Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/11/2023 - 08:00

Undgå giftige webshops: Sådan sikrer du børnene mod farlig kemi

Mange forældre glemmer risikoen for farlig kemi, når de handler til børnene online. Men du kan selv gøre en række ting for at handle mere sikkert.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Julehandlen står for døren. Og i den digitale indkøbskurv ligger der lige straks pakker til børnene fra hele verden.

Faktisk sker over ti procent af danskernes nethandel i webshops fra lande uden for EU. Men det betyder, at du risikerer at købe varer, som er fulde af farlig kemi.

Problemet med webshops med base i for eksempel USA, Kina eller Japan er, at de kan have andre kemiregler end dem, vi har i Danmark og EU. Derfor kan legetøj indeholde kemikalier, der er forbudt at bruge inden for EU.

Og der er god grund til at være særligt varsom, når det kommer til gaverne til de mindste.

- Børn er mere følsomme over for kemikalier end voksne, og derfor anbefaler vi at være ekstra forsigtig, når der handles til børnene online, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Grete Lottrup Lotus.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 80 procent af forældrene godt ved, at der er mindre risiko for farlig kemi, når man handler for eksempel legetøj i webshops inden for EU.

Alligevel er det kun 33 procent af forældrene, der ved hvert køb er opmærksomme på, om varen sendes fra et EU-land.

Stine Müller er projektleder i Forbrugerrådet Tænks kemiafdeling. Hun peger på, at så snart du køber direkte fra en forhandler uden for EU, er der ikke nogen, der har sørget for, at produkterne nødvendigvis overholder EU-reglerne.

- Selvfølgelig kan der også være problemer med produkter købt inden for EU. Men der kan virksomhederne stilles til ansvar for, at produkterne lever op til reglerne, siger hun.

Myndighederne har nemlig mulighed for at komme efter virksomheder, der ikke lever op til EU's regler.

Det helt store spørgsmål er så, hvad du som forbruger selv kan gøre.

Miljøstyrelsen har lanceret en ny kampagne, som skal sætte fokus på det.

- Det er en rigtig god idé at være opmærksom på, om forhandleren er registreret i EU, forklarer Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.

Samme råd lyder fra Forbrugerrådet Tænk.

Hvis virksomheden er europæisk, skal den nemlig have synlige kontaktoplysninger; det vil sige navn, e-mail og en fysisk adresse.

Kan du ikke finde de oplysninger, er det en god tommelfingerregel at droppe at købe derfra.

- I det hele taget anbefaler vi ikke, at man køber legetøj, babyudstyr og lignende produkter uden for EU, siger Stine Müller fra Tænk.

Skulle det ske, at du alligevel får købt produkter, du mistænker for farlig kemi, for eksempel hvis det har en kraftig kemisk lugt, er det en god idé at anmelde det til myndighederne.

- Alle borgere og virksomheder kan anmelde produkter, de mistænker for at indeholde ulovlige stoffer til Kemikalieinspektionen. Det kan man gøre på Miljøstyrelsens hjemmeside, forklarer Grete Lottrup Lotus.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler også, at du kan holde øje med diverse mærkningsordninger - som for eksempel Svanemærket - når du handler produkter til dine børn. Du kan finde en liste over de danske mærker på Forbrugerrådets hjemmeside.

Så får du et produkt, der lever op til EU-reglerne, og hvor der også er stillet yderligere krav i forhold til for eksempel kemikalieindhold, forklarer Stine Müller.

- De mærker, vi har på det danske marked, er rigtig fornuftige at kigge efter, alle de steder man kan.

/ritzau fokus/

Roskilde, 04/07/2025 - 03:14

Anmeldere: Stormzy er forældet - men det var publikum ligeglade med

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Den britiske rapper Stormzy får ros for energiniveau og håndtering af publikum på Roskilde Festival torsdag.

Publikum mødte torsdag aften talstærkt op til den britiske rapper Stormzys koncert på Roskilde Festival.

Og det til trods for, at Stormzy ifølge flere anmeldere ikke længere har samme relevans som tidligere i karrieren.

- Stormzy var hovednavnet, vi havde glemt. Han er ganske enkelt ikke relevant på den måde, han var for 10 år siden, skriver Politikens musikredaktør Simon Lund i en anmeldelse.

Men det var publikum ifølge musikredaktøren ligeglade med. Over 60.000 publikummer var mødt op, og Stormzy vidste præcis, hvordan de skulle håndteres, skriver han.

Lund ærgrer sig dog over, at rapperen brugte en større del af koncerten på at tage publikum med til det, som han beskriver, som en tur i kirke med hele gospelkoret. Politikens anmelder kvitterer med fire stjerner.

Hos Ekstra Bladet mener anmelder Thomas Treo, at Stormzy er forældet (outdated, red.). Rapperen er blevet overhalet i en genre, der er for hurtig i vendingen, skriver han.

Med det sagt, mener Treo, at den britiske rapper leverede en energisk indsats med karakteristiske høje knæløft og energiske sæt.

- Det var lidt hyggeligt. Det var lidt kedeligt. Det var lidt underholdende. Men mest af alt lidt for lidt, skriver Ekstra Bladets anmelder, der giver koncerten tre stjerner.

Hos B.T. beskriver anmelder Lykke Buhl koncerten som en kærlighedsudveksling mellem Stormzy og publikum.

- Stormzy formåede at få sin oprigtighed og taknemmelig helt ud i de yderste hjørner af Dyreskuepladsen, og det var tydeligt, at kærligheden var gengældt, skriver hun.

På trods af et oplagt publikum skinnede det ifølge Buhl til tider igennem, at Stormzys musik ikke har slået mere igennem i Danmark, end det har.

Men publikum var ikke skuffede. Der blev både hoppet, danset, råbt og skreget, skriver B.T.'s anmelder, der kvitterer med seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

Roskilde, 03/07/2025 - 17:37

Aphaca debuterede på Roskilde Festival med fyldt teltscene

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival. Anmeldere giver koncerten fem stjerner.

Det danske band Aphaca samlede publikum på tværs af generationer, da de torsdag eftermiddag spillede koncert på Roskilde Festival.

Sådan lyder det i Politikens anmeldelse af koncerten.

- Aphaca er det varmeste og bedste rockband, Danmark har set i årevis. Og de samlede så mange mennesker, at der var prop i tilstrømningen og fyldt telt næsten en time, inden de gik på.

- Alle de unge var der. Og deres forældre, skriver Politiken, der kvitterer med fem hjerter.

Aphaca spillede klokken 14.30 på Roskilde Festivals næststørste scene Arena, hvor der er plads til omkring 17.000 mennesker.

Længe inden koncertens start var Arena-teltet fyldt med mennesker, skriver Jyllands-Posten i sin anmeldelse.

- Der var mennesker overalt, selv på taget af toiletvognene.

- Og da bandet viste sig på scenen, var det tilsyneladende med ægte forbløffelse over at se så mange. Publikum sang med på hvert ord, det rørte tydeligvis bandet, og der opstod en smuk og varm stemning i teltet, lyder det i avisens anmeldelse.

Jyllands-Posten giver koncerten fem stjerner.

Det er første gang, at Aphaca spiller på Roskilde Festival.

Bandet var oprindeligt en del af First Days-programmet, men i slutningen af april blev de rykket op til at spille på festivalens næststørste scene.

B.T. giver ligeledes fem stjerner til debutkoncerten.

- Roskilde-koncerten på festivalens næststørste scene havde måske ikke de store overraskelser, men blev udført utroligt sikkert, og de kunne sagtens have båret Orange scene.

- En rigtig, rigtig, rigtig fin udfoldelse af talentet, skriver B.T. i anmeldelsen.

Aphaca består af de fire barndomsvenner Rumle Hueg Kærså, Bertil Endberg Nielsen, Bertram Ask Plauborg og Noah Elias Rasmussen.

I 2019 udgav bandet sin første single "Blomsterbørn". I 2022 kom debutalbummet "Et aar uden dig".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

FAKTA: Rygevaner blandt børn og unge

* Der er sket en stigning i forbruget af tobaks- og nikotinprodukter blandt børn og unge i de seneste år.

* Det gælder også blandt mindreårige, til trods for at det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år.

* Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks-eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent.

* 14,3 procent af de 15-17-årige bruger e-cigaretter (for eksempel vapes og puff bars) enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er en markant stigning fra 2020, hvor 4,5 procent brugte e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

* Størstedelen af unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, ønsker at stoppe. Eksempelvis har 66,5 procent af de 15-17-årige, der bruger røgfrie nikotinprodukter, overvejet at stoppe med at bruge dem inden for den seneste måned.

Kilde: Rapporten §Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2024. Statens Institut for Folkesundhed. SDU (2025).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

Disse dampende souvenirs kan koste dig dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mange kender ikke reglerne for køb af ulovlige e-cigaretprodukter. Kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen gør dig her opmærksom på de mulige konsekvenser.

Det kan være fristende at købe spændende souvenirs med hjem fra sommerferien. Især hvis det er varer, der ikke kan købes lovligt i herhjemme.

Men du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvad du må købe med hjem, når det kommer til e-cigaretprodukter som puffbars, advarer Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Mange tror kun, at det er ulovligt at købe de forbudte produkter i Danmark og tænker ikke over reglerne for import og køb på nettet.

- Det er ulovligt at købe e-cigaretprodukter, der har smag af andet end tobak og mentol - for eksempel slik- eller frugtsmag - både fysiske køb og over nettet.

- Du må heller ikke købe produkter med nikotinholdig væske, hvor nikotinindholdet overstiger 20 milligram per milliliter, fortæller Stine Pedersen.

Der er dog en gråzone i reglerne, for det ikke er ulovligt at tage ti styks af de ellers ulovlige e-cigaretprodukter med over grænsen til Danmark.

Men det er ulovligt at medbringe mere end ti. Årsagen er, at produkterne betragtes som rejsegods og til eget forbrug, hvis det er ti eller færre.

- Hensigten med importforbuddet er, at børn og unge ikke skal komme i besiddelse af e-cigaretprodukterne. Derudover må de ikke bruges til videresalg.

- Men man vil ikke slå ned på, at en dansk turist har et par ulovlige e-cigaretter liggende i bilen efter en ferie i Frankrig, siger kontorchefen.

Dog kan politiet godt slå ned på det, hvis det virker, som om nogen udnytter reglerne systematisk for eksempel ved at transportere ti ulovlige engangs-e-cigaretter over grænsen flere gange samme dag.

Stine Pedersen fortæller, at der er en del, som bestiller de ulovlige produkter hjem fra nettet - især fra Frankrig og Tyskland.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at de, der overtræder forbuddet, ikke ved, at de bryder reglerne, fordi de bestiller en så lille mængde, at der ikke er tegn på videresalg.

- Men det er stadig ulovligt. Produkterne bliver beslaglagt, og Sikkerhedsstyrelsen giver besked om lovovertrædelsen til politiet, som skriver et bødeforlæg.

- Udgangspunktet for førstegangstilfælde lyder på 10.000 kroner, siger hun.

Bøden kan dog både være højere eller lavere.

Siden loven trådte i kraft i juli 2024, har Sikkerhedsstyrelsen noteret 500 sager.

Flere planter og fødevarer er også blandt det, der er ulovligt at tage med hjem fra ferien, så Stine Pedersen opfordrer til, at du tjekker reglerne på Toldstyrelsens hjemmeside eller på borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek