Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/02/2023 - 09:00

Opdag din eller din partners midtvejskrise

Tilværelsen ligner ikke den, du drømte om, og vreden ulmer i dit indre. To psykologer hjælper dig til at få øje på midtvejskrisens tegn.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Panik, skilsmisse og motorcykel. Du kender klichéerne, men hvordan ved du, om du eller din partner er blevet ramt af en midtvejskrise?

Ifølge psykolog Christoffer Kølgaard, der driver klinikken "Den Krøllede Hjerne", opstår tilstanden oftest i årene mellem 40 og 50.

- For de flestes vedkommende vil der være en kognitiv dissonans. Det vil sige, at forskellen mellem det liv, du gerne vil have, og det liv, du lever, føles for stor, forklarer han.

Følelsen af meningsløshed har det også med at fylde, påpeger Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

- For nogle kommer det til udtryk ved, at de ikke føler, at der sker nogen udvikling i livet. For andre handler det om, at de ikke længere føler, at de har en rolle at udfylde, der er interessant og givende, siger han.

Der kan dog i høj grad være kønsforskelle på, hvordan den eksistentielle uro viser sig, understreger Christoffer Kølgaard.

- Kvinder reagerer typisk mere udadtil ved at give udtryk for deres frustrationer og ved at tale meget om, hvordan de har det.

Modsat har mænd tendens til at isolere sig og trække sig fra fællesskabet.

- Her er der tale om symptomer, som kan minde meget om dem, man får, når man lider af en depression, forklarer han.

Vrede kan være et andet ydre tegn på, at krisen har fået tag i mænd, lyder det fra Svend Aage Madsen.

- De kommer ligesom i konflikt hele tiden. Der er konflikt omkring dem og med dem, siger han.

Begge psykologer gør klart, at der er flere grader af midtvejskrisen, og derfor er det både individuelt, hvor hårdt du føler dig ramt, og hvor mange kræfter du skal bruge på at håndtere den.

Men overordnet set råder Christoffer Kølgaard dig til at sætte dig ned og finde ud af, hvad du savner i dit liv. For det kan være, du er kommet for langt væk fra det, der egentlig betyder noget for dig.

- Bliv opmærksom på, hvad dine værdier er, og forsøg at skabe en rød tråd i dit liv, som er i overensstemmelse med de værdier, siger han.

Samtidig råder han dig til at arbejde på at acceptere alt det, du ikke kan gøre noget ved. Du kan ikke ændre på, hvilken uddannelse du tog som ung, eller at du har fået tre børn. Men det er ikke ensbetydende med, at tilværelsen er låst helt fast.

- Ret i stedet din opmærksomhed på det, du kan ændre. Der er ikke nogen, der siger, at det er for sent at blive iværksætter eller for sent at gå i gang med at dyrke motion.

Samme toner kommer fra Svend Aage Madsen.

- Der ligger en frigørelse i at indse, at der er nogle ting, der ikke bliver anderledes. Der kommer ikke en revolution og laver om på det hele. Fortiden kan du ikke ændre på, men du kan tolke den på nye måder, siger han.

Han appellerer også til, at du øver dig i at være generøs over for ungdommen i stedet for at blive misundelig på den.

- Det handler om at være i stand til at synes godt om, hvad andre opnår, uden at gøre sig selv til midtpunkt for det. Og at du er i stand til at give noget uden at stå på din egen ret hele tiden.

/ritzau fokus/

København, 22/09/2023 - 10:52

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Ifølge Ulrik Ørum fra Live Nation er det den store interesse fra bandets følgere, der har resulteret i, at de nu kan annoncere endnu en koncert.

- Da de to første koncerter blev udsolgt med det samme, spurgte The Minds of 99 deres følgere, om der var et behov for en tredje koncert. Det kan vi konstatere, at der i den grad er, siger han i pressemeddelelsen.

- Tilmeldingerne til ventelisten taler sit tydelige sprog. Derfor har vi brugt de sidste uger på at undersøge muligheden for at lave en ekstrakoncert, og det er glædeligt for os at kunne annoncere, at det kan lade sig gøre at imødekomme behovet, siger han.

Niels Brandt, der er forsanger i bandet, er beæret over, at så mange har skrevet sig på ventelisten, og at det kan lade sig gøre at lave en koncert mere.

- Og så håber vi bare, at alle, der har skrevet, at de ikke nåede at få billetter til de første to koncerter, kan komme til denne her, siger han i pressemeddelelsen.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september klokken 10.

The Minds of 99 albumdebuterede i 2014 med sin selvbetitlede plade, "The Minds of 99".

De står bag hits som "Hurtige hænder", "Stjerner på himlen" og "Under din sne".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 10:27

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september kl. 10.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

FAKTA: Sådan kommer du i gang med opsparing

* Før du kan vurdere, hvor meget du har råd til at spare op, er det nødvendigt at have et overblik over dine indtægter og udgifter. Start derfor med at lægge et budget for din økonomi.

* Når du har fundet ud af, hvor meget du vil spare op om måneden, så sørg for at automatisere processen. Lav for eksempel en fast bankoverførsel til en opsparingskonto. Selv små beløb kan vokse sig store med tiden og gøre en forskel.

* Du kan ved samme lejlighed også overveje, om der er poster i dit budget, som du kan spare på eller spare væk.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

Din økonomi i oktober: Brug efteråret til at polstre dig økonomisk

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Vi går koldere og dyrere tider i møde, og det er en god idé allerede nu at få et overblik over udgifter og få sikret lidt luft i økonomien, anbefaler økonomer.

Med efterårets entré har den normale hverdag for mange indfundet sig igen efter sommerens ferietid.

Det betyder også, at vi går ind i en periode med færre ekstra udgifter til oplevelser. Og det er en god mulighed til at tænke over, om du kan lægge penge til side, så du er økonomisk polstret til den kommende vinter.

Sådan lyder anbefalingen fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Hvis man har følt, at pengene har været lidt små i vinter, er det især en god idé at lægge penge til side allerede nu, siger hun.

Generelt anbefaler hun, at du har en økonomisk polstring til dyre tider og uforudsete udgifter på to til tre gange af din udbetalte månedsløn.

I de seneste år er flere og flere danskere begyndt at investere i for eksempel aktier. En del af årsagen har været, at bankerne har haft negative indlånsrenter.

Det vil sige, at du skulle betale for at have penge stående i banken. Men det har ændret sig siden sidste år, for bankerne har indført positive renter igen.

- Investering er stadig en attraktiv måde at forrente sin opsparing, men alle investeringer er forbundet med en vis risiko, siger Ida Marie Moesby og tilføjer:

- Hvis man er mindre risikovillig, kan man overveje at oprette en opsparingskonto i banken med positiv rente.

Hun peger på, at det generelt er fornuftigt at have et overblik over sine udgifter flere måneder frem i tiden og lægge penge til side i de måneder, hvor udgifterne er lavere.

- På den måde er man mere forberedt på både forventede og uventede stigende udgifter.

Overblik er også rådet fra Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at du får lagt et budget, som går i hvert fald et år frem i tiden.

- Man skal passe på med at fokusere for meget på, hvor mange penge man har på kontoen lige nu. Det er vigtigt, at man får det lange lys på, siger han.

Med et budget kan du nemlig se, hvornår økonomien eventuelt bliver lidt strammere, og hvornår det begynder at se lysere ud, forklarer cheføkonomen.

Det er også en god idé at overveje, hvor mange penge der skal bruges i efterårsferien.

- Vi er stadig i usikre tider på mange fronter, og derfor er det godt at have lidt luft i budgettet, siger han.

Han foreslår derfor også, at du holder fast i de gode sparevaner, når det kommer til elforbrug.

- Fortsæt med at holde øje med elprisen, og sæt vaskemaskinen i gang, når prisen er lav, lyder hans råd.

De penge, du sparer nu, kan være en hjælp, når vi inden længe rammer den søde juletid, som er en dyr periode for mange husstande.

Til jul er der især en udgift, som Morten Bruun Pedersen foreslår, at du kan overveje at skrue på, hvis pengene skal række længere.

- Man kan prøve at spørge i den kreds, hvor man giver gaver til hinanden, om det stadig giver mening, at de voksne sidder og bytter julegaver, siger han og tilføjer:

- For nogle kan det måske være en svær snak at tage hul på. Men jeg har selv oplevet, at folk ånder lidt lettet op, når man endelig får snakket om det.

En anden mulighed er at aftale, at de voksne kun køber en enkelt gave til pakkeleg til et bestemt beløb.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv