23/07/2024 - 10:00
Sød og moden: Sådan vælger du den bedste vandmelon hver gang
Sæson, sødme og modenhed er afgørende for, at du får en smagfuld og læskende vandmelon med hjem.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
For at du kan købe en sød og moden vandmelon med hjem, kræver det først og fremmest, at den er blevet høstet på det helt rigtige tidspunkt.
Bonden går derfor og holder øje med, hvornår bladene oven på vandmelonen er blevet lidt tørre.
Og så kigger han efter en anden vigtig ting, som du let kan kopiere, fortæller Flemming Andersen, som er indkøbs- og sourcing manager for frugt og grønt i Sydeuropa for den danske frugt og grønt- samt måltidskassevirksomhed Aarstiderne.
- Ofte går folk efter dem, der er 100 procent grønne i deres skind, men det er en fejl. Hvis vandmelonen er grøn, har den ikke ligget ret lang tid på jorden og modnet.
- Vandmelonens liggeflade, hvor den møder jorden, vil blive større og større med tiden, mens den modner. Så hvis den er helt gul på den ene side, er det den melon, du skal tage. Det er langt det letteste at gå efter, forklarer Flemming Andersen.
Dermed er du næsten garanteret en moden vandmelon, vurderer frugt- og grøntindkøberen.
Men om den også rammer fuldstændig plet på sødmeskalaen, er til gengæld en anden sag.
Sødmen i vandmeloner måles i brixgrad. Og hvor søde vandmeloner, dit lokale supermarked køber, afhænger i høj grad af indkøberen og butikkens præference.
- De meget søde vandmeloner holder ofte ikke så længe. Mens dem, der holder meget længe, kan være mere vandede i smagen, siger Flemming Andersen og uddyber:
- Så hvis supermarkedskæden har købt nogle vandmeloner af en sort, som ikke har ret meget smag, fordi de skal kunne holde længe, så vil du måske stadig synes, at melonen er vandet. Så tricket med den gule plet garanterer en moden vandmelon, men ikke den søde smag.
Derfor må du smage dig lidt frem for at finde din favorit.
Hvis du har oplevet at få en særligt god vandmelon, så har butikken sandsynligvis tænkt over, hvilke meloner de køber hjem. Og så er der også en stor chance for at få en god oplevelse igen en anden gang, vurderer Flemming Andersen.
Når du står i butikken, bruger du måske også tricket med lige at banke på vandmelonen. Og den er faktisk god nok. Det gør de professionelle nemlig også.
- I stedet for at slå med hånden bruger vi en lang kniv. Den skal lyde hul, men fast. Lyder den hul, men rungende, er den højst sandsynligt overmoden, forklarer Flemming Andersen.
/ritzau fokus/