Beijing, 23/04/2025 - 08:37
Kinas præsident advarer om ødelæggende konsekvenser af handelskrig
Xi Jinping mener, at øget told underminerer alle landes interesser og skader den internationale handel.
Iori Sagisawa/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Told og international handelskrig underminerer alle landes legitime rettigheder og interesser, skader "det multilaterale handelssystem" og påvirker den økonomiske verdensorden.
Det siger Kinas præsident, Xi Jinping, under et møde onsdag med præsidenten i Aserbajdsjan, Ilham Aliyev.
Det skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua.
Kina er det land i verden, der er pålagt de højeste amerikanske toldsatser.
USA's præsident, Donald Trump, besluttede tidligere i april at lægge 145 procent told på varer fra Kina.
Inden da var der sket en optrapning, hvor toldsatsen på kinesiske varer, der eksporteres til USA, blev hævet ad flere omgange.
Kina svarede igen ved at hæve tolden på amerikanske varer til 125 procent.
USA og Kina er verdens to største økonomier. Den indbyrdes handelskrig ventes at få konsekvenser for resten af verdenshandlen, hvilket allerede til dels er sket i form af voldsomme udsving i aktiekurserne den seneste tid.
Donald Trump varslede 2. april en gengældelsestold på varer fra en lang række lande, men foreløbig er de forhøjede toldsatser for de fleste landes vedkommende udsat.
Alle lande - undtagen Kina - er i stedet omfattet af en basistold på ti procent.
Trumps intention er, at amerikanerne skal købe amerikanske produkter i stedet for udenlandske og på den måde styrke USA's egen økonomi.
Xi Jinping nævner ikke USA eller Trump direkte, da han taler om told og international handelskrig under mødet med Aserbajdsjans præsident.
Det gjorde han heller ikke, da han i midten af april skrev i den vietnamesiske avis Nhan Dan, at "der er ikke nogen vindere i handelskrige og toldkrige".
Xi Jinpings møde i Aserbajdsjan handler ikke som udgangspunkt om told, men om, at han og landets præsident vil etablere "et omfattende strategisk partnerskab mellem Kina og Aserbajdsjan".
De to lande skal samarbejde på områder som miljø, digital økonomi og luftfart.
/ritzau/