Stormflod og øget nedbør har de seneste år forårsaget problemer med vand i boliger herhjemme.
Og det forventes, at klimaforandringer i fremtiden vil øge hyppigheden af oversvømmelser. Den risiko bør man være opmærksom på som boligejer.
Det fortæller John Wulff, som er medstifter af køberrådgivningsfirmaet Købersmægler.
- Afhængigt af hvor man bor, skal man overveje, hvordan man kan forhindre vandet i at komme ind i huset, siger han og uddyber:
- Hvis ejendommen ligger et lavtliggende sted med højt grundvand og ringe bortledning af vandet, vil det som udgangspunkt være problematisk. Og har huset en kælder, er problemet endnu større.
På landsplan er hver sjette bolig i høj risiko for at blive oversvømmet af vand. Det fremgår af en risikoanalyse, som boligsiden Boliga sidste år lavede for TV 2.
- Har man en adresse, der hedder noget med Strandengen eller Mosestien, skal man nok forvente, at der er vand en gang imellem, siger John Wulff.
Risikoanalysen viser dog ikke, hvad den enkelte boligejer selv har gjort for at beskytte boligen mod oversvømmelse.
Der er flere muligheder for at holde vandet ude af huset.
- Som boligejer kan man overveje at sikre sit hus med blandt andet højvandslukke, omfangsdræn og regnvandshave, siger han.
Højvandslukke skal forhindre tilbageløb af kloakvand, og omfangsdræn er en slags nedgravet tagrende omkring huset til at lede vandet væk.
En regnvandshave skal også føre vandet væk fra huset. Det foregår typisk med kanaler, der leder vandet hen til bede med fordybninger, så vandet kan sive ned i jorden.
Men hvis du bor i et område, der har et generelt problem med oversvømmelse, vurderer John Wulff, at det typisk vil være grundejerforeningen, som skal kigge på en fælles løsning for alle boligejere. I visse kystnære områder kan løsningen være et fælles dige.
- Det er typisk administrativt tungt og dyrt, men kan understøttes og medfinansieres af nogle kommuner. Indsatsen omkring vand skal håndteres både individuelt og kollektivt, siger han.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din ejendom er i risiko for oversvømmelse, kan du gå ind på hjemmesiden dingeo.dk og søge efter din adresse.
Her kan du få information om, hvor højt grundvandet står i dit område, se om din ejendom ligger i en lavning samt få indsigt i, hvordan befæstelsesgraden på din grund påvirker risikoen for oversvømmelse.
Befæstelsesgraden har betydning for, hvor svært det er for overfladevand at sive ned i jorden. Blandt andet asfalt og beton blokerer for nedsivning.
Klimaforandringer og risikoen for oversvømmelse er bekymringer, der optager mange boligejere.
En ny undersøgelse udført af YouGov på vegne af forsikringsselskabet Alm. Brand viser, at otte ud af ti boligejere ville tænke over klimaforandringer, hvis de skulle købe en bolig i dag. Det oplyser Alm. Brand i en pressemeddelelse.
- Det er ikke overraskende, udtaler Jan Graversgaard, som er direktør i Skadeservice i Alm. Brand.
- For det kan have store konsekvenser for den enkelte boligejer og os som samfund.
/ritzau fokus/