Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Herning, 13/12/2020 - 10:37

Hernings EM-atmosfære er isoleret i Boxens coronaboble

Der spilles håndbold-EM i Hernings eventfyrtårn Boxen. Men inde i bymidten er der ingen tegn på fest.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Coronavirus kan give feber. Men det er på ingen måde EM-feber. Spørg bare i Herning, som lige nu er vært for kvindernes håndbold-EM.

Byen, som tiltrækker flere store sportsbegivenheder end de fleste andre danske byer, ligger lige så øde hen som resten af coronaramte Danmark.

I 2019 var der kæmpe håndboldfest i Herning, da mændene vandt VM-guld på hjemmebane i Jyske Bank Boxen. I 2018 var der ishockey-VM i byen. Og i 2015 spillede håndboldkvinderne VM i den midtjyske by.

Alle gange var byen klædt på til sportsfest, fans strømmede til fra ind- og udland, og hoteller, restauranter og barer bugnede af feststemte mennesker iført spenderbukser.

Den omsætning må erhvervslivet i byen se langt efter ved det igangværende håndbold-EM, som afvikles under strikse coronarestriktioner.

Det betyder blandt andet, at ingen fans kan komme ind til kampene. Af samme årsag er de ikke rejst til Herning, som derudover fredag blev ramt af regeringens anden bølge af delvis nedlukning i en lang række kommuner.

EM-stemningen er med andre ord ikke eksisterende for hverken erhvervsliv eller befolkning i byen.

- Der er en særlig atmosfære og ånd over Herning, når vi har mesterskaber, fordi vi ikke er større, end vi er, fortæller Mette Gottlieb, direktør for Visit Herning.

- Vores størrelse er mange gange vores styrke i sådan noget, fordi vi som borgere bliver suget med ind i den atmosfære, der er ved mesterskaber. Og den er der jo ikke på nogen måde i samme stil nu desværre.

En tur gennem centrum af Herning underbygger den manglende mesterskabsatmosfære.

Et enkelt banner viser, at der er EM i byen, men den opdager de fleste næppe, da julepynten er klart dominerende i gadebilledet.

En godhjertet Amnesty-udsending lader forstå, hvor hårdt mange børn og kvinder har det grundet alkoholproblemer i danske hjem under coronanedlukningen.

Hun har tydeligvis styr på sit arbejde. Til gengæld har hun ikke den fjerneste idé om, at der er håndboldslutrunde i byen. Det er sådan set heller ikke det, hun er sendt ud for.

Det understøtter dog, at intet i byen emmer af, at Europas største håndboldturnering for kvinder foregår lige for næsen af befolkningen ude i Jyske Bank Boxen.

Det er imidlertid også en kompleks størrelse i år. For mens både Europas og Danmarks håndboldforbund (EHF og DHF), som arrangerer EM sammen, gerne vil have mest mulig omtale af og hype omkring turneringen, giver det ikke meget mening at hente i Herning denne gang.

Der må alligevel ikke være tilskuere i Boxen, og med anbefalingerne om at holde afstand, skal man helst heller ikke suge folk ind i bybilledet. Tværtimod i virkeligheden.

Byens erhvervsliv, hvoraf flere nu er lukket helt ned, går glip af en kæmpe omsætning, som man havde regnet med, da EM-værtskabet blev tildelt Herning.

For mindre end to år siden holdt baren Fox and Hounds åbent til langt ud på de lyse morgentimer, fordi håndboldherrerne fejrede den netop vundne VM-titel.

Nu har ejer Jan Taulbjerg måttet lukke ned midt under EM, men selv inden fredagens nedlukning mærkede han så godt som intet til slutrunden.

- Jeg vil umiddelbart tro, vi har haft 90 procent færre gæster i forhold til normalt ved slutrunder. Det har ikke været, som det plejer at være for at sige det mildt, fortæller han.

Normalt ville hans bar have været bugnende fuld af både danske og udenlandske fans til kampe på storskærme såvel som almindelig fest. Til årets slutrunde har det kostet ham penge at have åbent, så længe det varede.

- Forretningsmæssigt kunne det have været det samme, men jeg synes, det er dejligt, der er noget aktivitet ude i Jyske Bank Boxen. Dem har jeg mere ondt af end mig selv, siger Jan Taulbjerg.

Coronapandemiens stop for rejseaktivitet har nemlig ramt Herning hårdt. Med en klar turistprofil rettet mod erhverv og events er det meste gået i stå, fortæller Mette Gottlieb fra Visit Herning.

Hun er glad på vegne af de hoteller, som holdene er indkvarteret på. Det giver tiltrængt omsætning og arbejde.

- Men alle dem, som ikke er involveret denne gang, fordi der er en reduktion i, hvem der egentlig er ude i byen, er ramt.

- For dem er det jo det samme som, at der ingenting sker. Sådan er det for hele bevidstheden i området, siger hun.

Selv om borgerne og erhvervslivet ingen reel glæde har af EM-slutrunden i år, så er Mette Gottlieb trods alt glad for, at mesterskabet bliver gennemført.

- Det er rigtig positivt, vi kan gennemføre det, for det har også noget med tillid, professionalisme og kvalitet at gøre. Det får man et stempel på, når vi kan gennemføre det, synes jeg, siger hun.

Herning er lukket ned. Men i Boxens coronaboble fortsætter håndbold-EM uforstyrret. Og sådan er det nødt til at være i år.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 15:11

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961. Af etikken fremgår det, at den indeholder 1,54 liter.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

Thomas Rosendahl kan ikke fortælle, hvem sælgeren af flasken præcist er, eller hvordan vedkommende er kommet i besiddelse af den.

Han kan dog sige, at flasken stammer fra Nordeuropa, og at sælgeren er en mangeårig kunde hos Bruun Rasmussen, som af og til sælger ud af sin vinsamling.

- Vinsamlere fra hele verden følger os, og det ved vores sælgere også, forklarer vinchefen.

Han siger, at en sådan flaske vil være en juvel at få fingre i for en vinsamler.

- Vi ved ikke, hvor mange af den her slags flasker der præcist er lavet, men vi har hørt, at der er lavet omkring 12 magnumflasker.

- Det specifikke er, at den er lavet decideret til det her bryllup, hvilket er helt exceptionelt, siger han.

Bruun Rasmussen har aldrig haft sådan en flaske på auktion før, men de har allerede fået "talrige henvendelser", lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 14:47

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek