Bruxelles, 14/05/2025 - 10:45
EU-Kommissionen taber sag om udlevering af von der Leyens sms'er
EU-Kommissionen skulle have udleveret von der Leyens sms'er med Pfizer-direktør, fastslår domstol.
François Walschaerts/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
EU-Kommissionen har tabt den såkaldte Pfizer-sag ved EU-Domstolen.
Det står klart, efter at EU-Domstolen onsdag offentliggjorde sin længe ventede afgørelse i sagen, der rækker tilbage til coronaepidemien.
Sagen handler om, hvorvidt det var forkert af EU-Kommissionen at afvise en journalists anmodning om at få adgang til de sms'er, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, udvekslede med direktøren for Pfizer under coronaepidemien.
Det mener EU-Domstolen, at det var.
- I sin dom giver retten sagsøgerne medhold og annullerer kommissionens afgørelse, hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Domstolen.
Sagen tog sin begyndelse, da en journalist fra New York Times begærede aktindsigt i alle tekstbeskeder udvekslet mellem von der Leyen og Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla, mellem den 1. januar 2021 og den 11. maj 2022.
Kommissionen gav dog afslag. Det skete med begrundelsen, at EU-Kommissionen ikke var i besiddelse af tekstbeskederne.
New York Times anlagde derefter sag ved EU-Domstolen for at få EU-Kommissionens afgørelse annulleret.
EU-Domstolen lægger vægt på, at formålet med EU's forordning om aktindsigt er at give ret til aktindsigt med "størst mulig virkning".
Derfor bør "alle" institutionernes dokumenter ifølge domstolen "som hovedregel" være offentligt tilgængelige.
EU-Domstolen afviser også EU-Kommissionens forklaring om, at dokumenter ikke fandtes.
- I det foreliggende tilfælde bemærker Retten, at Kommissionens svar angående de ønskede tekstbeskeder gennem hele proceduren enten er baseret på antagelser eller på skiftende eller unøjagtige oplysninger, lyder det.
Omvendt er det ifølge domstolen lykkedes for New York Times at fremlægge "relevante og samstemmende oplysninger, der beskriver, at der har været udvekslinger."
Især i form af tekstbeskeder mellem von der Leyen og Pfizers administrerende direktør.
Tekstbeskederne var sendt i forbindelse med kommissionens køb af vacciner hos Pfizer under coronaepidemien.
- Det er således lykkedes dem (New York Times, red.) at afkræfte formodningen om, at de ønskede dokumenter ikke findes, og at kommissionen ikke er i besiddelse af dem, fastslår EU-Domstolen.
Sagen er følsom for von der Leyen og EU-Kommissionen af flere årsager.
Den første handler om økonomi.
Under coronaepidemien fik EU-Kommissionen en vigtig rolle i forhold til at indkøbe vacciner.
Vaccinerne var i en periode svære at få fat i, og der var et stort pres på EU-Kommissionen for at levere over for EU-medlemslandene, der desperat manglede vacciner til deres borgere.
Det var formentlig i det lys, at von der Leyen besluttede sig for selv at kontakte direktøren for Pfizer.
EU-Kommissionen havde medlemslandenes opbakning til indkøbene, men endte dog med at købe for mange vacciner. Og måske til for høj en pris.
Der har været forlydender i internationale medier om, at Pfizer hævede prisen under forhandlingen, så EU-landene måtte betale mere for vaccinerne.
EU-landene endte med regningen og med millioner af vaccinedoser i overskud, som måtte destrueres.
Den anden grund, til at sagen er ubehagelig for von der Leyen, er, at den giver ammunition til kritikere, der mener, at von der Leyen centraliserer magten i EU-Kommissionen og ikke lever op til løfter om at være transparent.
Da EU-Kommissionens vaccineindsats i april 2021 lignede en succes, fortalte von der Leyen i et interview, at hun havde udvekslet sms'er med Pfizer-direktøren i en måned, mens de forhandlede om den store vaccinekontrakt.
Da billedet skiftede, og New York Times søgte aktindsigt, var sms'erne dog blevet slettet.
EU-Kommissionen har over for EU's ombudsmand tidligere argumenteret for, at sms'er ikke behøver at blive registreret og gemt.
Det skyldtes ifølge EU-Kommissionen, at sms'er behandles som "kortlivede, flygtige dokumenter".
I en skriftlig kommentar konstaterer EU-Kommissionen, at man tager afgørelsen fra EU-Domstolen til efterretning.
- Kommissionen vil nu nøje studere rettens afgørelse og beslutte de næste skridt. Til det formål vil kommissionen vedtage en ny beslutning med en mere detaljeret forklaring, hedder det.
/ritzau/