Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2023 - 08:00

Kendisdatter i TV 2-serie: Jeg har brug for pauser

Det kan være en udfordring at rejse Europa rundt for at spille skuespil. Olivia Joof Lewerissa fortæller om meditation, yoga og at øve sig i at tage pauser.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Der er for alvor dømt uhygge i anden sæson af TV 2's internationale hitserie, "DNA". Krimiserien har Anders W. Berthelsen og Olivia Joof Lewerissa i hovedrollerne som politikommissæren Rolf og politiassistenten Neel.

Da de finder 19 døde vietnamesere i en kølevogn i en skov, kastes duoen rundt i Europa i jagten efter de kriminelle bagmænd, der handler med mennesker - og med organer.

Olivia Joof Lewerissa har derfor haft travlt med at flyve frem og tilbage for at optage på forskellige lokationer i Europa. Hun har været væk fra sin familie, sine venner, sin hverdag og sit hjem i lang tid ad gangen.

- Når man er på sådan et projekt, har man aldrig rigtig fri. Det har været virkelig, virkelig sjovt, hårdt og svært - og lidt lejrturs-agtigt, siger hun.

Den 34-årige skuespiller blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2019 og kendes blandt andet fra TV 2-serien "Perfekte steder" og den anmelderroste Netflix-serie "Skruk".

Det er en meget intens oplevelse at være på optagelse, fortæller Olivia Joof Lewerissa.

"DNA" var ingen undtagelse.

Efter optagelserne, som blev afsluttet i sommer, tog hun en pause fra at arbejde.

- Det var vigtigt for mig at komme lidt tilbage til mig selv. Jeg er meget opmærksom på at passe på ikke at blive stresset, fortæller hun.

- Jeg har brug for nogle gange at koble fuldstændig af, fordi hvis man hele tiden er lidt i overhalingsbanen, kan det godt få konsekvenser på et tidspunkt, siger Olivia Joof Lewerissa.

Det er ikke noget, hun nødvendigvis har lært af sin mor og far, skuespiller, instruktør og forfatter Hella Joof og skuespiller Runi Lewerissa.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg har nogle andre behov for det, end begge mine forældre har, siger Olivia Joof Lewerissa og fortsætter:

- De kan virkelig arbejde uden at have brug for noget. Men jeg har altid været lidt sensitiv, så jeg har brug for pauser, ro og meditation, siger hun.

Det er noget, hun har lært med tiden. Under første sæson af "DNA" gik hun stadig i skole, så der var endnu mere travlt.

- Hvis jeg har for travlt i for lang tid, er det nemt at ryge ned i nogle negative tankemønstre. Og lige så snart de tanker begynder at komme, ved jeg, at jeg lige skal stoppe op og trække vejret, siger Olivia Joof Lewerissa.

- Uden at det bliver for meget. Man skal jo også tjene penge, siger hun og griner.

I 2023 håber seriestjernen at blive endnu bedre til at tage pauser.

- Og så skal jeg i gang med at træne noget yoga igen, for det røg lidt på hylden, da jeg havde travlt, funderer hun.

Hvis hun skulle give sit 20-årige jeg et råd, ville det derfor være netop at slappe mere af, som hun gør nu.

- "Du skal nok finde ud af, hvad du vil med dit liv", siger Olivia Joof Lewerissa og smiler lidt.

Som ung var hun meget forvirret og vidste ikke, hvad hun skulle.

Hun ville ønske, at hun havde været mere tålmodig.

- For hvis jeg havde været det, tror jeg, at jeg havde lænet mig lidt mere tilbage og været lidt mere nærværende i den periode af mit liv. Men det er jo også bare en del af 20'erne, funderer hun.

- Man vil have svar. Man vil bare have sandheden. Og man vil bare vide, hvad man skal. Samtidig er der ikke nogen, der skal fortælle én, hvad man skal, siger hun og griner.

For selv om Olivia Joof Lewerissa er en travl skuespiller med buldrende gang i karrieren, har hun ikke altid haft lyst til at blive skuespiller.

- Det skulle jeg i hvert fald ikke!, siger hun.

- Og det er måske meget normalt, når begge ens forældre er det. Så jeg skulle lige gå et par ture rundt om blokken og søge i øst og vest, før jeg endelig overgav mig, lyder det fra Oliva Joof Lewerissa.

Anden sæson af "DNA" kan ses hver mandag på TV 2 og streames på TV 2 Play.

/ritzau/

Randers, 01/04/2023 - 08:00

Sofie Linde om X Factor-exit: Det var overvældende

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det føles både rigtigt og forkert at forlade værtsrollen på "X Factor", fortæller Sofie Linde efter fredagens finale.

Der er sat et punktum i Sofie Lindes "X Factor"-karriere for nu, da den 33-årige vært ikke fortsætter på programmet.

Derfor var fredag aftens "X Factor"-finale også den sidste for Sofie Linde efter i alt otte sæsoner.

- Det var en overvældende aften for mig. Jeg har godt kunnet mærke, at der blev sat et punktum for det her eventyr, fortæller hun.

- I det ene øjeblik føles det vanvittigt forkert, fordi jeg har lyst til at holde fast i alt det, der er godt, men jeg er også glad og stolt over, at jeg forlader programmet, mens jeg stadig synes, det er fedt.

Ifølge den afgåede vært skal man aldrig sige aldrig, når det kommer til, om hun kunne finde på at vende tilbage til programmet igen.

- Jeg lukker partout ingen døre endeligt, men min plan lige nu er at trække stikket og få ro på. Og så må jeg tage den på mavefornemmelsen og se, hvad der sker.

- Mit valg er ikke motiveret af noget, der var bedre, eller et tilbud fra en anden kanal, men at jeg kunne stoppe på toppen rent følelsesmæssigt, fortæller hun.

Hun kommer dog til at savne programmet rigtig meget, fortæller hun.

- Der er den lille pige i maven, der bare vil holde fast i den her pigedrøm, det jo var for mig.

- Jeg er blevet voksen i det her program og har fået mine to børn, mens jeg lavede det her.

Sofie Linde vil især huske fredagens finale som noget specielt, men en anden episode har også en solid plads i hendes hukommelse.

- Jeg husker også min første aften, hvor jeg går ud på scenen for første gang. Jeg blev blæst helt bagover af publikum og tænkte: "Hvad er det her for noget?"

- Folk tog programmet meget alvorligt, hvilket også er det, der har gjort det sjovt.

Men der har også været elementer, der har været hårdt at have med at gøre.

- Rigtig mange ser "X Factor", og rigtig mange har en holdning til det, hvad end det er om mig, mit tøj, deltagerne, dommerne. Både når jeg har været i kiosken eller til familiefødselsdage.

- Men det er også samtidig helt vildt fedt, at folk har holdninger til programmet, så på den måde har det også været meget dynamisk gennem årene.

Sofie Linde fik en stor overraskelse på scenen under aftenens show af flere af sæsonens deltagere, som sang en farvelsang til værten.

Desuden kørte der videohilsner på storskærmen, hvor flere tidligere "X Factor"-dommere - blandt andre Remee, Sanne Salomonsen, Ankerstjerne og Oh Land takkede den afgående vært.

- Det var kæmpe stort, og det kom meget bag på mig. Det er noget, jeg aldrig vil glemme, siger hun.

Sofie Linde har siden 2016 holdt styr på deltagere og dommere, og værtstjansen har kun været afbrudt af en kort barselsperiode.

Det blev Rosél, der løb med sejren i Arena Randers til årets "X Factor"-finale.

Gruppen har haft Simon Kvamm som dommer. Det var Simon Kvamms debut ved "X Factor"-dommerbordet og derfor også første gang, at en af hans deltagere vandt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/04/2023 - 02:04

Rosél løb med X Factor-sejren: Ikke til at forstå

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

X Factor-sejren er ikke helt sivet ind hos Rosa Skovbjerg Henriksen og Selma Stahr fra gruppen Rosél.

Det er stadig ikke helt gået op for Simon Kvamms gruppe Rosél, der består af Rosa Skovbjerg Henriksen og Selma Stahr, at de har vundet "X Factor" 2023.

Gruppen vandt over den unge solist Theodor og Thomas Blachmans gruppe, Sigalaz, i årets udgave af det populære underholdningsprogram.

- Det føles helt vildt, helt sindssygt. Det er svært at sætte ord på. Vi er meget taknemmelige, lyder det fra de nykårede X Factor-vindere i munden på hinanden.

At de skulle stå til X Factor-finalen, var slet ikke noget, som de havde turde håbe på.

- Vi har sagt til hvert liveshow, at vi skulle nyde det, for vi ender ikke i finalen. Og det var også okay, for der er nogle gode med i programmet, fortæller Selma Stahr.

- Så længe vi selv kunne stå inde for alt, vi har gjort, og at det så har ført os til en så god afslutning. Det er helt vildt, siger Rosa Skovbjerg Henriksen.

Rosél slog Thomas Blachmans gruppe, Sigalaz, i den sidste del af finaleshowet, hvor de sang deres egen sang "Jeg er almindelig".

Og det resulterede altså i knap 54 procent af de samlede stemmer.

Med sejren følger ikke kun titlen og æren som X Factor-vinder, men også en pladekontrakt og udstyr til et hjemmestudium.

Men først skal de lige hjem og "lande igen" efter en hæsblæsende sæson.

- Vi skal hjem til hverdagen igen med skole og arbejde, men med Rosél i mente og finde ud af, hvad vi har lyst til, fortæller Selma Stahr.

- Det bliver rart, men mærkeligt at komme ud af den her boble, specielt fordi det har været et så vildt forløb.

Og hvad der helt præcist skal ske nu rent musikalsk, er ikke mejslet i sten endnu.

- Det koncept, vi har haft gang i nu, er noget, vi har været 110 procent med i. Men lige nu er vores fokus bare at lande igen efter det her, lyder det fra Rosa Skovbjerg Henriksen.

"X Factor" vender tilbage igen i 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/04/2023 - 10:00

FAKTA: Fald ikke i Kim Larsen-fælden

* Kim Larsens sange er kendt og elsket her til lands, men de er svære at skrive nye tekster til.

* Ligesom i mange andre kunstneres sange følger tekst og takt nemlig ikke altid hinanden på traditionel vis i Kim Larsens værker, og derfor er det vanskeligt at omdanne dem til fællessange.

* Er du nybegynder, bør du derfor vælge simple børnesange som "Se min kjole" eller "Vi lister os af sted på tå".

* "Se min kjole" er især god, hvis du ikke er glad for rim. Sangen rummer nemlig kun ét.

Kilde: festsangskrivere Eva Flinker og Merete Stoltze Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/04/2023 - 10:00

Sådan skriver du en vellykket festsang

Bjørn Khler/Ritzau Scanpix

Glæd dine nære og kære med en hjemmelavet gave, der kan synges til forårets og sommerens sammenkomster.

Niecen skal konfirmeres, og du er ikke den store taler. Så hvorfor ikke springe ud som rimsmed?

To professionelle af slagsen giver her deres bedste fif til, hvordan du kreerer en gedigen lejlighedssang.

1) Vælg simple toner.

Allerførst skal du finde en melodi, der er nem at gå til, lyder det fra Eva Flinker, som har 25 års erfaring med at forfatte personlige festsange.

- Brug børnesange, som alle kender. De fungerer godt som fællessange, fordi der ikke er den mindste tvivl hos gæsterne om, hvordan de skal synges, siger hun.

Ifølge tekstforfatter Merete Stoltze Møller, der ligesom Eva Flinker skriver sange på bestilling, bør du også undgå numre med omkvæd.

- Det er sådan med mange melodier med omkvæd, at folk tror, de kender dem, men faktisk kender de kun omkvædene og ikke versene, siger hun og fortsætter:

- Selv en melodi som "Kald det kærlighed", som er blevet spillet utallige gange, og hvor alle kan omkvædet, kan du risikere, at du når til verset og tænker: "Hvordan er det nu lige, det er?"

2) Lav en stikordsliste.

Med melodien på plads kan du kaste dig over teksten.

Eva Flinker opfordrer dig til at lave varieret og organiseret liste med stikord om sangens hovedperson. Listen kan rumme karakteregenskaber, interesser og sjove anekdoter.

- For mig er det vigtigt at lave et grundigt forarbejde, hvor der stilles uddybende spørgsmål til de allerede skrevne stikord, for at alle de vigtige detaljer kommer med, fortæller hun.

Husk også at få med, hvilket forhold I har til hinanden, og hvad personen betyder for dig.

3) Syng dig gennem takterne.

Når listen er færdig, er du klar til at sætte tekst og toner sammen. Her hjælper du dig selv godt på vej ved at få styr på takterne, fastslår Merete Stoltze Møller.

- En stavelse i et ord svarer til en takt i musikken. Tæl derfor, hvor mange takter der er i den musik, du har valgt, og noter, hvor rimene er.

Nu handler det om at kreere sætninger, der matcher rytmen i den oprindelige tekst. Sørg for hele tiden at synge det, som du skriver. På den måde kan du nemmere høre, hvis der er noget, der ikke passer.

Så snart du har et udkast på plads, råder Merete Stoltze Møller dig til at præsentere det for en, du kender.

- Det kan være meget godt at få en anden til at synge sangen, og det skal være en, der ærligt vil sige, hvis der er steder, som ikke fungerer, siger hun.

3) Drop ironien.

En lejlighedssang gerne må gerne være festlig og humoristisk, men først og fremmest skal den være kærlig, mener Eva Flinker.

- Det skal være en gave og må ikke gøre nogen kede af det. Vi er enormt ironiske i Danmark, men ironi skal man passe på med i lejlighedssange.

- Du må gerne være selvironisk, men du skal ikke være ironisk på andres bekostning, siger hun.

Samme toner kommer fra Merete Stoltze Møller.

- Det er en gave og tradition, som man kommer med til konfirmanden eller sølvbryllupsparret, siger hun og fortsætter:

- Man kan faktisk ende med at have en hel familiehistorie liggende, hvis man gemmer de her sange.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv