Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/03/2025 - 07:30

Janni Pedersen: Jeg har måske glemt at være kvinde i mit fag

Journalist og tv-vært Janni Pedersen er i programmet "En for holdet" blevet opmærksom på en kvindekamp, som hun i lang tid ikke tænkte på.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Janni Pedersen har altid haft fokus på at blive bedre til sit arbejde.

Det har ført hende til toppen af den danske mediebranche, hvor hun i mange år har været tv-vært på TV 2.

- Jeg skulle bare knokle og blive den bedste, så der ikke var nogen, der kunne stille spørgsmålstegn ved min faglighed, siger Janni Pedersen og fortsætter:

- Derfor tror jeg måske, at jeg har glemt det at være kvinde i mit fag.

Den 56-årige journalist retter blikket mod netop det at være kvinde i Danmark, når hun sammen med Petra Nagel er vært for det aktuelle TV 2-program "En for holdet".

Her undersøger de, hvem vi kan takke for ligestillingen i dag, og spørger, hvor langt vi er kommet.

- Det har egentlig givet mig sådan en aha-oplevelse, siger Janni Pedersen ved den røde løber til Tvprisen 2025.

Hendes mor var en del af rødstrømpebevægelsen, som var en kvindebevægelse fra 1970 til midten af 1980'erne. De tog dengang et opgør med kvinders daværende rolle i samfundet.

Janni Pedersen begyndte sin karriere i slutningen af 1990'erne og kunne derfor stå på skuldrene af den kamp, hendes mor havde kæmpet før hende.

- Jeg er fra en generation, hvor vi bare har kæmpet på lige vilkår med mænd. Jeg har aldrig tænkt på ligestilling, siger hun og fortsætter:

- Men jeg har også været på en arbejdsplads, hvor vi har taget nogle opgør med sexistiske magtstrukturer, og det har vi gjort meget sent.

Janni Pedersen har været ansat på TV 2 siden 2001. I 2021 udkom dokumentaren "MeToo: Sexisme bag skærmen", hvor 11 kvinder stod frem og fortalte om en usund kultur med krænkende og grænseoverskridende adfærd på TV 2.

En af dem var netop Janni Pedersen, der dengang udtalte sig til fagbladet Journalisten.

- En chef misbrugte sin magt til at forsøge at komme i kassen med mig. Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for den måned, hvis vi havde sex, sagde hun i 2021.

Janni Pedersen har nu i forbindelse med programmet snakket med adskillige kvinder fra de yngre generationer, som stadigvæk slås for flere rettigheder.

- Jeg har fået enormt meget respekt for alle de nye, som kæmper nogle kampe derude, som jeg ikke har kæmpet, siger hun.

- Der er faktisk stadigvæk noget at kæmpe for, og det havde jeg ikke set, fordi jeg har haft så travlt med at blive en journalist, der skulle blive set og hørt i en mandeverden.

Og det er ikke kun i mediebranchen, at det er vigtigt, at man sætter fokus på kvinders rolle. Janni Pedersen håber, at kvinder kan samle sig på tværs af generationer og arbejde.

- Vi skal måske også tænke på dem, der ikke har det så godt som mig, der er en velbetalt studievært, siger hun.

- Vi skal tage dem med, som arbejder på fabrikken klokken fire om morgenen og bliver udsat for psykisk og fysisk vold. Dem skal vi også huske at have med. Det er i virkeligheden der, mit hjerte banker allermest.

"En for holdet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play, hvor det tredje og sidste afsnit udkommer tirsdag 18. marts.

/ritzau/

København, 12/05/2025 - 11:35

Dansk skuespiller afslører graviditet i dansevideo

Claus Bech/Ritzau Scanpix

I et opslag på Instagram løfter den 29-årige skuespiller Marie Reuther sløret for, at hun skal være mor for første gang.

Det er en meget energisk og munter Marie Reuther, der danser i en ny video på skuespillerens egen Instagram-profil.

Og det kan man godt forstå.

Videoen begynder med, at hun danser med ryggen til kameraet, men til sidst vender hun sig om og afslører en stor, gravid mave.

- I anledning af CPH marathon og Mors dag … Wish me luck, skriver den 29-årige skuespiller i opslaget, der er ledsaget af sangen "Push It" af Salt-N-Pepa.

Det er skuespillerens første barn, der gemmer sig i den gravide mave.

Dansen er ikke en fremmed størrelse for Marie Reuther.

Hun er blandt andet kendt fra sin rolle som Joy i TV 2-serien fra 2023 "Dansegarderoben", der handler om kvinderne, som dansede bag Cirkusrevyens store stjerner i 70'erne.

Hendes præstation som Joy skaffede hende prisen som Bedste Skuespillerinde ved Monte-Carlo tv-festival i Monaco.

Hun har også medvirket i fjerde sæson af Netflix-serien "Sex Education" og havde hovedrollen i HBO-serien "Kamikaze" fra 2021.

Marie Reuther danner par med musikeren William Torp, der er søn af sangeren Jette Torp.

Danseskuespilleren blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2020.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 12/05/2025 - 08:00

Fuldt fokus på Eurovision: Jeg har verdens bedste bagland

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Venner og familie står klar, så Danmarks grandprixstjerne Sissal kan shine på scenen i Eurovision.

Det kan godt være, at Danmarks Eurovision-deltager, Sissal, synger alene på scenen. Men bag hende står et hav af hænder.

- Jeg har verdens bedste, ressourcestærke bagland, som jeg kan bede om, siger Sissal og fortsætter:

- Der er mange, der spørger mig, hvordan jeg håndterer Eurovision med at være mor, og svaret er, at det er et rigtig godt bagland. Jeg er meget privilegeret. Så jeg kan ikke sige, at alle kan gøre det her. Jeg kan, fordi jeg har et kæmpe netværk bag mig.

Mens Sissals færøske familie ankommer onsdag for at heppe, inden hun skal synge sin skæbnesang, "Hallucination", i torsdagens semifinale i årets internationale melodigrandprix, er hendes to små børn dog rejst fra Basel i Schweiz igen.

Den lille familie bor til daglig i København.

- Det ville blive for travlt for dem at være her, når Eurovision går i gang, og de ville overhovedet ikke kunne se mig. Så de har været her tre dage inden, og det har været virkeligt, virkelig dejligt og fantastisk, fortæller Sissal.

De kommende tre dage frem til semifinalen skal de sidste detaljer på plads, for der venter Sissal en stor opgave, når hun skal forsøge at synge Danmark til en plads i finalen.

Sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019, og Danmark er dermed det land, der har misset finalen flest gange i streg.

- Jeg håber, at vi er i stand til at ændre det i år. Jeg krydser virkelig, virkelig fingre for det, lyder det fra Sissal.

37 lande stiller op i årets Eurovision. Derfor afvikles konkurrencen over to semifinaler henholdsvis tirsdag 13. maj og torsdag 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Seks lande er automatisk kvalificeret til finalen. Det er Italien, Tyskland, Storbritannien, Spanien og Frankrig, da de betaler den største del af gildet, samt sidste års vinderland, som denne gang er Schweiz.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Omkostninger ved kør selv-ferie

Tallene viser kilometer tur-retur, udgift med benzinbil samt udgift med elbil.

* Aarhus til Gardasøen, Italien: 3033 kilometer, 9053 kroner, 6930 kroner.

* København til Gardasøen: 2812 kilometer, 8436 kroner, 6468 kroner.

* Aarhus til den franske riviera: 3536 kilometer, 11.278 kroner, 8803 kroner.

* København til den franske riviera: 3494 kilometer, 11.161 kroner, 8715 kroner.

Kilder: Spar Nord og Bilbasen. De samlede omkostninger ved at eje og bruge en bil - kaldet Total Cost of Ownership - er beregnet til i gennemsnit 2,79 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,09 kroner for elbiler. Brændstofforbrug er sat til et gennemsnit på 14,10 kilometer per liter, og benzinprisen 14,80 kroner per liter. Elprisen er sat til et gennemsnit på 3 kroner per kilowatt-time, og der er regnet med et gennemsnitligt strømforbrug på 20 kilowatt-timer per 100 kilometer. Færgeoverfart er ikke inkluderet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Tips til kør selv-ferie i elbil

* Planlæg turen med en ruteplanlægningsapp og en app til at finde ladestandere.

* Hvis du kommer til en ladestander, som du ikke har abonnement til, kan du med fordel tjekke priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation.

* Kør 110 kilometer i timen på motorvejen i stedet for 130 kilometer. På den måde kan du spare op til 20 procent på bilens forbrug af strøm.

* Lad bilen op til 80 procent ved lynladere, hvis der er kø. De sidste 20 procent tager lang tid.

* Sørg for at have minimum ti procent strøm, hvis du kører til større ladeparker. Er der tale om en mindre ladepark, bør du have minimum 20 procent strøm tilbage, så du kan køre videre, hvis der er kø.

* Husk ladekabel til de langsommere ladestandere.

* Spørg hotellet, om der er mulighed for at oplade.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek