København, 30/06/2025 - 09:00
Undgå ultraforarbejdet mad på grillen
Pølser og revelsben ligger på rad og række på grillen sommeren over, men diætist minder om, at mange af de produkter er ultraforarbejdede.
Af: Af Oliver Meyer Fovsholm, Ritzau Fokus
Grillsæsonen er sparket i gang. Sprækkende pølser og brankede bøffer syder over det glødende kul.
Men når du går på jagt i supermarkedet efter grillpølser og kartoffelsalat, er der en pæn risiko for, at du støder ind i ultraforarbejdede produkter.
Dem bør du snige dig uden om, siger Lotte Juul, der er klinisk diætist hos Hjerteforeningen.
- Det er meget kunstigt sammensatte produkter. Det kan være grillpølser med kunstig farve og aroma af for eksempel ost og tilsætningsstoffer.
- Det kan også være kartoffelsalat tilsat emulgatorer, så den kan holde længere, og flere dressinger og dip med lang holdbarhed er nærmest lavet mere på kemi end råvarer, siger Lotte Juul.
Hun fortæller også, at der er plantebøffer, der primært er sammensat af plantedele, palmekerneolie, kokosfedt, salt og sukker.
Som erstatning for mange af de ultraforarbejdede kødprodukter som spareribs og formarinerede bøffer foreslår hun at smide fisk som laks på grillen, spyd med grøntsager og kylling eller rejer med hvidløg og lime.
- Fisk er en af de fødevarer, der beskytter hjertet mest. Man kan for eksempel lave "grillpakker", hvor man pakker torsk ind i stanniol sammen med citron, timian og grønt, foreslår hun.
Generelt opfordrer hun til at bruge de rene råvarer. Man kan for eksempel sagtens smide et halvt spidskål på grillen.
Hvis man ikke kan undvære sit kød, anbefaler hun, at man køber rent oksekød, der ikke er marineret i forvejen, og grillpølser lavet på rene råvarer kan med fordel købes hos en slagter.
- Problemet er, at vi efterspørger fødevarer, der kan holde konsistens, farve og smag i lang tid.
- Køber du remoulade hos en fiskehandler, holder den kun tre til fire dage i køleskabet. For mange er det ikke nok, siger hun.
Hvis det kan være svært at finde rundt i, hvor forarbejdet en given fødevare er, har Lotte Juul tre råd, man kan støtte sig til.
1) Undgå fødevarer med en lang ingrediensliste.
2) Undgå fødevarer med ingredienser, du ikke kender eller ikke kan udtale.
3) Undgå fødevarer, du ikke ville kunne lave med ingredienser fra dit eget køkken.
Generelt har ultraforarbejdede produkter et højt indhold af fedt, salt og sukker. Det er skadeligt for hjertet, fortæller diætisten.
- Man har tidligere tænkt meget på, hvilke ingredienser i maden der er skadelige, men man har ikke tænkt på tilsætningsstofferne og den cocktaileffekt, der bliver skabt, siger hun.
Hun forklarer, at de ultraforarbejdede fødevarer kan føre til overvægt, hjertesygdom, diabetes og visse typer af kræft.
- Når fødevarerne er så forarbejdede, er de nærmest tygget for os i forvejen, så det giver os ikke den mæthed, vi skal have, siger hun.
Kombinationen af salt, sukker og fedt stimulerer lysten til at spise mere, siger hun.
Der er også biologiske faktorer, der ikke er kortlagt endnu omkring kroppens optag af de ultraforarbejdede produkter.
- Normalt er der noget i maden, vi ikke optager. Det ryger bare igennem tarmen, men når kroppen ikke selv skal bearbejde maden lige så meget, er optaget måske større, lyder det fra Lotte Juul.
/ritzau fokus/