Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/03/2025 - 07:30

Janni Pedersen: Jeg har måske glemt at være kvinde i mit fag

Journalist og tv-vært Janni Pedersen er i programmet "En for holdet" blevet opmærksom på en kvindekamp, som hun i lang tid ikke tænkte på.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Janni Pedersen har altid haft fokus på at blive bedre til sit arbejde.

Det har ført hende til toppen af den danske mediebranche, hvor hun i mange år har været tv-vært på TV 2.

- Jeg skulle bare knokle og blive den bedste, så der ikke var nogen, der kunne stille spørgsmålstegn ved min faglighed, siger Janni Pedersen og fortsætter:

- Derfor tror jeg måske, at jeg har glemt det at være kvinde i mit fag.

Den 56-årige journalist retter blikket mod netop det at være kvinde i Danmark, når hun sammen med Petra Nagel er vært for det aktuelle TV 2-program "En for holdet".

Her undersøger de, hvem vi kan takke for ligestillingen i dag, og spørger, hvor langt vi er kommet.

- Det har egentlig givet mig sådan en aha-oplevelse, siger Janni Pedersen ved den røde løber til Tvprisen 2025.

Hendes mor var en del af rødstrømpebevægelsen, som var en kvindebevægelse fra 1970 til midten af 1980'erne. De tog dengang et opgør med kvinders daværende rolle i samfundet.

Janni Pedersen begyndte sin karriere i slutningen af 1990'erne og kunne derfor stå på skuldrene af den kamp, hendes mor havde kæmpet før hende.

- Jeg er fra en generation, hvor vi bare har kæmpet på lige vilkår med mænd. Jeg har aldrig tænkt på ligestilling, siger hun og fortsætter:

- Men jeg har også været på en arbejdsplads, hvor vi har taget nogle opgør med sexistiske magtstrukturer, og det har vi gjort meget sent.

Janni Pedersen har været ansat på TV 2 siden 2001. I 2021 udkom dokumentaren "MeToo: Sexisme bag skærmen", hvor 11 kvinder stod frem og fortalte om en usund kultur med krænkende og grænseoverskridende adfærd på TV 2.

En af dem var netop Janni Pedersen, der dengang udtalte sig til fagbladet Journalisten.

- En chef misbrugte sin magt til at forsøge at komme i kassen med mig. Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for den måned, hvis vi havde sex, sagde hun i 2021.

Janni Pedersen har nu i forbindelse med programmet snakket med adskillige kvinder fra de yngre generationer, som stadigvæk slås for flere rettigheder.

- Jeg har fået enormt meget respekt for alle de nye, som kæmper nogle kampe derude, som jeg ikke har kæmpet, siger hun.

- Der er faktisk stadigvæk noget at kæmpe for, og det havde jeg ikke set, fordi jeg har haft så travlt med at blive en journalist, der skulle blive set og hørt i en mandeverden.

Og det er ikke kun i mediebranchen, at det er vigtigt, at man sætter fokus på kvinders rolle. Janni Pedersen håber, at kvinder kan samle sig på tværs af generationer og arbejde.

- Vi skal måske også tænke på dem, der ikke har det så godt som mig, der er en velbetalt studievært, siger hun.

- Vi skal tage dem med, som arbejder på fabrikken klokken fire om morgenen og bliver udsat for psykisk og fysisk vold. Dem skal vi også huske at have med. Det er i virkeligheden der, mit hjerte banker allermest.

"En for holdet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play, hvor det tredje og sidste afsnit udkommer tirsdag 18. marts.

/ritzau/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek