København, 07/10/2023 - 08:00
Lav nem urtete med ingredienser fra haven og naturen
Det behøver ikke at være kaffebønner eller teposer, som du putter i dine lune efterårsdrikke. Bær og urter kan give skøn smag til en varm drik.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Nogle gange er det eneste, man har brug for, en god lunende drik under dynen, nu hvor temperaturen falder, og sollyset langsomt begynder at gå i hi.
Og heldigvis er der mange urter og bær, som du selv kan sanke til din drik.
Det fortæller Anemette Olesen, der er tidligere køkkenleder og har forfattet en række bøger om urter, herunder "Urtete".
- I øjeblikket er der eksempelvis mange brændenælder, skvalderkål og røllike, som man kan plukke på sine vandreture.
- Her i Østjylland, hvor jeg bor, er der gyldenris, som er i højsæson nu her. Dem samler jeg selv rigeligt af og bruger i mine drikke, siger hun.
Ifølge Anemette Olesen gør man noget godt for sit helbred ved at bruge urter i varme drikke eller i mad, da mange af dem indeholder mineraler og vitaminer.
- Brændenælder har eksempelvis et højt indhold af jern, hvilket er super godt, hvis du er i energiunderskud og er træt, fortæller hun.
Røllike kan du finde over det meste af Danmark omkring vejkanter, heder og brakmarker. Urten består af mange små, hvide blomster, hvor nogle også kan have et lyserødt skær.
Skvalderkål vokser gerne i skyggen i let fugtig jord og er genkendelig ved, at bladene er takkede og går ud i en spids.
Når du har sanket det, du skal bruge, er det sådan set bare at rengøre ingredienserne og så hælde kogende vand over dem.
- Brug gerne en liter vand til en god håndfuld urter, siger hun.
Og du behøver ikke at holde dig til én bestemt urt, lyder det. Du kan sagtens være kreativ i køkkenet.
- Der er mange, som synes, at brændenælder smager af jord. Kombinér dem derfor gerne med eksempelvis citronsaft, æbleskræl eller noget helt tredje.
- Du kan også samle bær og bruge i dine drikke. Det kan være brombær eller rønnebær, som det er ved at være sidste udkald for nu, siger Anemette Olesen og kommer med en opfordring til alle urteinteresserede derude, som overvejer at høste selv:
- Lad være med at høste noget, hvis du er det mindste i tvivl om, hvad det er, eller om det er giftigt. Så er det bedre at lade være eller tage én med, som har styr på det, lyder det.
/ritzau fokus/