Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2023 - 08:00

Kendisdatter i TV 2-serie: Jeg har brug for pauser

Det kan være en udfordring at rejse Europa rundt for at spille skuespil. Olivia Joof Lewerissa fortæller om meditation, yoga og at øve sig i at tage pauser.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Der er for alvor dømt uhygge i anden sæson af TV 2's internationale hitserie, "DNA". Krimiserien har Anders W. Berthelsen og Olivia Joof Lewerissa i hovedrollerne som politikommissæren Rolf og politiassistenten Neel.

Da de finder 19 døde vietnamesere i en kølevogn i en skov, kastes duoen rundt i Europa i jagten efter de kriminelle bagmænd, der handler med mennesker - og med organer.

Olivia Joof Lewerissa har derfor haft travlt med at flyve frem og tilbage for at optage på forskellige lokationer i Europa. Hun har været væk fra sin familie, sine venner, sin hverdag og sit hjem i lang tid ad gangen.

- Når man er på sådan et projekt, har man aldrig rigtig fri. Det har været virkelig, virkelig sjovt, hårdt og svært - og lidt lejrturs-agtigt, siger hun.

Den 34-årige skuespiller blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2019 og kendes blandt andet fra TV 2-serien "Perfekte steder" og den anmelderroste Netflix-serie "Skruk".

Det er en meget intens oplevelse at være på optagelse, fortæller Olivia Joof Lewerissa.

"DNA" var ingen undtagelse.

Efter optagelserne, som blev afsluttet i sommer, tog hun en pause fra at arbejde.

- Det var vigtigt for mig at komme lidt tilbage til mig selv. Jeg er meget opmærksom på at passe på ikke at blive stresset, fortæller hun.

- Jeg har brug for nogle gange at koble fuldstændig af, fordi hvis man hele tiden er lidt i overhalingsbanen, kan det godt få konsekvenser på et tidspunkt, siger Olivia Joof Lewerissa.

Det er ikke noget, hun nødvendigvis har lært af sin mor og far, skuespiller, instruktør og forfatter Hella Joof og skuespiller Runi Lewerissa.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg har nogle andre behov for det, end begge mine forældre har, siger Olivia Joof Lewerissa og fortsætter:

- De kan virkelig arbejde uden at have brug for noget. Men jeg har altid været lidt sensitiv, så jeg har brug for pauser, ro og meditation, siger hun.

Det er noget, hun har lært med tiden. Under første sæson af "DNA" gik hun stadig i skole, så der var endnu mere travlt.

- Hvis jeg har for travlt i for lang tid, er det nemt at ryge ned i nogle negative tankemønstre. Og lige så snart de tanker begynder at komme, ved jeg, at jeg lige skal stoppe op og trække vejret, siger Olivia Joof Lewerissa.

- Uden at det bliver for meget. Man skal jo også tjene penge, siger hun og griner.

I 2023 håber seriestjernen at blive endnu bedre til at tage pauser.

- Og så skal jeg i gang med at træne noget yoga igen, for det røg lidt på hylden, da jeg havde travlt, funderer hun.

Hvis hun skulle give sit 20-årige jeg et råd, ville det derfor være netop at slappe mere af, som hun gør nu.

- "Du skal nok finde ud af, hvad du vil med dit liv", siger Olivia Joof Lewerissa og smiler lidt.

Som ung var hun meget forvirret og vidste ikke, hvad hun skulle.

Hun ville ønske, at hun havde været mere tålmodig.

- For hvis jeg havde været det, tror jeg, at jeg havde lænet mig lidt mere tilbage og været lidt mere nærværende i den periode af mit liv. Men det er jo også bare en del af 20'erne, funderer hun.

- Man vil have svar. Man vil bare have sandheden. Og man vil bare vide, hvad man skal. Samtidig er der ikke nogen, der skal fortælle én, hvad man skal, siger hun og griner.

For selv om Olivia Joof Lewerissa er en travl skuespiller med buldrende gang i karrieren, har hun ikke altid haft lyst til at blive skuespiller.

- Det skulle jeg i hvert fald ikke!, siger hun.

- Og det er måske meget normalt, når begge ens forældre er det. Så jeg skulle lige gå et par ture rundt om blokken og søge i øst og vest, før jeg endelig overgav mig, lyder det fra Oliva Joof Lewerissa.

Anden sæson af "DNA" kan ses hver mandag på TV 2 og streames på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 05/12/2023 - 22:30

FAKTA: Priserne til den årlige hyldest til dansk jazz

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Der var i alt ti priser på spil til dette års DMA Jazz, som hylder den danske jazzscene og årets udgivelser.

Tirsdag blev årets Danish Music Awards (DMA) Jazz afholdt i København.

DMA Jazz er en årlige prisfest, der hylder den danske jazzscene og sætter fokus på det forgangne års danske jazzudgivelser.

Aftenens vindere var nomineret og besluttet af DMA Jazz' Akademi.

Her får du et overblik over aftenens vindere:

* Årets Jazzudgivelse: Selvhenter - "Mesmerizer".

* Årets Jazzkomponist: Karmen Rõivassepp & Aarhus Jazz Orchestra - "Ambivalence".

* Årets Vokaljazzudgivelse: Marcela Lucatelli, Lars Pilgaard og Anders Vestergaard - "Necromancy".

* Årets Eksperimenterende Udgivelse: SVIN - "Introducing SVIN".

* Årets Nye Jazznavn: Nana Rashid - "Music for Betty".

* Årets Tværæstetiske Udgivelse: Aske Zidore & Anders Lauge Meldgaard - "Sange fra i dag".

* Årets Single: Tigeroak - "Living and Living".

* Børnejazzprisen: Musiksanseriet.

* P8 Jazz Prisen - Årets Ildsjæl: Michael Charles Gaunt for sit arbejde som bestyrelsesformand for Østersøjazz Festival.

* JazzDanmark Prisen - Årets Koncertoplevelse: Bazarjazz.

Kilde: JazzDanmark

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 22:30

Jazzbandet Selvhenter får hovedpris ved DMA efter knap ti års stilhed

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det blev gruppen Selvhenter, der løb med aftenens hovedpris, da årets DMA Jazz blev afholdt i København.

Tirsdag aften er priserne ved årets Danish Music Awards (DMA) Jazz blevet uddelt på spillestedet Vega i København.

Aftenens vindere af hovedprisen, Årets Jazzudgivelse, blev gruppen Selvhenter, der vandt med albummet "Mesmerizer".

DMA Jazz er en årlige prisfest, som arrangeres af JazzDanmark. Den hylder den danske jazzscene og sætter fokus på det forgangne års danske jazzudgivelser.

Det er et særligt akademi, der nominerer og beslutter vinderen af de priser, som er på spil. Akademiet skifter hvert år og består af 13 fagrelevante personer fra Danmark og udlandet.

På scenen i Vega var det tidligere statsminister og jazzelsker Poul Nyrup Rasmussen, som kunne præsentere aftenens hovedpris.

Selvhenter skulle således på scenen igen - denne gang ikke for at optræde, som gruppen havde gjort tidligere på aftenen, men som vindere af prisen Årets Jazzudgivelse.

Efter næsten et årtis stilhed, vendte Selvhenter tilbage i juni med albummet "Mesmerizer", som er deres første album siden "Motion of Large Bodies" fra 2014, der cementerede dem som navn i dansk eksperimenterende musik.

Selvhenter består af Maria Bertel, Anja Jacobsen, Maria Diekmann, Jaleh Negari og Sonja LaBianca.

Karen Mukupa styrede slagets gang som vært for showet, hvor der skulle uddeles i alt 10 priser.

Aftenens første pris gik til Marcela Lucatelli, Anders Vestergaard og Lars Bech Pilgaards "Necromancy" for Årets Vokaljazzudgivelse, der viser, at vokaljazz ikke nødvendigvis hører til den bløde ende af spektret.

Årets Nye Jazznavn gik til Nana Rashid, som har taget både anmeldere og publikum med storm i løbet af 2023 og spås en stor fremtid. Hun kom senere tilbage på scenen for at optræde.

Blandt aftenens øvrige optrædende i Vega var også et sandt koryfæ at finde i skikkelse af sangerinden Daimi akkompagneret af Louisiana Jazzband.

Daimis karriere strækker sig tilbage til starten 1960'erne. Hun er særligt kendt for hits som "Chug-A-Lug" og "Jeg er sgu min egen".

I mere end 20 år har hun sunget med Louisiana Jazzband. Sammen satte de musikalsk punktum for aftenens prisuddeling.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

FAKTA: Opskrift på brændte mandler

* Kom nogenlunde lige dele mandler og sukker i en pande eller gryde og tilsæt en smule vand. En basisopskrift er 200 gram mandler, 225 gram sukker og en deciliter vand.

* Du kan også pifte dine brændte mandler op med smage som lakridspulver, kanel, ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu.

* Varm blandingen op ved middelvarme, indtil al væsken er fordampet. Hold hele tiden øje med blandingen.

* Når væsken er fordampet, vil sukkeret begynde at karamellisere og sætte sig på mandlerne.

* Hæld blandingen ud på et stykke bagepapir, og fordel mandlerne. Husk, at underlaget skal kunne holde til varmen.

* Når mandlerne er kølet ned, kan du brække dem fra hinanden.

Kilder: Anders Kuk Kristensen, medejer og køkkenchef hos Ghrelin, og Mads Dalsborg, køkkenchef i Bjørnekælderen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

Sådan laver du dine egne lækre brændte mandler

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

To professionelle kokke tager dig med i køkkenet, så du kan lære at lave klassiske brændte mandler eller pifte dem lidt op til dine julegæster.

Det er snart jul igen, og flere steder i landet breder den søde duft af brændte mandler sig fra gadesælgere.

Hvis du vil lave en stor portion til dig selv og dine julegæster, får du her kyndig vejledning fra to professionelle kokke.

Start med at finde en pande eller gryde, som du kan bruge til at lave dine brændte mandler.

Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus, bruger selv en wokpande, når han laver brændte mandler derhjemme.

- Det fungerer bedst med noget, som har lidt kant, siger han.

Basisopskriften til brændte mandler indeholder mandler, sukker og en smule vand.

Du kan i princippet frit vælge, hvilke mandler du bruger. Men kokken har selv sine præferencer.

- Jeg er lidt feinschmecker, så jeg bruger kun store spanske mandler. Men man kan også bruge billigere mandler. Fordelen ved store mandler er, at de bedre kan holde til den varme sukkermasse, siger han og tilføjer, at han også fjerner skallen.

Ifølge Anders Kuk Kristensen kan det betale sig at bruge den ekstra tid på at afskalle mandlerne, fordi det fjerner den bitre smag, som skallen kan have.

Du kan dog sagtens lave dine brændte mandler uden at fjerne skallen.

- Jeg plejer at bruge nogenlunde samme mængde mandler og sukker. Til 200 gram mandler bruger jeg for eksempel 225 gram sukker og én enkelt deciliter vand, siger han.

Kom alle ingredienser i en pande, og varm det hele op ved middel varme. Du skal være tålmodighed og hele tiden holde øje med blandingen.

Hvis du vil krydre dine brændte mandler med andre smage, foreslår Anders Kuk Kristensen, at du kommer en teske lakridspulver per 100 gram sukker i blandingen og en kvart vaniljestang.

Sådan foretrækker han at lave brændte mandler. Og fordelen ved at lave dem selv er, at du kan bruge de smage, som du selv kan lide.

Der er også andre måder at pifte mandlerne op, så dine gæsters ganer bliver overrasket.

Mads Dalsborg, der er køkkenchef hos Bjørnekælderen på Frederiksberg, foreslår, at du kommer en smule hakket ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu i sukkerblandingen.

- De giver brændte mandler en friskhed i smagen, og det er et godt alternativ til den ellers fede og tunge julemad, siger han og tilføjer:

- Sådan ville jeg give mine brændte mandler et twist.

Når du har kommet alle ingredienserne i panden, skal du vente på, at al væsken er fordampet.

Derefter vil sukkeret karamellisere og sætte sig på mandlerne, siger Anders Kuk Kristensen.

- Jeg tilføjer en skefuld smør og en fingerspids salt, når jeg kan se, at sukkeret begynder at sætte sig på mandlerne, siger han.

Når mandlerne er klar, fordeler du dem ud på et stykke bagepapir, så de kan køle ned. Husk at tænke over, om underlaget kan holde til den høje varme.

Vent, indtil mandlerne er kølet helt af, og så kan du brække dem fra hinanden og opbevare dem i en lufttæt beholder.

Og du skal ikke være bange for at lave for mange brændte mandler.

- De smager også godt som topping til en risalamande, siger Mads Dalsborg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv