København, 22/05/2025 - 12:48
Flere fodlænker skal aflaste pressede fængsler
Regeringen foreslår at udvide brugen af fodlænke. SF foreslår brug af straksfodlænke for at aflaste fængsler.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Ny strafreform lægger op til hårdere straffe og flere fængselspladser, men landets fængsler er allerede fyldte og mangler personale.
Derfor kan øget brug af fodlænke til dømte være en løsning i stedet for at varetægtsfængsle.
- Der vil være kriminalitetsområder, hvor man kan afsone sin straf på mere alternative måder og øget brug af fodlænke, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) ved præsentationen af regeringens strafreform.
- Vi lægger op til, at vi i højere grad kan tilbageholde med fodlænke i stedet for at bruge varetægtsfængsling, siger ministeren.
SF vil i de kommende forhandlinger om strafreformen foreslå at indføre en såkaldt straksfodlænke. På den måde vil de dømte have fodlænke på i ventetiden, før man indkaldes til afsoning af sin straf.
- Vores største bekymring over strafskærpelser er, om vi kan skaffe bemanding til de flere, som skal sidde længere tid i fængsel, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.
- Vi foreslår at lave en straksfodlænke, fordi det vil spare nogle personalekræfter og fængselspladser.
Regeringen foreslår konkret at udvide muligheden for at afsone en fængselsstraf på egen bopæl med fodlænke til også at omfatte personer idømt fængselsstraffe på op til 12 måneder.
I dag gælder ordningen kun for personer med straffe på op til seks måneder eller derunder.
Hos Fængselsforbundet, der repræsenterer danske fængselsbetjente, erkender man, at der er behov for flere fængselspladser, men dagligdagen er allerede presset.
- År efter år har vi overbelæg i fængslerne. Alle kosteskabe og alting er allerede taget i brug. Så er løsningen at bygge noget mere, siger forbundsformand Bo Yde Sørensen.
Når regeringen lægger op til at skabe flere fængselspladser, kommer udfordringen med at finde personale. Det er "akilleshælen i Kriminalforsorgen".
- Kriminalforsorgen gør, hvad den kan for at rekruttere, men vi har ikke fået vendt skuden endnu, siger Bo Yde Sørensen.
- Det gode er, at nye fængsler ikke falder ned fra himlen, for det tager noget tid at bygge dem. Den tid skal udnyttes til at finde ud af, hvem der skal bemande fængslerne, siger forbundsformanden.
/ritzau/