Et samliv er nået til vejs ende. Skilsmissebegæringen er indgivet. Tilbage står, at boet skal deles. For med et ægteskab følger som udgangspunkt et formuefællesskab, og ved afslutningen skal det gøres op.
Alt skal deles ligeligt - medmindre der er lavet en ægtepagt, der siger noget andet. Men hvad indebærer det, hvis summen er negativ? Kan du så arve en del af eksens gæld?
Nej - og så alligevel. Sådan lyder det lidt tvetydige svar fra advokat og partner hos Advodan Glostrup Rolf Ledertoug.
- Man deler de positive bodele, fastslår Rolf Ledertoug.
En bodel er det, du ejer, fratrukket det, du skylder. Formuefællesskabet består altså af to bodele - henholdsvis din og din partners.
- Man tager alle den ene parts aktiver og trækker de negative fra. Men er der røde tal, overdrages de ikke. Det er kun de positive bodele, man krydsudveksler, forklarer advokaten.
En bodel kan altså ikke være mindre end nul.
Så langt, så godt. Du risikerer altså ikke at overtage noget af eksens gæld. Du hæfter kun for gæld, I har stiftet sammen.
Der, hvor du alligevel kan ende med en lang næse, er, hvis din egen bodel giver fine sorte tal på bundlinjen, mens eksens tal er røde.
- Hvis den anden ikke ejer mere, end de skylder, så får man ikke noget fra dem. Men man skal stadig af med halvdelen af sit eget, siger han.
Det gælder faktisk også ved dødsfald.
- Dør den ægtefælle, der skylder mere, end de har af aktiver, så skal den længstlevende med sorte tal på bundlinjen aflevere halvdelen til dødsboet, som bare giver pengene til kreditorer, forklarer Rolf Ledertoug.
Er der en ejer- eller andelsbolig i spil, indgår den i regnestykket, når man beregner de respektive bodele. Er der fælleseje - og forudsat, at der ikke er en ægtepagt med særeje, så boligen holdes uden for boopgørelsen - skal værdien altså deles ligeligt mellem jer.
Er det kun den ene ægtefælle, der ejer boligen, kan regnestykket derimod se sådan ud:
Kvinden står som eneejer af boligen, som er vurderet til 2.000.000 kroner, mens der er en realkreditgæld i hendes navn på 1.500.000 kroner. Værdien af boligen indgår som et aktiv, og gælden som et passiv.
Hvis hun derudover har en opsparing i banken på 200.000 kroner - altså et aktiv - og et billån på 100.000 kroner - altså et passiv - svarer det til en positiv formue på 600.000 kroner, fordi aktiverne på i alt 2.200.000 fratrækkes passiverne på i alt 1.600.000.
Har manden en negativ formue på 200.000 kroner, beholder han sin gæld, mens kvindens bodel på 600.000 kroner skal deles ligeligt imellem dem.
Har manden i stedet en positiv formue på 200.000 kroner, mens kvindens er på 600.000 kroner, skal de dele lige over, så hver part kommer ud af ægteskabet med 400.000 kroner.
Har begge parter en negativ formue, når bodelene gøres op, beholder de hver især deres egen gæld.
/ritzau fokus/