Badebolde hører sig til på en tur til stranden eller en kølende dukkert i poolen, og en farverig fodbold er fast inventar i haven.
Men de bløde bolde er ikke bare fyldt med luft. De kan også indeholde potentielt skadelige stoffer i form af ftalater, som bliver brugt til at blødgøre plast.
Forbrugerrådet Tænk undersøgte i efteråret en række legetøjsprodukter fra de udenlandske webshops Amazon, Shein, Temu og Wish. Her skilte de bløde bolde sig negativt ud - 6 ud af 8 produkter med for højt indhold af ftalater var nemlig bolde.
- Det er ikke sådan, at ftalater kun bruges i bolde, men vi har set i den her test, at der var en relativt hyppig forekomst af ftalater i bolde. Og vi har faktisk også set det i nogle af vores tidligere test, siger Stine Müller, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Ftalater kan også være i andre produkter af blød plast, men bløde plastbolde er en af de produktkategorier, hvor det altså ser ud til, at der er grund til at være særligt opmærksom.
I den seneste test blev det højeste indhold af ftalater fundet i en plastikfodbold fra Amazon. Den indeholdt knap 33 procent af ftalatet DBP, som er forbudt i EU.
Ftalater er en gruppe af stoffer, hvoraf flere har vist sig at være problematiske. En række af dem skader forplantningsevnen ifølge Miljøstyrelsen.
Ftalaterne DEHP, DBP, DIBP og BBP er påvist at være hormonforstyrrende i mennesker, og DEHP er også hormonforstyrrende i miljøet, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.
De er alle forbudt af EU. Udenlandske webshops som Amazon, Shein, Temu og Wish hører dog ikke under EU-lovgivningen.
Stine Müllers råd er at holde sig fra denne type af webshops, der er online markedspladser, hvor du typisk køber varerne fra sælgere uden for EU.
- Men vi har også tidligere fundet ftalater i bolde fra det danske marked, fortæller Stine Müller.
- Det kan derfor være en god idé at købe fra forhandlere, som er vant til at have med legetøj at gøre og derfor er bedre inde i reglerne, tilføjer hun.
Ftalater er ikke bundet i plasten, men bliver løbende afgivet. Det gælder ikke kun, hvis produktet er i kontakt med munden - eksempelvis små børn, der sutter på legetøj - for man kan også optage ftalater gennem huden.
- Det kan sådan set være nok, at du rører ved produktet, forklarer Stine Müller.
Bliver produktet brugt indenfor, ender ftalaterne i indemiljøet.
- Det er sådan nogle stoffer, der klistrer rigtig godt til støv. Så man kan også blive udsat for dem i indeklimaet, når de er blevet afgivet fra produkterne, siger hun.
/ritzau fokus/