Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/02/2024 - 08:00

Tre kokkes favoritretter til de hurtige hverdage

Kokkene Louisa Lorang, David Johansen og Thomas Rønsch Toftdahl deler, hvad de selv bikser sammen i køkkenet på en travl hverdagsaften.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Selv professionelle kokke har dage, hvor de kommer sent hjem fra arbejde og står og stirrer tomt ind i køleskabet. Men hvad laver de så?

Her får du tre erfarne kokkes svar.

1) Pasta og quinoa på nul komma fem.

Kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang har flere retter, som hun tyer til, når tiden er knap, og hun måske ikke lige har fået købt ind. Ofte indeholder de pasta.

- Pasta kan bare noget. Du kan for eksempel bare spise det med hvidløg og olivenolie, hvis du er lidt på røven, siger hun.

Retten laver du ved at koge spaghetti. Steg samtidig skiveskårne hvidløgsfed i rigeligt olivenolie på en pande ved middelvarme. Gem lidt af pastavandet, når spaghettien er kogt al dente.

Bland til sidst pastaen sammen med noget af pastavandet med olie og hvidløg, og tilsæt gerne hakket persille og revet parmesan. Husk at smage til med salt og peber.

En anden sikker vinder hjemme hos Louisa Lorang er quinoa, som er små fiberholdige frø.

- Her koger jeg simpelthen bare noget quinoa sammen med nogle tomater, krydderier og bønner. Enten spiser jeg det bare sådan, eller også topper jeg det til sidst med noget avocado eller en klat yoghurt, fortæller hun.

2) Asiatisk med kylling og grønt.

Grøntsager udgør basen for de fleste måltider hjemme hos David Johansen, der er køkkenchef, direktør og medejer af restauranten Plates Christianshavn, som ligger i København.

På en travl dag griber han derfor ud efter, hvad end der ligger i køleskabets grøntsagsskuffe, og så smider han det på panden. Skal der kød til, bliver det ofte kylling, som brunes på en pande, hvorefter han kommer grøntsagerne i.

- Jeg tilsætter enten rød karrypasta eller en blanding af soja og hoisinsauce og slutter af med et bundt friske skud koriander på toppen, fortæller David Johansen, der også kan finde på at lave en ganske simpel pastaret.

- Den er egentlig helt vildt mærkelig, siger han.

Her sauterer du løg og hvidløg, som du har revet på et rivejern, i en gryde. Hæld dernæst noget syre i form af for eksempel en sjat vineddike eller en rest hvidvin ned i. Kog pastaen, og bland den og noget af pastavandet med løgblandingen.

- Så tilsætter jeg revet parmesan eller pecorino eller en klat mascarpone. Det er sådan en rigtig go-to-ret, som vi tit laver herhjemme, fortæller David Johansen.

3) Gryderet uden kød.

Kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl har altid udblødte kikærter på dåse stående i køkkenskabet.

- Jeg skyller og rister dem på panden med nogle urter, og så tilsætter jeg nogle gange flåede tomater og en lille smule fond og lader det koge godt ind. Det bliver nærmest til en gryderet - bare uden kød, fortæller han.

Som tilbehør serverer han måske noget gratineret brød, og har han lyst til kød, tilføjer han nogle stykker chorizopølse til retten.

Den hurtige hverdagsret i hans køkken kan også være stegte ris. Her steger du en omgang kogte ris på panden sammen med de grøntsager, som du finder i køleskabet.

- Put eventuelt to æg i, lad det hele riste på panden, og server! Det tager et kvarter at lave og er sund og næringsholdig hyggemad, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

New York, 10/09/2024 - 06:51

93-årig skuespiller bag Darth Vaders stemme er død

Reuters/Reuters

Manden, der lagde stemme til skurken Darth Vader, er mandag død i en alder af 93 år, oplyser en repræsentant.

James Earl Jones, manden bag skurken Darth Vader fra "Stjernekrigen" i 1977 og den engelske stemme til Mufasa i "Løvernes Konge" fra 1994, er mandag død i en alder af 93 år.

Det oplyser en repræsentant for skuespilleren til det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Dødsårsagen er ikke umiddelbart oplyst.

Ifølge Variety sov han stille ind i sit hjem i den amerikanske delstat New York.

James Earl Jones er afroamerikaner og blev født i 1931 i sydstaten Mississippi under segregationen, som var en slags institutionaliseret racisme, der gav delstaten lov til at behandle sorte amerikanere anderledes end hvide.

Som femårig flyttede han ud på sine bedsteforældres gård i Michigan, men flytningen var en voldsom omvæltning for den lille dreng, og han begyndte derfor at stamme.

Længe var stammeriet så omfattende, at Jones besluttede sig for slet ikke at sige noget.

- Jeg var en stammer. Jeg kunne ikke snakke, så mine første skoleår var også mine første år som stum - og de stumme år fortsatte lige indtil high school, skrev James Earl Jones i sin biografi fra 1993.

Og med munden lukket skulle det da også tage otte år, før hans engelsklærer opdagede Jones' talent for at skrive digte.

Hver eneste dag opmuntrede læreren Jones til at recitere digte. Og stille og roligt kom selvtilliden og lysten til at snakke tilbage for den unge afroamerikaner.

Han fik sin Broadway-debut i 1957 og spillede med i en lang række Shakespeare-stykker.

I 1969 vandt han en Tony Award, den fornemmeste teaterpris, for sin rolle som bokseren Jack Johnson i stykket "Det store hvide håb".

Et stykke, som i 1970 blev filmatiseret - også med Jones i hovedrollen. Her blev han som den kun anden afroamerikanske skuespiller i historien nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

James Earl Jones blev for alvor verdenskendt, da han blev manden bag den mørke, dystre Darth Vader-stemme, der er superskurken i filmen "Stjernekrigen" og dens efterfølgere.

Men hans karakteristiske dybe stemme er også blevet brugt i en lang række andre film, blandt andet i Disneys "Løvernes Konge", hvor han lagde stemme til Mufasa.

Stjernen har høste mange priser blandt andet tre Emmy Awards, en Golden Globe Award og to Tony Awards.

James Earl Jones blev gift med skuespillerinden og sangerinden Julienne Marie i 1968. De blev skilt i 1972. I 1982 blev han gift med Cecilia Hart, som han fik sønnen Flynn med.

Cecilia Hart døde af kræft i 2016.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 10/09/2024 - 06:50

Amerikansk rockduo lægger sag an efter Trumps brug af musik

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

The White Stripes er stærkt utilfreds med, at Trump har brugt hittet "Seven Nation Army" i en kampagnevideo.

Den amerikanske rockduo The White Stripes har mandag lagt sag an mod Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Rockduoen hævder, at ekspræsidenten og hans kampagnehold har brugt deres hit "Seven Nation Army" i en video på sociale medier uden tilladelse.

I sagsanlægget fremgår det desuden, at bandets medlemmer, Jack White og Meg White, "er stærkt imod Trumps politik og handlinger, da han var præsident, og de handlinger, han har lagt op til i en eventuel anden præsidentperiode".

Trumps kampagnehold er ikke umiddelbart vendt tilbage på en forespørgsel fra AP om en kommentar til sagsanlægget.

Det er langtfra første gang, at Trumps lejr er kommet med på kant med sangere og bands efter brug af deres sange.

Senest var den amerikanske rockgruppe Foo Fighters utilfreds med, at gruppens hit "My Hero" blev spillet under et af Trumps vælgermøder i august.

Samme måned sagde holdet bag den canadiske sangerinde Céline Dion, at Trumps brug af hendes sang "My Heart Will Go On" var "uautoriseret", og at hun ikke støttede "denne eller lignende brug".

Derudover har den canadiske sanger Neil Young, Steven Tyler fra det amerikanske rockband Aerosmith og den engelske sangerinde Adele alle kritiseret Trump for også at spille deres musik til vælgermøder.

Bandet Rolling Stones har tidligere truet med at lægge sag an, hvis Trumps kampagne fortsatte med at bruge bandets hitsang "You Can't Always Get What You Want".

Både Republikanernes Donald Trump og Demokraternes Kamala Harris har i øjeblikket travlt med vælgermøder forud for det amerikanske præsidentvalg 5. november.

Natten til onsdag dansk tid møder Harris og Trump for første gang hinanden i en tv-debat. Det sker på tv-kanalen ABC.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

FAKTA: Du kan fortryde en tillægsforsikring

* Du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt en tillægsforsikring. Er det tilfældet, kan det derfor være godt givet ud at kigge på, om den er nødvendig.

* Når en forhandler vil sælge dig en tillægsforsikring, har du ret til at få en række oplysninger udleveret på skrift. Det gælder blandt andet vejledning om forsikringens dækning og løbetid samt oplysning om, hvordan og hvor du klager.

* Har forsikringsselskabet ikke givet dig den erstatning, du mener at have krav på, kan du klage. Her skal du først sende en skriftlig klage til forsikringsselskabet, som du har tillægsforsikringen hos. Husk at gemme dokumentation for din klage.

* Er I fortsat uenige, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

Tjek om du er overforsikret og spar penge

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan være spildte penge, hvis du ikke er vågen, når du bliver tilbudt at købe forsikring. Vær opmærksom, når du køber ny elektronik, anbefaler ekspert.

Du har endelig fundet frem til den perfekte efterårsrejse, og midt i bestillingen, bliver du spurgt, om du ikke også vil tilkøbe en rejseforsikring.

Du har ikke det fulde overblik over dine forsikringer, så du trykker ja tak.

Problemet er bare, at du i forvejen er dækket via din indboforsikring og dermed kommer til at betale for noget, du ikke behøver.

Generelt kan du risikere at blive overforsikret, hvis ikke du er opmærksom, forklarer specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- For eksempel kan en ødelagt mobiltelefon kun blive erstattet én gang. Så har man både en elektronikdækning gennem sin indboforsikring og en tillægsforsikring, vil en af dem være ligegyldige, siger hun.

Og netop elektronik er et af de typiske steder, hvor du bør være vaks, siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget almindeligt, at man bliver tilbudt tillægsforsikringer i detailhandlen, når man for eksempel køber en smartphone eller et tv, siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

- Men man skal få tjekket, om man i forvejen har en generel elektronikdækning som tillæg til sin indboforsikring, siger han.

Det samme gælder, når du bestiller en rejse og bliver tilbudt at tilkøbe en forsikring.

- Måske har man allerede en årsrejseforsikring som tillæg til sin indboforsikring. Man kan også være dækket via sit Mastercard eller husstanden, siger han.

Derudover råder specialkonsulent Louise Skjødsholm til, at du generelt sætter dig ind i, om dækningsgraden og selvrisikoen i den enkelte forsikring passer til dine nuværende behov.

- Man må prøve at sjusse sig lidt frem og helt lavpraktisk skrive ned, hvad man har af værdier. Er man fint dækket ind, eller har man en alt for høj eller lav dækning?, siger hun.

Samtidig understreger Louise Skjødsholm, at du godt kan få udbetalt penge fra to eller flere forsikringer, hvis de giver en sum penge, i tilfælde af at du kommer ud for noget bestemt.

Det kan for eksempel være, hvis du brækker benet og skal finde ulykkesforsikringerne frem.

Til gengæld betaler du for flere forsikringer, og det kan ende med at blive en for dyr forretning i sidste ende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek