Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/12/2022 - 08:00

Silas Holst: Jeg har intet problem med kaos og rod

Danseren Silas Holst tror ikke på nytårsforsætter og er på ingen måde en kontrolfreak. Professionelt er det dog en anden sag, hvor alt helst skal være perfekt.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

2022 går på hæld, og det er tid til de årlige nytårsforsætter. Måske vil du spise mindre sukker, dyrke mere motion eller blive bedre til at vande dine planter.

Men står det til danser og skuespiller Silas Holst, er det noget værre sludder.

- Jeg tror ikke så meget på nytårsforsæt. Det bliver bare en skuffelse, for man kan jo alligevel ikke holde det mere end fire dage. Man er ikke rigtigt motiveret, bare fordi det hedder 1. januar, siger han.

Det er et alt for stort forventningspres at lægge på sig selv, at man skal begynde den første dag i året, siger han.

- Man har i forvejen tømmermænd og har bare lyst til pomfritter, og det skal man selvfølgelig også have den 1. januar. Så falder man i og tænker, at nu kan det være lige meget, siger den 39-årige danser.

Han har i stedet en anden strategi, som han bruger i sit eget liv, når der er noget, han vil ændre.

- Du skal gøre det, når det lige falder dig ind. For mig virker det bedst at sige: Nu er det onsdag, så nu gør jeg det bare!, siger Silas Holst og smækker hænderne sammen.

- Så er vi i gang, og pludselig er det fredag. Vi har allerede været i gang i to dage, og så kan vi lige så godt holde fast i det, siger han.

Det er sådan, Silas Holst går til livet. Han har ikke brug for at have kontrol over tingene.

- Lad os bare gøre et eller andet. Beslutningerne er ikke særlig velforberedte i mit liv. I mit privatliv er jeg på ingen måde kontrolfreak, siger han.

- Jeg tænker mere, at vi ser, hvad der sker. Jeg har intet problem med, at der er kaos, rod og tusinde mennesker, der larmer. Der skal være liv, glæde og gang i den. Så kan man selv trække sig, når man har fået nok, siger Silas Holst.

Men der er alligevel en klar skillelinje. Private Silas og professionelle Silas går meget forskelligt til værks.

- Når jeg optræder, vil jeg have en finger med i spillet i alle detaljer. Dér er jeg en enorm kontrolfreak, for jeg vil gerne have, at det æstetiske er ordentligt. Og det skal ikke bare være ordentligt, det skal være perfekt, lyder det.

Silas Holst fik sit gennembrud med TV 2-programmet "Vild med dans", hvor professionelle dansere skal lære amatører at begå sig på dansegulvet.

Han har vundet programmet tre gange, men er også garvet musicalstjerne. Han har medvirket i "Dirty Dancing", "Saturday Night Live" og senest "Kinky Boots".

For sin præstation i sidstnævnte vandt han dansk scenekunsts mest prestigefyldte pris, en Reumert-statuette. Her vandt han i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle for sin præstation som dragqueenen Lola.

- For mig skal det sidde lige i skabet hver aften, når jeg går på scenen. Jeg ville hade mig selv, hvis jeg holdt igen med kræfterne. Så jeg investerer jo også meget i det, siger Silas Holst.

Når han er så involveret i sit arbejde, har han også brug for at lade op, når han har fri.

- Når klokken ringer ud, er jeg ligeglad og følger bare med strømmen. Så er det min familie, mine børn og min mand, der bestemmer, siger han.

Silas Holst kan se frem til en lang juleferie indtil 13. januar, hvor han og fire andre performere genoptager turnéen landet rundt med "The Boyband Tour".

I tre måneder genskaber gruppen ikoniske boyband-hits fra 90'erne som "Bye Bye Bye", "I Want It That Way" og "Everybody".

Det er et show på over to timer med sang, dans og underholdende indslag.

- Det bliver fedt. Det bliver sindssygt hårdt, for man kan også mærke, at man ikke er 25 længere, griner Silas Holst, der fylder 40 i 2023.

I februar kunne han fremvise et vægttab på 14 kilo.

Han dedikerede i december 2021 ti uger til at omlægge sin kost og skrue op for træningen, og det har han holdt fast i.

- Så jeg vil bare fortsætte lidt på de gode, gamle vaner med at holde mig sund og lade være med at ryge, siger Silas Holst.

/ritzau/

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 22:47

Geranium-chef var ikke bekymret for at miste stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek