Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2023 - 08:00

Efterårets guldklumper: Tilbered kastanjer med svampe eller chokolade

Det er blevet efterår og sæson for kastanjer. En kok deler sine opskrifter, der kan hjælpe dig med at bruge kastanjer til at lave velsmagende mad til familien.

Philippe Desmazes/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Med efterårets komme skal vi også sige goddag til kastanjen.

Og ifølge Lasse Zacho Andersen, der er kok på Vejrø Resort, er den såkaldte spisekastanje - også kaldet ægte kastanje - en ingrediens, som du sagtens kan inkludere i din madlavning her i efteråret.

- Den kræver lidt forberedelse og arbejde på grund af dens hårde skal, og så har den også en indre hinde, som er bitter. Men når kastanjen er tilberedt, får du et dejligt produkt, der er sødere end andre nødder, siger han.

Her er Lasse Zacho Andersens bud på en udsøgt treretters menu med kastanjer til fire personer.

1) Forret: langtidsstegte pastinakker med ristet kastanje, brunet smør, løvstikke og creme fraiche.

Start med at ridse et lille kryds i otte kastanjer, og kog dem i 10 minutter. Efter at kastanjerne er kogt, puttes de i et viskestykke i 10 minutter, inden de frigøres fra skallen.

Tænd ovnen på 165 grader varmluft, og rist kastanjerne i 15 minutter.

Skræl to pastinakker, og del dem på langs, så du har fire halve. Kom 50 gram smør på en pande, og steg pastinakkerne langsomt på den flade side, så de karamelliserer og bliver bløde.

Mens du venter på kastanjer og pastinakker, kan du gøre creme fraiche-dressingen klar. Bland 50 gram fed creme fraiche med saft og skal fra en halv citron, og smag til med salt og peber.

Brun 50 gram smør ved mellemhøj varme. Kom en håndfuld hakket løvstikke, de ristede kastanjer og 40 gram kapers i den brunede smør, og tilsæt saft og skal fra den anden halve citron.

2) Hovedret: stegt dyrefilet med kastanjepuré, stegte løg og svampesovs.

Begynd med at tænde ovnen på 185 grader varmluft. Rens 800 gram dyrefilet fri for sener, og læg den til side på køkkenbordet i en halv time.

Kog et halvt kilo ordnede kastanjer med 100 milliliter mælk og 50 gram smør. Når de er kogt møre, blendes det hele til en fin puré. Smag til med lidt salt.

Til sovsen skal du skære tre skalotteløg og to fed hvidløg fint og svitse dem på en pande med lidt smør. Tilsæt fire kviste timian, en kvist rosmarin og rødvin. Lad det koge ind til omkring halvdelen.

Tilsæt derefter en halv liter vildt- eller hønsefond og en halv liter piskefløde, og lad det koge ind til en cremet konsistens. Sigt sovsen, og monter 50 gram smør med en stavblender - det vil sige, at smørret piskes jævnt og blankt.

Steg dyrefileten på en pande ved høj varme, til den har en jævn stegeskorpe. Den skal steges færdig i den opvarmede ovn i 12 minutter. Kernetemperaturen skal være 52 grader. Og husk, at dyrefileten skal hvile i mindst 6 minutter, når den kommer ud af ovnen.

Halver fire almindelige løg, og steg dem på samme pande som dyrefileten. Når løgene har en fin stegeskorpe, skal du tilsætte to spiseskeer honning, en spiseske dijonsennep og lidt vand, så det glaserer løgene.

3) Dessert: kastanjemousse med kaffe og bagt hvid chokolade.

Kom 200 gram mascarpone og en kvart liter fløde i en skål, og pisk det til let skum. Hak 100 gram ristede kastanjer fint med en blender, og vend sammen med cremen.

Smelt 50 gram sukker over mellem varme i en gryde, og tilsæt herefter et shot varm espresso. Lad det koge sammen til en karamel.

Hak 200 gram hvid chokolade med en kniv, og bag det i ovnen ved 165 grader varmluft i 12 minutter.

I fire portionsglas skal du først fordele kastanjemousse, derefter kaffekaramellen og afslutningsvis chokolade.

/ritzau fokus/

København, 17/09/2024 - 16:34

Vild med dans-debutant har Jens Werner med i hvert et dansetrin

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Mange af de dansetrin, Nikolaj Lund er i gang med at lære Vild med dans-partneren, Dot Wessman, har han lært fra den tidligere dommer Jens Werner.

Vild med dans-familien blev et medlem fattigere, da den tidligere dommer på programmet Jens Werner i juli døde efter længere tids kræftsygdom.

Hans dansetrin og ånd kommer dog til at leve videre i "Vild med dans" gennem det nyeste medlem blandt de professionelle dansere, Nikolaj Lund, der skal danse med bakkesangerinden Dot Wessman.

- Jeg har Jens rigtig meget med i alt, hvad jeg laver i dans. Det er ham, der har lært mig mange af de ting, som jeg i dag træner Dot i. Mange af de øvelser kommer blandt andet fra ham, fortæller den 35-årige danser og DJ.

Selv om Nikolaj Lund er debutant i det folkekære TV 2-program, så var deltagelse allerede i de helt tidlige sæsoner en overvejelse for danseren, der i dag har 30 års erfaring på gulvet og har vundet ti danmarksmesterskaber i dans.

- For omkring 18 år siden snakkede jeg med Jens Werner om at skulle være med i "Vild med dans". Dengang var Jens min hovedtræner, og vi arbejdede rigtig tæt sammen. Men jeg dansede stadig på et højt niveau, og der var derfor ikke tid til at deltage.

- Nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg kan tage mig tid til det, og hvor jeg ser det som en fantastisk og stor udfordring, siger Nikolaj Lund, der netop har lagt konkurrencedansen på hylden.

Det er som sagt med Dot Wessman ved sin side, at Nikolaj Lund skal prøve at imponere de tre Vild med dans-dommere, Sonny Fredie-Pedersen, Marianne Eihilt og Lene James Mikkelsen.

Og indtil videre har han nydt at træne med den 66-årige entertainer, der har lidt danseerfaring fra scenen på Bakkens Hvile samt barndommen.

- At lære et nyt menneske at kende samt lære Dot at danse på så kort tid er en fed udfordring. En mindre udfordring, end jeg havde regnet med, men stadigvæk en stor en, siger danseren med et smil.

Selv om det primært er Nikolaj Lund, der står for at få parrets dansetrin på plads, så bringer bakkesangerinden også ting til bordet.

- Det, der er så positivt ved vores samarbejde, er, at vi begge har noget livserfaring, som vi kan hjælpe hinanden med, siger Nikolaj Lund og løfter sløret en smule for parrets danseplaner:

- Vi har også nogle små overraskelser senere hen, hvor vi måske gør brug af nogle af Dots ting fra hendes show på Bakkens Hvile. Det kan jo være, at der er nogle fans derude, der måske har set dem før. Det ved man aldrig.

Dot Wessman og Nikolaj Lund indtager for første gang Vild med dans-gulvet, når programmet har premiere fredag den 20. september klokken 20.00 på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 17/09/2024 - 16:13

Den kendte rapper Diddy er tiltalt for menneskehandel og afpresning

Sean "Diddy" Combs, der allerede anklages for seksuelle forbrydelser, blev anholdt mandag aften i New York.

Den amerikanske rapper Sean "Diddy" Combs er tiltalt for menneskehandel med henblik på prostitution.

Det er et ud af tre tiltalepunkter, der tirsdag er blevet fremlagt, efter at rapperen blev anholdt mandag aften i New York. Det skriver flere medier herunder nyhedsbureauet Reuters.

Anklagerne siger, at Combs har brugt sin magt, ressourcer og ansatte til at misbruge sine ofre.

På den baggrund har han ifølge tiltalen skabt en "kriminel virksomhed, hvis medlemmer og medarbejdere har været involveret i" en række forbrydelser, skriver BBC, der har indsigt i tiltalen.

Forbrydelserne tæller blandt andet tvungen prostitution, tvangsarbejde, kidnapning, brandstiftelse, bestikkelse og hindring af retsvæsenets arbejde.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/09/2024 - 08:00

FAKTA: Pluk hasselnødder i det tidlige efterår

* Hasselnødderne hænger i små klaser med omkring to-fire nødder sammen.

* Nødderne begynder at blive brune i løbet af september og oktober.

* Hasseltræerne foretrækker næringsrig jord og kan ofte findes i kanten af skoven.

* Haslen er helt ugiftig.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/09/2024 - 08:00

Stærkt hasselnøddeår: Så let kan du lave din egen nutella

Sebastian Kahnert/Ritzau Scanpix

Friske hasselnødder kan være et knasende drys på maden eller blive til smørepålæg, du kan mæske dig i.

Hvis du kun har smagt hasselnødder i den tørrede form fra supermarkederne, så venter der dig en helt særlig oplevelse inden i den friskplukkede nøddeskal.

Det lover naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm, der dækker Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland.

- De friske hasselnødder har en helt anden friskhed og saftighed, Og så er der noget enormt lækkert ved hele processen, hvor man samler og flækker dem og piller den lækre kerne ud, fortæller Marie Roland.

Nødderne modner typisk i løbet af september og kan også plukkes i oktober. Og der er god grund til at tage ud at lede netop i år, som ifølge naturvejlederen er et rigtig godt nøddeår på grund af en god, jævn fordeling af regn og varme.

De friske hasselnødder kan bruges på mange måder. Blandt andet kan de forvandles til det syndige smørepålæg nutella.

Og en opskrift, der er både lækker, let og ligetil, kan man lokke ud af Nina Fay, som er medstifter og indehaver af virksomheden Sanketure, hvor hun formidler om smag, at spise efter sæson og den vilde natur.

- Pil bladene af, og rist nødderne i ovnen på 120 grader i cirka 20 minutter. Knæk skallerne, og tag nødderne ud, mens de stadig er varme, så er det nemlig lettere.

- Mens de endnu er varme, blender man dem med chokolade og smør, fortæller Nina Fay.

Forholdet er en kop nødder til en kop chokolade og en halv kop smør. Kom en lille smule salt i.

- Ved at blende det, mens nødderne er lune, smelter chokoladen naturligt samtidig, forklarer Nina Fay.

- Det er bare lækkert. Det holder sig ikke så længe på køl, men man kan fryse det ned. Normalt plejer vi nu at spise det inden, bemærker hun med et grin.

Du behøver dog ikke have gang i komfuret for at nyde smagen af de friskplukkede nødder.

- Knæk nødderne, tag kernerne ud, og snit dem fint. Så kan de bruges som et sprødt element i salater eller til fiskeretter.

- De friske hasselnødder er ret saftige, og det er lidt usædvanligt for en nød. De bliver også brugt på mange restauranter, hvor de snitter dem helt tyndt i små skiver, fortæller Nina Fay.

Har du plukket flere hasselnødder, end du står og skal bruge lige nu, så anbefaler naturvejleder Marie Roland, at du lader skallen blive på, fordi de dermed holder sig mere friske.

- Det er jo den perfekte beskyttelse for dem. Hasselnødderne er eftertragtede blandt dyr og fugle, fordi det er små energibomber fyldt med proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler, fortæller Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek