Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/05/2024 - 07:10

Mette F. vil have Vanopslagh til at erkende statsminister-drømme

Ny måling viser tæt løb mellem Mette Frederiksen og Alex Vanopslagh som danskernes foretrukne statsminister.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danmark står i øjeblikket med én officiel kandidat til statsministerposten, og det er statsministeren selv.

Men fronterne mellem en rød og blå regeringschef begynder at trække op.

Nu vil statsminister Mette Frederiksen have Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, til at erkende sine politiske ambitioner.

Det siger hun til TV 2.

- Jeg synes, at Vanopslagh skal melde sig som statsminister, hvis det er det, han ønsker at være. For så kan vi få en mere fair debat end den, der er lige nu. Man kan ikke gemme sig væk, hvis man gerne vil påtage sig ledelsen af landet.

Udtalelsen kommer efter, at TV 2 har fået foretaget en Megafon-måling af, hvem befolkningen foretrækker som statsminister.

Her befinder den liberale partileder sig meget tæt på Mette Frederiksen

Ifølge målingen foretrækker 19 procent Mette Frederiksen som statsminister, mens 17 procent foretrækker Alex Vanopslagh.

Det er en kraftig forskydning i forhold til efteråret.

I september viste samme måling for TV 2, at 26 procent foretrak Mette Frederiksen som statsminister, mens 10 procent foretrak Alex Vanopslagh.

Efter dannelsen af den atypiske midterregering mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne i 2022 er dansk politik gået gennem uvante tider.

Selv om Jakob Ellemann-Jensen havde ført Venstre i regering under Mette Frederiksen, fastholdt han som formand, at han ville være statsministerkandidat ved næste valg.

Den position ændrede sig, da han trådte af og overlod posten til Troels Lund Poulsen.

Den nye Venstre-formand bekendtgjorde fra start, at han ikke var at anse som kandidat til statsministerposten, fordi meningsmålingerne viste så svag opbakning til partiet.

Siden har ingen andre taget teten op som førsteudfordrer til Mette Frederiksen.

/ritzau/

, 16/06/2024 - 10:00

FAKTA: Finanstilsynets fem råd

1. Bekræft at influenceren er pålidelig. Tjek, hvilken viden og erfaring personen har.

2. Undersøg motivet bag en anbefaling. Vær kritisk over for, hvad influenceren får ud af at dele et specifikt råd om at købe eller sælge.

3. Vær skeptisk om fakta bag en anbefaling. En anbefaling bør være baseret på fakta og analyse, ikke bare skøn og spekulationer.

4. Invester aldrig impulsivt. Når en anbefaling bliver bredt kendt, er det ofte for sent at opnå store gevinster. En almindelig investor, som dig selv, får afkast med analyse og en lang tidshorisont.

5. Uddan dig selv i investeringer. Din egen viden er dit bedste forsvar mod dårlige investeringsbeslutninger. Brug tid på at lære grundlæggende investeringstermer og -strategier. Jo bedre du forstår de produkter eller markeder, du investerer i, jo mindre er din risiko for at blive udnyttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/06/2024 - 10:00

Finanstilsynet advarer mod investeringstips på sociale medier

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis du følger råd fra influencere, der taler om investeringer, kan det ende med at koste dig dyrt.

"Bare kopier investeringerne i min portefølje og få et afkast".

Sådan kan en anbefaling lyde på de sociale medier fra de såkaldte finfluencere - en sammentrækning af financial og influencer.

Problemet er, at hvem som helst kan love guld og grønne skove.

Sådan lyder advarslen fra Finanstilsynet, der forventer, at fænomenet med finfluencere vil fortsætte med at vokse og opfordrer dig til at være kritisk, før du sender penge afsted.

- Vi ser forskellige tendenser, hvor køb og salg, markedsføring og anbefaling af finansielle produkter rykker over på de sociale medier.

- For eksempel det, der kaldes copy trading. Så ser du måske en mand i jakkesæt, som går rundt og siger: "Jeg har investeret i de her fem aktier - det burde du også gøre", siger kontorchef Anne Bruun fra Finanstilsynet.

Men det er vigtigt, at du får al informationen, før du overvejer at gøre influenceren kunsten efter for at opnå et afkast.

Får influenceren for eksempel penge for sine anbefalinger? Eller penge fra handelsplatformen? Har personen kompetencer til at rådgive om investering?

De kan også lokke dig over på uautoriserede investeringsplatforme, som ikke har en EU-tilladelse eller kommer fra et tredjeland, hvor reglerne kan være anderledes end herhjemme.

- Vores budskab er, at du som forbruger skal sætte spørgsmålstegn ved, hvad du kigger ind i. Der her er faktisk ikke anderledes, end når du køber alle mulige andre produkter. Vær varsom, siger Anne Bruun og fortsætter:

- Vores fornemmelse, når vi taler med udenlandske kolleger, er, at der er tilfælde af decideret bedrageri, og folk taber alle deres penge.

Hun henviser blandt andet til, at der kan være tale om pyramidespil også kaldet ponzischeme. Ifølge kontorchefen kan det være i form af, at en finfluencer markedsfører en platform, som de forsøger at lokke kunder over på.

- Influencerne får betaling for at skaffe kunder. Så hver gang de skaffer en kunde, som trykker på deres link, så tjener de penge, siger hun.

De nye kunder bliver lovet et afkast enten via deres investering eller ved selv at skaffe nye kunder i folden.

Det vil sige, at virksomheden godt kan generere penge, men de kommer ikke nødvendigvis fra et reelt produkt eller en værdistigning, men fra de nye kunder, der køber sig ind. Så længe der bliver lokket nye folk i fælden, kommer der altså midler, der kan sendes videre i systemet. Men i det øjeblik, der ikke kommer nye kunder ind, risikerer korthuset at falde.

Er der tale om, at finfluenceren deler sine egne investeringsanbefalinger inden for eksempelvis aktier eller obligationer, er der ikke noget ulovligt i det. Så længe der bliver overholdt en række transparenskrav, så du som forbruger ved, hvilke økonomiske interesser de selv har.

- De skal lave en varedeklaration, for eksempel over hvor stor deres egen beholdning er, forklarer Anne Bruun.

På den måde kender du deres egne interesser i at give en anbefaling, som potentielt kan være med til at skyde værdien i vejret på en aktie, de selv har.

Finansielle rådgivere med tilladelse fra Finanstilsynet har modsat finfluencerne en forpligtelse til at handle i kundens bedste interesse. Investerer du gennem banken, skal de blandt andet kortlægge din risikoprofil.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek