Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/11/2023 - 10:00

Fremtiden ser lysere ud for din pension: Måske kan du indbetale mindre

Nye tal viser, at vi kan forvente et bedre afkast på pensionen i fremtiden. Og derfor kan du overveje, om du skal skrue på dine indbetalinger.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du har hængt lidt med næbbet, fordi sidste års dårlige afkast har skrumpet din pensionsformue, er der godt nyt.

For de seneste forventninger til afkast peger i retning af, at danskerne har udsigt til at få øget deres pensionsopsparing i de kommende år.

- Helt nye tal fra Rådet for Afkastforventninger viser, at danskerne kan se frem til at få mere ud deres pensionsopsparing næste år og årene efter, siger rådgivningsekspert hos pensionsselskabet Velliv Jens Christian Nielsen.

Rådet for Afkastforventninger fastsætter forventningerne til afkast, som pensionsselskaber og pengeinstitutter for eksempel bruger til at beregne, hvad du kan forvente at få udbetalt som pensionist.

- Det er en rigtig god nyhed, at vi alle kan se frem til at få mere ud af vores investeringer, siger han og peger på, at det især er obligationer og globale aktier, som rådet har en forventning om, giver et større afkast.

Når man investerer i obligationer, der typisk har en lav risiko, giver man en slags lån til den, der har udstedt obligationen.

Udsigten til bedre afkast kan give flere nye muligheder for dig som pensionskunde.

- Den lysere fremtid for danskernes pensioner betyder, at man kan overveje, om man skal skrue lidt ned for sin indbetaling til pension, siger cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert.

Det kan for eksempel være relevant, hvis pengene er lidt små i en periode, og du har brug for lidt flere penge til forbrug.

Ifølge Danica Pension betaler to ud af ti så meget, at de har udsigt til at gå op i levestandard som pensionist.

De har derfor også plads til at skrue ned for indbetalingerne.

- Pensionsselskaberne har værktøjer til at hjælpe deres kunder med at få et indblik i, om de sparer rigtigt op. De kan også give en prognose på, hvilken økonomi man kan forvente som pensionist, siger han.

Anbefalingen fra pensionsselskaberne er typisk, at din opsparing skal kunne række til, at du som pensionist kan få en årlig indkomst på omkring 80 procent af din løn.

- Det skyldes, at der er flere udgifter som eksempelvis transport og arbejdsmarkedsbidrag, der falder fra, når man forlader arbejdsmarkedet, siger Mads Moberg Reumert.

Du skal dog være opmærksom på, at pensionsordninger gennem arbejdet typisk har en minimumsindbetaling. Dit pensionsselskab vil kunne svare på, hvilke muligheder du har.

Hvis du har anden formue, som aktier og fast ejendom, har det også betydning for din økonomi som pensionist.

Mads Moberg Reumert peger på, at udsigten til bedre afkast også betyder, at du kan overveje at booste din pensionsopsparing ved at indbetale mere.

- De nye forventninger til afkast vil gælde fra næste år, siger han og fortsætter:

- Derfor kan man i det nye år kontakte sit pensionsselskab og få et bud på, hvor meget ekstra man kan forvente at have som pensionist, hvis man indbetaler for eksempel en procent mere af sin indkomst.

Det er især relevant, hvis man er bagud med sin opsparing.

Ifølge tal fra Danica Pension har fire ud af ti udsigt til at gå ned i levestandard som pensionister, fordi de ikke har indbetalt nok på deres pensionsopsparing.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Peter Hesse Overgaard

* Peter Hesse Overgaard fylder 70 år til maj.

* Han er uddannet skuespiller fra Team Teatret i Herning.

* Han har været en del af dansk scenekunst siden 80'erne.

* Han fik sin filmdebut og sit gennembrud i filmen "Isfugle", som gav ham en bodilstatuette og en robertpris i 1984.

* Skuespilleren fik endnu en bodilstatuette i 1987. Den blev han belønnet med for sin præstation i "Flamberede hjerter".

* Privat er han gift med skuespiller og dramatiker Hanne Trolle.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek