Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/02/2024 - 10:00

Sådan slår du kong Frederik til Royal Run

Hvis du også skal løbe Royal Run den 20. maj, og du gerne vil slå kong Frederiks løbetider fra sidste år, får du løbekonsulentens bedste råd.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

95.000 danskere har tilmeldt sig dette års Royal Run, som løber af stablen den 20. maj.

Det er første gang, at kong Frederik X skal snøre løbeskoene til Royal Run, efter at han blev kronet i januar.

Sidste år løb han som kronprins fem kilometer på 24 minutter og 26 sekunder og ti kilometer på 53 minutter og 7 sekunder ifølge Sportstiming.dk.

Hvis du vil slå hans løbetider fra sidste år, bør du gå i gang med at træne nu.

Sådan lyder rådet fra Henrik Kjærsgaard Mikkelsen, som er løbekonsulent hos idrætsorganisationen DGI, som sammen med en række andre står bag Royal Run.

- I månederne op til løbet anbefaler jeg, at man tilstræber at løbetræne tre gange om ugen, siger han.

- Når man skal i gang med at løbe, er det godt at huske at få hovedet med og indstille sig mentalt på træningen.

Det kan man for eksempel gøre ved at huske at klæde om til træningstøj - også selv om man nogle dage vælger at gå frem for at løbe.

Han peger på, at det altid er bedre at gå distancen, som man har planlagt at løbe, end helt at droppe træningen.

- Fem kilometer vil mange kunne overkomme at træne op til, men ti kilometer kræver alligevel lidt mere - især i konkurrence, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen og tilføjer:

- Man skal arbejde sig langsomt op til løbedistancen, og det vil være godt, hvis man før løbsdagen kan nå at teste og mærke i kroppen, hvordan det føles at løbe hele distancen.

Hvis man vil gennemføre løbet hurtigere, skal man i hvert fald en måneds tid før løbet i gang med det, der kaldes kvalitetstræning, forklarer han.

- Det er, når man løber meget hurtigt på kortere distancer. Tre uger inden selve løbet kan man vælge en flad og jævn strækning på 500 meter, hvor man sætter tempoet op. Hold et minuts pusterum, og gentag det op til fire gange på samme løbetur.

Henrik Kjærsgaard Mikkelsen peger på, at der er nogle grundlæggende parametre, som man skal være opmærksom på, når man vil træne op til noget.

- Man skal være meget bevidst om, hvordan ens krops aktuelle fysiske og mentale tilstand er, og hvad den kan holde til. Man skal altså undgå at overbelaste ved at overpræstere, siger han.

- Det er særligt vigtigt også at styrketræne som en del af sin løbetræning. Generelt skal man træne hele kroppen, men specifikt ryg, mave og ben, når vi taler om løb.

Og så understreger han, at det er godt at være bomstærk, men man risikerer at få skader, hvis man er stiv i leddene og kroppen.

Derfor er mobilitet - altså bevægelighed - mindst lige så vigtig at gøre til en del af træningen.

- Når man strækker ud mellem løbeturene, har det ingen bevist effekt på ømheden i musklerne dagen efter. Men udstrækning bidrager til den generelle mobilitet, siger han og tilføjer:

- En god udspændings- og mobilitetsøvelse er den såkaldte solhilsen inden for yoga.

På løbsdagen er det en god idé at spise lidt hurtige kulhydrater som toastbrød med marmelade eller havregrød med sirup og rosiner, så kroppen har en masse energi, som den kan forbrænde.

- Tag også et æble med i tasken, og spis det en halv time før løbet, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen.

/ritzau fokus/

Viborg, 10/09/2024 - 09:41

Endnu en værtsby afsløret: Royal Run kommer til Viborg

Viborg har stolte traditioner som en by, der hylder kongen, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Viborg bliver en af de fem værtsbyer for næste års royale motionsløb, Royal Run.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) finder det naturligt, at Viborg bliver vært for motionsløbet med kong Frederik i spidsen.

- Viborg har stolte traditioner både som kongehyldningsby gennem 600 år og som løbeby.

- Derfor er det helt logisk, at Royal Run kommer til Viborg, siger Ulrik Wilbek i meddelelsen.

Mandag blev det offentliggjort, at Ribe også skal danne ramme om næste års Royal Run. De øvrige værtsbyer ventes offentliggjort i ugens løb.

Værtskabet for Royal Run er ifølge Ulrik Wilbek en god promovering af byen:

- Royal Run er en kæmpe national begivenhed, og derfor er det også en mulighed for at vise hele landet, hvor fantastisk Viborg er, så de også får lyst til at besøge byen, når der ikke er Royal Run.

Løbet fandt sted første gang i 2018, da den daværende kronprins fyldte 50 år. Siden er det blev afholdt hvert år 2. pinsedag.

Royal Run havde i år deltagerrekord med 95.330 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Dansk Atletik i et tæt samarbejde med værtskommunerne.

Salget af startnumre til næste års løb forventes at begynde i løbet af november måned.

Da Danmark blev et samlet kongerige, skulle den, der ville være dansk konge, først hyldes på Viborg Landsting.

Kongehyldningerne foregik på tinget gennem hele middelalderen, fremgår det af et opslag på Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/09/2024 - 09:17

Adam Price står bag ny serie om Britta Nielsen

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Den nye fiktionsserie kommer til at omhandle sagen om Britta Nielsen og går i optagelse i 2025.

Adam Price kommer til at stå bag en ny serie om Britta Nielsen. Det skriver produktionsselskabet SAM Productions i en pressemeddelelse.

Produktionsselskabet er ejet af blandt andre tv-kokken og manuskriptforfatteren, der blandt andet er kendt for "Borgen", der kørte på DR.

TV 2 og SAM Productions er gået sammen om den nye fiktionsserie, der får navnet "Britta".

Serien forventes optaget i 2025 og vil bestå af fire afsnit, lyder det i pressemeddelelsen.

Serien kommer til at handle om den meget omfattende kriminalsag med Britta Nielsen som hovedperson.

I 2018 meddelte daværende socialminister, Mai Mercado, at en medarbejder i Socialstyrelsen var anklaget for at have svindlet staten for 117 millioner kroner.

Britta Nielsen og hendes tre børn endte med at blive dømt i den største svindelsag nogensinde med offentlige midler.

Nu vil Adam Price i den nye serie forsøge at svare på, hvem Britta Nielsen egentlig er.

- Jeg blev fascineret, da jeg første gang læste om Britta Nielsen og ikke mindst forsøgte at kæde den spektakulære millionsvindel sammen med billederne af den forsagte kontorassistent, siger forfatteren i pressemeddelelsen.

Ifølge ham tvinger sagen om Britta Nielsen os til at se indad som nation.

- "Britta" er den virkelige fortælling om et almindeligt menneske, næsten som du og jeg, der langsomt fristes og fordærves af et ønske om at give sine børn alt det, hun ikke selv havde, siger Pernille Bech Christensen, der er Senior Executive Producer på TV 2, i pressemeddelelsen.

"Britta" instrueres af Mogens Hagedorn, der også var en del af holdet bag "Borgen". Johannes Rothaus Nørregaard og Nina Leidersdorff er seriens producere.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

FAKTA: Du kan fortryde en tillægsforsikring

* Du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt en tillægsforsikring. Er det tilfældet, kan det derfor være godt givet ud at kigge på, om den er nødvendig.

* Når en forhandler vil sælge dig en tillægsforsikring, har du ret til at få en række oplysninger udleveret på skrift. Det gælder blandt andet vejledning om forsikringens dækning og løbetid samt oplysning om, hvordan og hvor du klager.

* Har forsikringsselskabet ikke givet dig den erstatning, du mener at have krav på, kan du klage. Her skal du først sende en skriftlig klage til forsikringsselskabet, som du har tillægsforsikringen hos. Husk at gemme dokumentation for din klage.

* Er I fortsat uenige, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

Tjek om du er overforsikret og spar penge

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan være spildte penge, hvis du ikke er vågen, når du bliver tilbudt at købe forsikring. Vær opmærksom, når du køber ny elektronik, anbefaler ekspert.

Du har endelig fundet frem til den perfekte efterårsrejse, og midt i bestillingen, bliver du spurgt, om du ikke også vil tilkøbe en rejseforsikring.

Du har ikke det fulde overblik over dine forsikringer, så du trykker ja tak.

Problemet er bare, at du i forvejen er dækket via din indboforsikring og dermed kommer til at betale for noget, du ikke behøver.

Generelt kan du risikere at blive overforsikret, hvis ikke du er opmærksom, forklarer specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- For eksempel kan en ødelagt mobiltelefon kun blive erstattet én gang. Så har man både en elektronikdækning gennem sin indboforsikring og en tillægsforsikring, vil en af dem være ligegyldige, siger hun.

Og netop elektronik er et af de typiske steder, hvor du bør være vaks, siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget almindeligt, at man bliver tilbudt tillægsforsikringer i detailhandlen, når man for eksempel køber en smartphone eller et tv, siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

- Men man skal få tjekket, om man i forvejen har en generel elektronikdækning som tillæg til sin indboforsikring, siger han.

Det samme gælder, når du bestiller en rejse og bliver tilbudt at tilkøbe en forsikring.

- Måske har man allerede en årsrejseforsikring som tillæg til sin indboforsikring. Man kan også være dækket via sit Mastercard eller husstanden, siger han.

Derudover råder specialkonsulent Louise Skjødsholm til, at du generelt sætter dig ind i, om dækningsgraden og selvrisikoen i den enkelte forsikring passer til dine nuværende behov.

- Man må prøve at sjusse sig lidt frem og helt lavpraktisk skrive ned, hvad man har af værdier. Er man fint dækket ind, eller har man en alt for høj eller lav dækning?, siger hun.

Samtidig understreger Louise Skjødsholm, at du godt kan få udbetalt penge fra to eller flere forsikringer, hvis de giver en sum penge, i tilfælde af at du kommer ud for noget bestemt.

Det kan for eksempel være, hvis du brækker benet og skal finde ulykkesforsikringerne frem.

Til gengæld betaler du for flere forsikringer, og det kan ende med at blive en for dyr forretning i sidste ende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek