København, 03/05/2025 - 18:15
Ældreminister vil tage særlig godt imod udenlandsk sundhedspersonale
Sundhedspersonale fra Indien og Filippinerne skal lære sproget og blive i Danmark for at udfylde et stort hul.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Der mangler i dén grad social- og sundhedsassistenter, og derfor vil regeringen udvikle en modtagelsespakke, så indere og filippinere vil søge mod Danmark for at arbejde.
Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse, som indeholder en fremskrivning, der viser, at Danmark allerede om ti år kan mangle op mod 15.000 social- og sundhedsassistenter.
Spørger man ældreminister Mette Kierkgaard (M), kommer vi ikke uden om, at vi har brug for international arbejdskraft.
- Netop den her integration og modtagelse er utrolig vigtig. Så det er slet og ret for at lykkes godt med at få god arbejdskraft, der også er glade og kan se sig selv i det, siger hun.
Som en del af opgaven skal danske plejehjem og hjemmeplejen gøres klar til at ansætte sundheds- og omsorgsmedarbejdere fra Indien og Filippinerne.
Det sker, efter at regeringen har besluttet at indgå partnerskaber med Indien og Filippinerne om uddannelse og rekruttering.
En arbejdsgruppe skal udvikle en modtagelsespakke. Det indebærer blandt andet sprogforløb i udlandet for at sikre et tilstrækkeligt dansk.
Det skal understøtte, at medarbejderne får job, lærer sproget og bliver taget godt imod. Samtidig er en god integration i lokalsamfundet vigtig ifølge ministeren.
- Udfordringen i ældreplejen er nemlig ikke kun at tiltrække medarbejdere, men også at fastholde dem. Det skal vi lykkes bedre med, så vi også i fremtiden kan tilbyde vores ældre en ordentlig pleje, siger Mette Kierkgaard.
Ifølge ministeren er der flere forskellige årsager til, at man har valgt indgå partnerskaber med netop Indien og Filippinerne.
- Der er andre lande, blandt andet England og Tyskland, hvor man har gode erfaringer med samarbejde om at medarbejdere uddannes i henholdsvis Indien Filippinerne - og så bliver de rigtig godt integreret på modtagerlandets arbejdspladser, siger hun.
Arbejdsgruppen, der skal forberede modtagelsen af den udenlandske arbejdskraft, består af udvalgte kommuner, regioner, KL og Danske Regioner samt en række ministerier.
I 2024 blev der indgået en politisk aftale om, at op mod 1000 social- og sundhedshjælpere skal rekrutteres fra tredjelande, som er lande uden for EU.
Aftalen er blevet kritiseret, blandt andet fordi Danmark har langt bedre dækning af sundhedspersonale end Indien og Filippinerne, som har mangel på sygeplejersker.
Senest i december skal der laves aftaler med kommunerne og regionerne for at sikre en god modtagelse.
- For eksempel med bolig, hjælp til at søge job til ægtefællen, skole- og dagtilbud til børnene og til at lære den danske kultur at kende, siger Anders Winnerskjold, der er formand for KLs Sundheds- og Ældreudvalg.
At tiltrække flere er en del af løsningen, men langt fra en fuldstændig løsning ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Syddansk Universitet.
- Der er ingen løsninger på det her, som alene løser problemet. Det bliver mange delelementer, og det her er måske syv procent af løsningen, hvis det lykkes.
- Lad os krydse fingre, og så skal man gøre andet som arbejdskraftbesparende teknologi og at lokke flere til uddannelserne, siger han.
/ritzau/