag.

Stine Pedersen fortæller, at der er en del, som bestiller de ulovlige produkter hjem fra nettet - især fra Frankrig og Tyskland.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at de, der overtræder forbuddet, ikke ved, at de bryder reglerne, fordi de bestiller en så lille mængde, at der ikke er tegn på videresalg.

- Men det er stadig ulovligt. Produkterne bliver beslaglagt, og Sikkerhedsstyrelsen giver besked om lovovertrædelsen til politiet, som skriver et bødeforlæg.

- Udgangspunktet for førstegangstilfælde lyder på 10.000 kroner, siger hun.

Bøden kan dog både være højere eller lavere.

Siden loven trådte i kraft i juli 2024, har Sikkerhedsstyrelsen noteret 500 sager.

Flere planter og fødevarer er også blandt det, der er ulovligt at tage med hjem fra ferien, så Stine Pedersen opfordrer til, at du tjekker reglerne på Toldstyrelsens hjemmeside eller på borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek