Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/02/2024 - 08:00

Tre kokkes favoritretter til de hurtige hverdage

Kokkene Louisa Lorang, David Johansen og Thomas Rønsch Toftdahl deler, hvad de selv bikser sammen i køkkenet på en travl hverdagsaften.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Selv professionelle kokke har dage, hvor de kommer sent hjem fra arbejde og står og stirrer tomt ind i køleskabet. Men hvad laver de så?

Her får du tre erfarne kokkes svar.

1) Pasta og quinoa på nul komma fem.

Kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang har flere retter, som hun tyer til, når tiden er knap, og hun måske ikke lige har fået købt ind. Ofte indeholder de pasta.

- Pasta kan bare noget. Du kan for eksempel bare spise det med hvidløg og olivenolie, hvis du er lidt på røven, siger hun.

Retten laver du ved at koge spaghetti. Steg samtidig skiveskårne hvidløgsfed i rigeligt olivenolie på en pande ved middelvarme. Gem lidt af pastavandet, når spaghettien er kogt al dente.

Bland til sidst pastaen sammen med noget af pastavandet med olie og hvidløg, og tilsæt gerne hakket persille og revet parmesan. Husk at smage til med salt og peber.

En anden sikker vinder hjemme hos Louisa Lorang er quinoa, som er små fiberholdige frø.

- Her koger jeg simpelthen bare noget quinoa sammen med nogle tomater, krydderier og bønner. Enten spiser jeg det bare sådan, eller også topper jeg det til sidst med noget avocado eller en klat yoghurt, fortæller hun.

2) Asiatisk med kylling og grønt.

Grøntsager udgør basen for de fleste måltider hjemme hos David Johansen, der er køkkenchef, direktør og medejer af restauranten Plates Christianshavn, som ligger i København.

På en travl dag griber han derfor ud efter, hvad end der ligger i køleskabets grøntsagsskuffe, og så smider han det på panden. Skal der kød til, bliver det ofte kylling, som brunes på en pande, hvorefter han kommer grøntsagerne i.

- Jeg tilsætter enten rød karrypasta eller en blanding af soja og hoisinsauce og slutter af med et bundt friske skud koriander på toppen, fortæller David Johansen, der også kan finde på at lave en ganske simpel pastaret.

- Den er egentlig helt vildt mærkelig, siger han.

Her sauterer du løg og hvidløg, som du har revet på et rivejern, i en gryde. Hæld dernæst noget syre i form af for eksempel en sjat vineddike eller en rest hvidvin ned i. Kog pastaen, og bland den og noget af pastavandet med løgblandingen.

- Så tilsætter jeg revet parmesan eller pecorino eller en klat mascarpone. Det er sådan en rigtig go-to-ret, som vi tit laver herhjemme, fortæller David Johansen.

3) Gryderet uden kød.

Kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl har altid udblødte kikærter på dåse stående i køkkenskabet.

- Jeg skyller og rister dem på panden med nogle urter, og så tilsætter jeg nogle gange flåede tomater og en lille smule fond og lader det koge godt ind. Det bliver nærmest til en gryderet - bare uden kød, fortæller han.

Som tilbehør serverer han måske noget gratineret brød, og har han lyst til kød, tilføjer han nogle stykker chorizopølse til retten.

Den hurtige hverdagsret i hans køkken kan også være stegte ris. Her steger du en omgang kogte ris på panden sammen med de grøntsager, som du finder i køleskabet.

- Put eventuelt to æg i, lad det hele riste på panden, og server! Det tager et kvarter at lave og er sund og næringsholdig hyggemad, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Schweiz, 21/11/2024 - 15:38

Eurovision-sejren splitter schweizere økonomisk og ideologisk

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Schweiz vandt Eurovision, som derved skal afholdes i Basel næste år. Men modstandere kalder det spild af offentlige midler og optrædenerne for en provokation.

"Forenet af musik" lyder det internationale melodigrandprix' officielle slogan.

Men lige nu splitter Eurovision den schweiziske kanton Basel-Stadt, som ellers efter planen skal afholde grandprixet i St. Jakobshalle i Basel i maj næste år efter musikeren Nemos sejr i årets Eurovision.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Alpelandet har en høj grad af direkte demokrati, og almindelige borgere kan med tilstrækkeligt antal underskrifter bringe spørgsmål til folkeafstemning. Og det er lige netop, hvad indbyggerne i Basel-Stadt skal søndag.

Det er Federal Democratic Union of Switzerland, et lille konservativt kristent parti, der har indsamlet det nødvendige antal underskrifter.

De vil stoppe Basel-Stadt-kantonen, en af Schweiz' 26 delvis selvstyrende administrative enheder, i at spytte penge i Eurovision, som de kalder for spild af offentlige midler.

Ud over det økonomiske mener partimedlem Philippe Karoubi også, at nogle grandprixoptrædenener er blasfemiske - på grænsen til det okkulte - og ideologiske provokationer, som er i modstrid med vestlige jødisk-kristne værdier.

Hvis folkeafstemningen blokerer for et tilskud på omkring 35 millioner schweizerfranc svarende til cirka 280 millioner danske kroner, vil grandprixet blive nedskaleret.

Sådan lyder reaktionen fra Edi Estermann, der er kommunikationschef for 2025-udgaven af Eurovision.

Blandt andet vil det gå ud over optaktsdagene, hvor det er planen, at der skal afholdes mange forskellige arrangementer i Eurovision-ånden.

Forberedelserne er allerede langt. Men det er stadig muligt at flytte næste års Eurovision til en anden by, der byder sig til, tilføjer Edi Estermann.

Det er European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision og finansierer selve konkurrencen.

De vurderer, at de økonomiske fordele, som værtsbyerne høster - for eksempel fra turisme - kan dække omkostninger til eksempelvis sikkerhed.

EBU tilføjer derudover ifølge AFP, at den svenske værtsby Malmø, som afholdt det internationale melodigrandprix i år, stadig her seks måneder efter ser et stort antal internationale besøgende.

Men det argument køber Philippe Karoubi fra Federal Democratic Union of Switzerland ikke. Han pointerer, at de økonomiske fordele tilfalder private aktører såsom hoteller.

Den kommende Eurovision-finale afholdes 17. maj 2025, og Danmarks repræsentant findes ved Dansk Melodi Grand Prix 1. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2024 - 12:49

Kongehuset afslører nye portrætter af kongen og dronningen

I forlængelse af tronskiftet har kongehuset offentliggjort nye civilportrætter til officielle rejser.

Godt ti måneder efter at tronen skiftede hænder, og Frederik gik fra kronprins til konge, er der blevet tage nye civilportrætter af det nye kongepar.

Kongehuset har offentliggjort de nye portrætter af dronning Mary i hvid kjole og kong Frederik i jakkesæt.

Billederne er blevet taget i forlængelse af tronskiftet den 14. januar i år, hvor dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin førstefødte søn.

De såkaldte civilportrætter skal bruges i forbindelse med for eksempel officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

I april offentliggjorde kongehuset også nye gallaportrætter af kongehuset. De er på nuværende tidspunkt ved at blive sendt ud.

De officielle gallaportrætter af siddende regenter har gennem tiden været ophængt på blandt andet danske ambassader, konsulater og danske fartøjer.

Derfor har det indtil for nylig hængt billeder af dronning Margrethe, som nu skal udskiftes, når gallaportrætterne når frem.

Civilportrætterne kan foruden at blive brugt i anledning af officielle besøg også blive brugt af kongehusets protektioner.

En del af de kongeliges opgaver består i at være protektorer for forskellige foreninger og organisationer. Formålet med protektionerne er at støtte op om en sag, en forening eller en organisation.

Ved tronskiftet ophørte både kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner.

I maj lød det så, at kongehuset skærer markant ned for antallet af protektionerne, som kongehusets medlemmer varetager.

Inden tronskiftet varetog kongefamilien 258 protektioner - 116 af disse videreføres ikke. Nu udgør antallet af protektioner 140.

Kong Frederik er med de nye protektioner blandt andet protektor for Dansk Arkitekturcenter, og dronning Mary er blandt flere protektor for Danske Hospitalsklovne.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek