København, 23/05/2025 - 07:00
Rapport: Ni ud af ti børnehaver risikerer at svigte udsatte børn
Et fåtal af danske børnehaver har gode pædagogiske læringsmiljøer. I gennemsnit er der 22 børn per pædagog.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Én ud af ti børnehavestuer i Danmark har et godt læringsmiljø, som styrker børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.
På resten af stuerne ser det mindre godt ud, og det kan komme til at gå ud over især udsatte børn, viser en rapport om kvaliteten i de danske børnehaver, som er udarbejdet for Børne- og Undervisningsministeriet.
Seks ud af ti børnehaver har et læringsmiljø af tilstrækkelig kvalitet.
Det betyder, at børnene bliver passet på forsvarlig vis, og at det pædagogiske læringsmiljø i en vis grad kan forventes at understøtte børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Men der er behov for justeringer.
På tre ud af ti børnehavestuer er læringsmiljøet utilstrækkeligt.
- Samlet set betyder det, at ni ud af ti daginstitutioner har pædagogiske læringsmiljøer af tilstrækkelig kvalitet eller lavere, og de kan derfor ikke forventes at gøre en positiv kompenserende forskel for børn i udsatte positioner, skriver rapportens forfattere.
Rapporten er udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) og Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).
Også Bupl, der er pædagogernes fagforening, påpeger de mulige konsekvenser, som mangel på pædagogisk støtte kan have for udsatte børn, der mangler omsorg og opbakning derhjemme.
- Det har kæmpestore konsekvenser for børnene, når kvaliteten ikke er god nok. Særligt har det jo store konsekvenser for børn i udsatte positioner, hvor vi ikke kan give dem den kompenserende indsats, som de har brug for.
- Men det har konsekvenser for alle børn. Børn skal mødes i deres behov. De skal opleve nærvær og omsorg. De skal opleve aktiviteter, som giver mening, leg, børnefællesskab og deltagelsesmuligheder, siger Elias Rimpler til Ritzau.
Ingen af de undersøgte børnehaver vurderes at have et decideret ringe eller - i den anden ende af skalaen - fremragende læringsmiljø.
Undersøgelsen omfatter 100 daginstitutioner fordelt på 56 kommuner og er repræsentativ for hele landet.
Den er lavet på baggrund af observationer foretaget af pædagogisk uddannede observatører, interview med pædagogisk personale, data fra kommunerne om rammeforhold i daginstitutionerne - herunder oplysninger om antal ansatte og deres kvalifikationer - og data fra Danmarks Statistik.
Rapporten viser, at der i gennemsnit var 22 børn per pædagog den dag, hvor der var udsendt observatører til daginstitutionerne. På 7 procent af børnehavestuerne var der dog flere end 50 børn per uddannet pædagog.
Elisa Rimpler ser mangel på uddannede pædagoger som et helt central problem for daginstitutionerne. Og flere pædagoger bliver ikke uddannet på seminarierne fra den ene dag til den anden.
- Derfor er der nødt til at være en stærk indsats med at få uddannet flere pædagoger blandt andet ved at have en strategi for at give medhjælpere og assistenter uddannelse via merit og ved at tiltrække flere af de pædagoger, som har forladt faget, fordi betingelserne er for dårlige.
- Så der er brug for en langsigtet indsats, siger Bupls formand.
Ud over pædagoger er der ansat pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter i børnehaverne. Da observatørerne var ude i institutionerne, var der i gennemsnit syv børn for hver pædagogisk ansat.
Overordnet er knap halvdelen af fuldtidsstillingerne i børnehaverne besat af uddannede pædagoger.
/ritzau/