Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 18:09
FAKTA: Tre michelinstjerner er værd at rejse efter
Michelinguiden har eksisteret i over 100 år. Hvert år uddeler guiden stjerner til verdens bedste restauranter.
Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Når der mandag aften uddeles michelinstjerner, kan restauranter enten hædres med en, to eller tre stjerner.
Stjernesystemet blev indført i 1920'erne. Siden da er der hvert år blevet uddelt stjerner til de bedste restauranter i verden.
I dag er der over 3500 michelinrestauranter i verden - heraf er 31 danske.
De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.
Læs mere om de eftertragtede michelinstjerner her:
* En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".
* Michelinstjernerne gives udelukkende på baggrund af den mad, som serveres.
* Det er anonyme anmeldere, kaldet inspektører, der besøger restauranterne for at bedømme, om de skal have en eller flere stjerner - eller forsvare tidligere stjerner.
* Inspektørerne vurderer restauranterne efter fem kriterier:
1. Kvaliteten på råvarerne.
2. Håndværket - det vil sige smagen og tilberedningen.
3. Personligheden - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.
4. Noget for pengene.
5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.
* Derudover uddeler Michelinguiden også anerkendelsen Bib Gourmand til restauranter, der serverer god mad til rimelige priser, samt femkløveret for en bæredygtig tilgang til gastronomi.
Kilde: guide.michelin.com.
/ritzau/