Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/10/2023 - 08:30

Flyetikette: Dette hader vi når andre passagerer gør

Der kan opstå gnidninger, når mange mennesker er fanget i en flykabine i flere timer i streg højt oppe i luften. Sådan sørger du for at holde etiketten.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvem har ret til hvilket armlæn? Må du tage skoene af? Er det okay at spørge om en forlomme i køen i sikkerhedskontrollen? Og er det kikset at klappe af piloten efter landing?

En undersøgelse fra rejsesøgemaskinen Momondo tager temperaturen på, hvad danskerne synes er i orden - og ikke i orden - at foretage sig i forbindelse med flyrejsen.

- Mange af tingene er noget, vi alle oplever, og som vi altid tror, er på en bestemt måde, siger Per Christiansen, der er talsperson og rejseekspert hos Momondo, og tilføjer:

- Men undersøgelsen viste, at der er mange forskellige holdninger til, hvad der er den rigtige flyetikette.

1) Sikkerhedstjek og boarding-bommerter

Vi begynder ved det obligatoriske sikkerhedstjek. For er du sent på den, kan det muligvis godt betale sig at spørge om en forlomme.

I hvert fald er det kun en fjerdedel, som mener, at det er uacceptabelt at spørge, om man må komme foran i køen, fordi man er forsinket.

Det er dog ikke kun de travle, der kan få problemer med medpassagererne. Står du stille på rullebåndet på vej hen til gaten, er det nemlig med at få det lange ben foran. For tre ud af fire synes, det er et uacceptabelt sted at stå stille.

Og henne ved gaten mener en tredjedel af danskerne, at det ikke er i orden at stille sig i kø, hvis ikke din boardinggruppe er kaldt op.

2) Kom godt om bord.

Når du er steget om bord på flyet, kan din opførsel også komme til at dele vandene.

Og du skal først og fremmest passe på med at blokere midtergangen. Det mener halvdelen nemlig ikke er i orden - og at man i den forbindelse godt må skubbe sig foran.

Er dine medpassagerer fra andre lande, risikerer du dog, at I har forskellige holdninger med i bagagen.

- Hvis der er noget, der forhindrer en optimal vej for os danskere gennem lufthavnen, så synes vi, det generelt er mere irriterende end andre nationaliteter, siger Per Christiansen.

Det gælder for 54 procent af danskerne mod et gennemsnit på 46 procent på tværs af de seks andre lande i undersøgelsen - nemlig Sverige, Frankrig, Tyskland, Spanien, Storbritannien og Australien.

2) Sure tæer, savl og prutter.

Undersøgelsen afslører til gengæld også en lidt mere laissez faire side af danskerne i forhold til undersøgelsens øvrige lande.

- Generelt er danskerne mere afslappede, når det kommer til, hvor behageligt medpassagerer gør sig det i kabinen, siger Per Christiansen.

Ifølge hver tredje dansker er det nemlig helt i orden at tage sokkerne af eller savle lidt, mens man tager sig en lur på flyet. Her er vi noget mere overbærende end andre nationaliteter.

Næsten halvdelen af danskerne synes også, at det er i orden at bruge tandtråd, mens man sidder i sædet, mod et gennemsnit på 28 procent på tværs af de andre nationaliteter.

Og når det kommer til at prutte, har hver femte dansker faktisk ikke noget imod en lille vind. Gennemsnitligt er det tal på 15 procent på tværs af de andre nationaliteter.

3) De største dilemmaer.

To meget omdiskuterede flydilemmaer er, om midtersædet har retten til ét eller to armlæn, og om det er kikset at klappe af piloten, når flyet er landet.

68 procent af danskerne mener, at det er helt ok at klappe efter landing, mens et lille flertal på 56 procent mener, at midtersædet ikke har ret til begge armlæn.

Og sidstnævnte kommer en smule bag på Per Christiansen. Selv ved han godt, hvilken side han er på.

- Umiddelbart ville jeg synes, at midtersædet har to armlæn, fordi du ikke har adgang til gangen eller vinduet, du kan læne dig op ad, siger han.

/ritzau fokus/

København, 05/10/2024 - 16:09

Stormester-stjerne er blevet far for første gang

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Komikeren Jakob Thrane, der blandt andet er kendt fra TV 2-programmet "Stormester", og hans hustru, Marie, har budt parrets lille søn velkommen til verden.

Komikeren Jakob Thrane er flyvende.

Han er blevet far for første gang, efter at hans hustru, Marie Thorsen Thrane, har født parrets lille søn.

Det afslører den nybagte far i et opslag delt på det sociale medie Instagram.

- Giv en stor hånd til lille Hans, der kom til verden i sidste uge, skriver Jakob Thrane til en række billeder af den lille familie.

Den kendte komiker afslørede tilbage i maj måned til sine følgere på det sociale medie Instagram, at han og Marie Thorsen Thrane glædede sig til at blive forældre for første gang i efteråret.

Marie Thorsen Thrane gik i midten af september ind i terminsperioden. Det var, samtidig med at gemalen havde premiere på sit nye onemanshow, som han i efteråret og vinteren har planlagt at være på turné med rundtomkring i det ganske danske land.

Ud over at lave comedy har Jakob Thrane også været blandt deltagerne i den fjerde sæson af underholdningsprogrammet "Stormester" på TV 2 i 2021 og været skuespiller i programmer på DR's børneunivers, Ramasjang.

Privat har Jakob Thrane og Marie Thorsen Thrane dannet par siden efteråret 2016. Parret giftede sig sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/10/2024 - 13:15

Amerikansk rapstjerne aflyser dansk koncert efter sygdom

Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Det har været en svær beslutning, lyder det fra Childish Gambino, der har aflyst resten af sin verdensturné.

Den amerikanske rapper Childish Gambino har på grund af sygdom valgt at aflyse resten af sin koncertturné, hvor han blandt andet skulle have lagt vejen forbi Royal Arena i København.

Det skriver Donald Glover, som er manden bag kunstnernavnet Childish Gambino, på det sociale medie X.

- Jeg har planlagt en operation, og jeg har brug for tid til at komme mig. Min vej til bedring er noget, jeg er nødt til at tage seriøst. Med det sagt har vi truffet den svære beslutning at aflyse resten af den nordamerikanske turné såvel som datoerne i Storbritannien og Europa, skriver Donald Glover.

Rapperen står bag hits som "This Is America" og "Redbone".

Senest udgav han i juli albummet "Bando Stone and The New World". Få måneder forinden havde han udgivet albummet "Atavista", som kom efter en længere pause.

Den stort anlagte turné skulle være hans sidste under navnet Childish Gambino.

Koncerten i København skulle foregå i Royal Arena den 10. november.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, om turnéen vil ske på et senere tidspunkt.

- Jeg ønsker intet andet end at bringe showet til fansene og optræde. Indtil da, tak for kærlighed, privatliv og støtte, skriver Donald Glover i sit opslag på X.

Aflysningen kommer, efter at han tidligere havde udskudt flere koncerter i USA som følge af sygdom. Det fremgår ikke af opslaget på X, hvilken sygdom der er tale om.

Den 41-årige amerikaner udgav sit debutalbum "Camp" i 2011.

Foruden musik beskæftiger han sig også med film og tv. Han står blandt andet bag serien "Atlanta", hvor han også selv spiller hovedrollen.

Han har desuden spillet rollen som Lando Calrissian i filmen "Solo: A Star Wars Story" fra 2018.

Sit gennembrud som skuespiller fik han i komedieserien "Community", hvor han mellem 2009 og 2014 spillede den studerende Troy Barnes.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/10/2024 - 10:00

FAKTA: Tidslinje for ejendomsvurderinger

* I 2024 er det en foreløbig 2022-vurdering, der danner grundlag for boligskat. Den endelige 2022-vurdering forventes at være klar i 2025.

* I 2025 og 2026 skal boligejere betale skat af en foreløbig 2024-vurdering, der er en fremskreven 2022-vurdering, som er justeret i forhold til priserne på boligmarkedet i 2024.

* Sideløbende med vurderingerne kommer efterregulering af boligskat. Frem til midten af 2025 vil boligskatterne i årene 2021, 2022 og 2023 forventeligt blive efterreguleret.

* Og fra 2026 vil boligskatterne for 2024 og 2025 blive efterreguleret.

Kilde: Vurderingsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/10/2024 - 10:00

FAKTA: Ejendomsvurdering og boligskat

* De seneste år har boligejere betalt skat på et foreløbigt grundlag, fordi ejendomsvurderingerne ikke var klar.

* De fleste boligejere har nu fået deres 2020-vurdering, og Vurderingsstyrelsen er i gang med at efterregulere skatten for 2021, 2022 og 2023.

* Men der vil fortsat gå flere år, før boligskatten kan blive opkrævet på baggrund af endelige vurderinger.

* I 2025 og 2026 skal boligejere betale boligskat af en fremskrevet 2022-vurdering, der er justeret i forhold til priserne på boligmarkedet den 1. januar 2024.

Kilde: Vurderingsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek