Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

23/04/2025 - 08:00

Undgå ulykker med køkkenkniven når du kokkerer

Alt fra tørre hænder til den rette opbevaring hjælper med at forebygge blodige uheld med skarpe knive i køkkenet.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Spidsen af tommelfingeren skal nødig rulle hen ad skærebrættet sammen med agurkeskiverne, når du hakker en frisk salat til aftensmaden.

Selv om der altid vil være en risiko forbundet med at håndtere skarpe køkkenknive, kan du gøre en del for at forebygge ulykker.

Først og fremmest er det vigtigt, at du har et godt greb om kniven, siger kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

- Den hånd, du bruger til kniven, skal være helt tør. Derfor anbefaler jeg, at du altid har et tørt og rent viskestykke til at tørre hænderne i, så du undgår, at kniven glider ud af hånden på dig. For det er farligt, siger han.

Vær samtidig opmærksom på, hvordan du gebærder dig med kniven. Sving aldrig med den, eller lav hurtige bevægelser, og går du rundt med den, så sørg for, at spidsen ikke vender frem foran dig.

Er der andre i køkkenet sammen med dig - for eksempel børn - er det en god idé at have et bestemt sted, hvor du lægger kniven eller knivene under madlavningen.

- Jeg bruger selv meget kokkeagtigt et viskestykke, som jeg folder sammen på køkkenbordet. Her lægger jeg mine knive, og her ved min søn, at han skal passe på, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der på samme vis altid samler urteknive og kartoffelskrællere i en skål på bordet.

Din opbevaring af knivene, når du ikke bruger dem, spiller også ind på sikkerheden. Thomas Rønsch Toftdahl fraråder, at du har de store køkkenknive liggende i en køkkenskuffe, hvor for eksempel børn risikerer at stikke hånden ned og skære sig. Selv har han sine knive hængende på en magnetskinne på væggen.

- I køkkener, hvor man ikke har verdens bedste udsugning, bliver skinnerne nemt fedtet til, og derfor skal man være opmærksom på at holde dem rene, så knivene ikke pludselig falder ned, siger han.

Knivblokke er ifølge ham ikke nogen god løsning, fordi knivene bliver sløve af glide mod træet, hver gang de sættes i og tages ud. Og sløve knive udgør en sikkerhedsrisiko.

- Når en kniv ikke er skarp, har man en tendens til at være hårdere ved den og bruge ekstra kræfter, når man bruger den, siger Thomas Rønsch Toftdahl og forklarer, at voldsommere bevægelser øger risikoen for, at kniven smutter.

Han fraråder i øvrigt, at du putter knivene i opvaskemaskinen, da det både sløver knivene og med tiden fører til, at de ruster indvendigt og derfor risikerer at knække.

Er uheldet ude, og du skærer dig voldsomt, dækker din ulykkesforsikring, hvis du får varige men. Det fortæller Anne Garde Slothuus som er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen, der hører under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man for eksempel får skåret en finger helt eller delvist af, er man som udgangspunkt dækket af ulykkesforsikringen, medmindre der er et eller andet, der taler for, at man har gjort det med vilje, siger hun og råder dig til ikke at vente for længe med at kontakte dit forsikringsselskab, hvis du er kommet til skade.

- Det behøver selvfølgelig ikke ske i det øjeblik, du står med blodet dryppende ned ad hånden, men det skal bare gøres så hurtigt som muligt, siger Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Washington D.C., 30/06/2025 - 18:27

USA annullerer punkduos visa efter antiisraelske råb på Glastonbury

Yui Mok/Ritzau Scanpix

Punkgruppen Bob Vylan skulle på tour i USA i efteråret, men er ikke velkommen efter optræden på festival.

USA's udenrigsministerium har annulleret den britiske punkgruppe Bob Vylans amerikanske visa, efter at duoen råbte antiisraelske slagord fra scenen på den britiske festival Glastonbury i weekenden.

Det skriver den amerikanske viceudenrigsminister, Christopher Landau, på det sociale medie X.

- Udenrigsministeriet har trukket de amerikanske visa til medlemmerne af bandet Bob Vylan tilbage som følge af deres hadefulde tirade på Glastonbury.

- Udlændinge, som hylder vold og had, er ikke velkomne i vores land, skriver Christopher Landau.

Bob Vylan havde planlagt en koncertturné i USA i oktober og november.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury lørdag råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF" med henvisning til Israels militær.

Også den irske rapgruppe Kneecap udnyttede sin optræden på Glastonbury til at udtrykke sin modstand mod Israel. Et af gruppens medlemmer, Mo Chara, proklamerede under koncerten, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at det har åbnet en egentlig efterforskning af de to episoder.

Det sker, efter at politiet har gennemset videomateriale og lydoptagelser fra koncerterne, lyder det i en udtalelse.

Britiske politikere og ledende figurer i musikindustrien havde inden Glastonbury opfordret festivalens arrangører til at droppe Kneecaps optræden, fordi Mo Chara i maj blev tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert medbragt et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Storbritannien anser Hizbollah for at være en terrororganisation.

Mo Chara, der har det borgerlige navn Liam O'Hanna, nægter sig skyldig.

Mange af de 30.000 gæster, der overværede Kneecaps optræden på Glastonbury, havde medbragt palæstinensiske flag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter Kneecaps og Bob Vylans koncerter skrev den israelske ambassade i Storbritannien i en udtalelse, at den var "dybt foruroliget over den provokerende og hadefulde retorik, der blev udtrykt på scenen på Glastonbury Festival".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/06/2025 - 15:37

Dansk tv-vært sygemeldt efter kraniebrud

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Søndag fortalte den rutinerede tv-vært Karen-Helene Hjorth, at hun havde været ude for en cykelulykke. Nu melder hun ud om sin tilstand.

En cykeltur blev skæbnesvanger for den 48-årige tv-vært Karen-Helene Hjorth.

Søndag opslog nyhedsværten et billede på sin instagramprofil, hvor hun ligger i en hospitalsseng med, hvad der ligner et sæbeøje.

Nu fortæller hun til Ekstra Bladet, at hun i forbindelse med cykelulykken har pådraget sig et lille kraniebrud. Derudover har hun fået en hjernerystelse og er forslået over det meste af kroppen.

- Det skete på cykel i for høj fart. Både jeg og min medpassager blev slynget af cyklen, så det er lidt et mirakel, at der ikke er gået mere galt, for ingen af os havde hjelm på. Det har vi fra nu af, skriver hun i en besked til Ekstra Bladet mandag.

Grunden til, at hun havde en passager med, er, at ulykken skete på en ladcykel. Han pådrog sig en brækket arm og var mere bekymret for tv-værten.

Hun er i skrivende stund indlagt, men håber på at blive udskrevet senere mandag.

Indtil videre er Karen-Helene Hjorth sygemeldt fra TV 2 til midten af august.

Journalisten har været tv-vært siden 2003 og en fast del af værtsgruppen på TV 2 News siden 2009.

Sammen med sin eksmand har hun en 12-årig datter, Anna-Klara.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 09:00

FAKTA: Tre sparetips til bilferien

* Drop tagboksen, hvis du vil spare brændstof. Den øgede vindmodstand kan øge forbruget med op til 15 procent. Brug i stedet en bagageboks på bilens trækkrog, hvis du har mulighed for det.

* Tjek dæktrykket. Det er hurtigt glemt, men lavt dæktryk kan øge forbruget med tre til fire procent og gøre kørslen dyrere.

* Hold igen med farten. Kører du 110 kilometer i timen i stedet for 130 kilometer i timen, kan du spare op mod 20 procent i brændstof.

Kilde: fdm.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 09:00

Sydpå i elbil? Lille detalje kan gøre din tur ekstra dyr

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kan blive en hed fornøjelse, hvis køleanlægget ikke virker, når du skal afsted på sommerferie, men de færreste ved måske, at det også slider på elbilen.

Der er over 400.000 elbiler i Danmark, og hvis du er en af dem, der har planer om at vælge elbilen til at køre på ferie syd for grænsen, er der noget, du skal være opmærksom på.

Sådan lyder det fra Jesper Valentin Lund, der er konceptchef for autoværkstedskæden Det grønne e.

- Du skal sørge for, at der er nok kølemiddel på din elbil. Kører man i varmen, og der ikke er nok på, kan det nedsætte ladehastigheden og bilens rækkevidde, fordi el-komponenterne i bilen ikke har den rigtige temperatur, siger han.

Og så skal bilen bruge mere strøm på at nedkøle kabinen og batteriet. Han forklarer, at hvis du mister halvdelen af kølemidlet, kan strømforbruget blive fordoblet.

På den måde kan det både blive en dyrere fornøjelse at komme frem til sin feriedestination og tage længere tid.

Jesper Valentin Lund forklarer, at vi har været vant til, at aircondition i traditionelle biler er til for at give komfort, men i elbiler har det også en sikkerhedsmæssig funktion.

- Det er gået fra at være nice to have til need to have. I Danmark kan du godt køre rundt uden at opdage, at der ikke er nok kølemiddel på bilen, men det gør man, hvis man kører rundt sydpå, siger konceptchefen.

Hvis der ikke er nok kølemiddel på bilen, kan el-komponenterne ikke køles ned og får derfor en for høj temperatur. Det kan stresse komponenterne og i værste fald give fejl eller føre til, at de bliver ødelagt. Og det kan blive en dyr fornøjelse.

- Et batteri kan godt koste 100.000 kroner, siger Jesper Valentin Lund.

Kølemiddel forsvinder naturligt henad vejen på grund af diverse utætheder i systemet.

Generelt anbefaler Jesper Valentin Lund, at man får niveauet af kølemiddel tjekket hvert andet år hos et værksted, da det kræver særligt udstyr. Elbil eller ej.

- Hav det med i din betragtning, hvis du vil passe på din elbil. Det er for sent, når du er kørt afsted på ferie, siger han og minder om, at ligesom en konventionel bil har en elbil også brug for vedligeholdelse.

Det er en vane, som elbilejerne skal vænne sig til.

- Det er ikke en evighedsmaskine, siger Jesper Valentin Lund.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek