Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/12/2024 - 10:00

Din grydeske kan afgive smag til maden

Hvis du overvejer at skifte nogle af de trætte træredskaber ud, er det ikke ligegyldigt, hvilken type træ du vælger.

Hans Meineche/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Skal grydeskeen kunne tåle den simrende suppe, skærebrættet stå imod den ene kniv efter den anden og salatbestikket stråle på gæstebordet, så er der forskellige hensyn at tage, når du vælger dit nye træredskab.

Træ er nemlig ikke bare træ. Det ved Simon Auken Beck, som er konsulent hos Træ.dk, der er træbranchens fælles informationsprojekt.

- Man skelner mellem hårde og bløde træarter. De bløde får nemt mærker og bruges typisk til konstruktioner i byggebranchen. Hårdt træ bruger man tit til gulve, møbler og redskaber, forklarer han.

Skal du købe nyt træskærebræt, vil du altså gerne have fat i et hårdt materiale. Og det kan du finde i vores lokale skove - nemlig egetræ og bøgetræ.

- Det er en god tommelfingerregel, at hvis det er lavet af eg eller bøg, er sandsynligheden for, at det er lokalt, større, siger Simon Auken Beck.

- Hvis man køber sit skærebræt i Ikea, er det typisk af birketræ. Det er også hårdt og slidstærkt, og trævalget skyldes nok, at Ikea kommer fra Sverige, hvor der vokser rigtig mange birketræer, tilføjer han.

Du kan også sagtens vælge et træskærebræt i ahorn eller ask, som også er hårdt træ.

Mange steder kan man også få skærebræt i bambus. Teknisk set er det ikke træ, men en græsart, men som skærebræt gør materialet sig ganske fint. Det er dog værd at bemærke, at det ikke er det grønneste valg.

- Hvis man går op i, hvad der giver det højeste klimaaftryk og livscyklussen, så er der en større klimapåvirkning ved at bruge bambus, fordi det skal igennem en noget længere forarbejdning, og transporten også typisk er længere, forklarer han.

Når du vælger grydeske, er det godt at vide, at noget træ faktisk kan afgive smag. Det udnytter man i vinindustrien, når man eksempelvis lagrer på egetræsfade, fordi eg afgiver en del garvesyre.

Det er dog knap så eftertragtet med en bismag af eg i din simreret eller suppe.

- Det har særligt betydning for en grydeske, som man rører rundt med under varme, hvor flere smagsstoffer frigives. Det vil kunne påvirke smagen, fortæller Simon Auken Beck.

Dit valg af træ betyder knap så meget, når det kommer til salatbestikket, siger Per Nikolaj Kampmann, som er grundlægger af forretningen Kunst og Køkkentøj. Her kan du gå efter den trætype, du synes er mest dekorativ i salatskålen på bordet. Det kan eksempelvis være oliventræ.

Ifølge Per Nikolaj Kampmann kan det i jagten på et holdbart skærebræt også give god mening at have øjnene med sig på de lokale loppemarkeder.

- Ser man et urevnet træskærebræt, så er det godt at købe det. For hvis det ikke har slået sig efter 10-20 år, så gør det det nok heller ikke hjemme hos dig, forklarer grundlæggeren og indehaveren af køkkentøjsbutikken.

Derudover anbefaler han at gå efter stavlimede skærebrædder, som består af mange lange stykker af træ.

- Så vender man hver anden stav modsat og limer sammen, så hvis skærebrættet slår sig, så slår det sig modsat - så det holder sig jævnt, forklarer han.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek