Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Esbjerg, 25/04/2025 - 11:54

Kommune betaler bøde efter børns datasikkerhed var i fare

I 2022 blev flere bærbare computere stjålet fra Vejen Kommune, som nu betaler bøde for brud på datasikkerhed.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

I en årrække brugte kommunale skoler i Vejen bærbare computere, som ikke var krypteret, og børn risikerede dermed, at andre kunne få adgang til deres personlige oplysninger.

Sagen er nu sluttet ved Retten i Esbjerg, hvor Vejen Kommune tirsdag vedtog en bøde på 200.000 kroner for brud på GDPR-reglerne.

Cirka 300 bærbare pædagogiske computere var ikke krypteret. Det drejer sig om perioden fra maj 2018 til august 2024.

Der skete også et sikkerhedsbrud, da fem af computerne i oktober 2022 blev stjålet fra uaflåste lokaler på Østerbyskolen, fremgår det af anklageskriftet mod kommunen.

På mindst tre af de stjålne computere blev der behandlet personoplysninger af følsom og fortrolig karakter relateret til mindst 30 elever. Flere af eleverne havde særlige udfordringer og behov.

Allan Frank, der er it-specialist og jurist i Datatilsynet, har over for JydskeVestkysten kaldt sagen i "den absolut værre ende" af det, som tilsynet beskæftiger sig med.

Han henviser blandt andet til, at der skal passes ekstra godt på børn og deres rettigheder.

Allerede inden sagen kom i retten, havde kommunen erkendt, at den skulle betale en bøde.

- Det er Vejen Kommune, der selv har anmeldt bruddet til Datatilsynet i 2022, og vi mente dengang, at vi ikke har håndteret data korrekt på de stjålne pc'er.

- Det mener vi stadig, og derfor har vi valgt at betale bøden uden at gå i retten, skrev kommunaldirektør Thomas Reintoft i Vejen Kommune til JydskeVestkysten i april.

Sagen skulle ifølge politiet dog for retten alligevel, da retspraksis på området ikke var tilstrækkeligt fastlagt, skrev mediet.

/ritzau/

København, 28/04/2025 - 23:06

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Den 23-årige sanger Billie Eilish leverede på alle parametre i Royal Arena, skriver B.T.'s anmelder.

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren "uovervindelig", mens man hos B.T. blev "blæst godt og gammeldags bagover".

- Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del af hendes verdensturné "Hit Me Hard and Soft", som også er navnet på Eilish' seneste og tredje album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

Billie Eilish roses mandag for ikke at have gået i en fælde, som mange andre musikere havner i.

- På intet tidspunkt faldt hun for fristelsen til at sovse sine sange ind i unødige, musikalske og visuelle effekter. Alt det, der var, gav mening, skriver Jyllands-Postens anmelder.

- Hun havde mod til at lade sangene stå stort set alene – især de inderlige, nærmest afpillede sange fra det seneste album, sidste års fremragende ”Hit Me Hard And Soft” – blev leveret uden lir.

Både B.T. og Jyllands-Posten har kvitteret med seks ud af seks stjerne for koncerten.

Helt så gavmild er Ekstra Bladets Thomas Treo ikke, omend Billie Eilish imponerede ham.

- Billie Eilish blev overdøvet af delirisk fanskare, men popidolet imponerede, når man kunne høre hende, skriver han i sin anmeldelse, hvor sangeren får fire ud af seks stjerner.

Billie Eilish gav senest koncerter i Danmark i 2019, hvor hun både var forbi Vega og festivalen Tinderbox.

Hun udgav sin første single, "Don't Smile at Me" i 2017, da hun var 15 år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 22:40

Billie Eilish blæser anmelderne bagover i Royal Arena

Den 23-årige sanger Billie Eilish leverede på alle parametre i Royal Arena, skriver B.T.'s anmelder.

Den amerikanske verdensstjerne Billie Eilish får store roser med på vejen, efter at hun mandag aften gav den første af to udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

Jyllands-Postens anmelder kalder sangeren "uovervindelig", mens man hos B.T. blev "blæst godt og gammeldags bagover".

- Der var mandag aften dømt total gudedyrkelse i Royal Arena, og den 23-årige verdensstjerne leverede på alle parametre. Vanvittig oplevelse, vanvittig fedt!, lyder det hos B.T.

Koncerterne er en del l af hendes verdensturné "Hit Me Hard and Soft", som også er navnet på Eilish' seneste album.

De kommende dage og uger lægger hun også vejen forbi en lang række andre europæiske lande som Tyskland, Holland, Italien og Frankrig.

Samtlige af de kommende koncerter er meldt udsolgt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

FAKTA: Kærlighedssvindel stiger igen

* Tallene viser antal sager, det samlede tabte beløb og gennemsnitligt beløb per sag.

* 2024: 557 sager, 22,6 millioner kroner, 40.574 kroner.

* 2023: 490 sager, 17,1 million kroner, 34.897 kroner.

* 2022: 1099 sager, 22 millioner kroner, 20.018 kroner.

* 2021: 828 sager, 20,9 millioner kroner, 25.241 kroner.

* 2020: 721 sager, 6,6 millioner kroner, 9153 kroner.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/04/2025 - 12:00

Forført, forelsket og flået på nettet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kærlighedssvindel er steget igen. Svindlere udnytter ofrenes følelser for at franarre dem penge, og det vurderes, at mange ofre tier af skam.

Hvert år bliver hundredvis af danskere lokket ind i romantiske relationer, der ender med tømte bankkonti og knuste hjerter.

Kærlighedssvindel er en kynisk form for kriminalitet, hvor svindlere spiller på følelser og manipulerer for at franarre deres ofre penge.

Det fortæller kommunikationsrådgiver Marie Laure Lebech Pépin, som har udarbejdet det kvalitative studie "Offer for kærlighed" om kærlighedssvindel som kandidatspeciale på Københavns Universitet.

- Offeret udvikler ofte stærke følelser og beskriver dem som ægte kærlighed. I de sager, jeg har beskæftiget mig med, fortæller ofrene, at følelserne føltes oprigtige og dybe, siger hun.

For offeret er det et kæresteforhold, der opstår, og det kan vare i flere år. Men for svindleren er forholdet ikke ægte. Det er blot et middel til at lokke penge ud af offeret.

Sidste år lykkedes det svindlerne at slippe afsted med 22,6 millioner kroner fordelt på 557 sager. Til sammenligning var der 490 sager i 2023 med et samlet tab på 17,1 million kroner. Det viser tal fra Finans Danmark, som vurderer, at det reelle omfang er større, fordi mange ofre tier af skam.

En svindler får typisk kontakt til sit offer via sociale medier, hvor de begynder at skrive sammen og får opbygget en relation.

Kontakten bliver ret hurtigt på svindlerens anmodning flyttet til en krypteret beskedtjeneste som WhatsApp eller Telegram.

- Tjenesterne giver også mulighed for at sende billeder, lydfiler, dele sin lokation og ringe, hvilket gør det nemmere for svindleren at virke troværdig og berolige eventuelle bekymringer hos offeret, siger Marie Laure Lebech Pépin.

Sociale medier og beskedtjenester har gjort det nemmere at opretholde en konstant kontakt, hvilket forstærker båndet og giver svindlerne mulighed for at manipulere når som helst døgnet rundt.

- Jeg tror grundlæggende, at mange er bevidste om, at man kan blive udnyttet i kærlighed. Men når relationen udvikler sig digitalt, bliver det meget sværere at fange de advarselssignaler, der normalt ville få advarselslamperne til at blinke, siger hun.

Ifølge Marie Laure Lebech Pépin starter manipulationen ofte helt fra begyndelsen af kontakten, hvor svindlerne forsøger at forme offeret.

Det sker blandt andet ved at præsentere idéen om, at et perfekt kæresteforhold handler om at hjælpe og stole på hinanden.

På den måde får svindleren også tegnet et billede af, hvordan offeret bør opføre sig, hvis de to skal være i et forhold.

- Og ofte ønsker offeret netop at være i et forhold med svindleren, siger hun.

Hun vurderer, at myndigheder og banker, der vil forebygge kærlighedssvindel, bør overveje at droppe kampagner, der kun advarer imod at overføre penge til fremmede og ukendte personer.

For ofrene, der udsættes for kærlighedssvindel, er svindleren nemlig ikke en fremmed, men tværtimod en person, de føler sig tæt knyttet til.

- Når et offer er blevet svindlet og står tilbage med skam, skyld og en ødelagt bankkonto, hjælper det ikke at betragte svindlen som noget, der er sket med en fremmed. De ofre, jeg har talt med, siger, at de føler kærestesorg, siger hun.

Vi bør også som samfund tænke over, hvordan vi taler om denne form for svindel, mener hun:

- Hvis vi reagerer med latterliggørelse eller beskriver ofrene som dumme, risikerer vi at gøre emnet så tabubelagt, at ofre ikke tør tale om det eller søge hjælp, selv om de har en fornemmelse af, at noget er galt.

Som offer skal man trygt kunne række ud til andre, hvis man har en mistanke. Derfor er det ifølge Marie Laure Lebech Pépin vigtigt, at en pårørende tager det alvorligt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek