Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/04/2024 - 17:35

Flere partier vil ændre miljølov efter Nordic Waste-sagen

Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Alternativet støtter op om ændring af miljøskadeloven, som KL foreslår.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Flere partier bakker op om KL's udmelding om, at der er brug for en ændring af miljøskadeloven efter sagen om Nordic Waste.

Blandt andre Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, hilser en lovændring velkommen.

- Jeg synes, KL har fuldstændig ret i, at der er noget, der skal ændres i miljøskadeloven. Jeg vil ikke partout sige, at staten ved enhver større miljøskade skal tage regningen. Men der skal være et øget fokus på, hvad der sker af kontrol, siger han.

Ifølge formanden for Klima- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Birgit Hansen (S) er der "et kæmpe hul i miljøskadeloven, som ingen tidligere har været opmærksomme på."

- Det hul gør, at kommunerne risikerer at komme til at stå med hele den økonomiske risiko, siger Birgit Hansen.

Loven bør derfor ændres, mener hun.

Staten havde kortvarigt ansvar for at afværge en miljøkatastrofe i forbindelse med jordskreddet.

Men da Nordic Waste ikke kunne stille sikkerhed for udgifterne og gik konkurs, overgik ansvaret for oprydningen fra staten til Randers Kommune.

Hans Kristian Skibby, der er miljøordfører for Danmarksdemokraterne, støtter KL's udmelding om, at miljøskadeloven bør ændres.

- En så alvorlig sag som Nordic Waste-sagen stiller i hvert fald et stort spørgsmålstegn ved den måde, man har fordelt opgaverne på og ikke mindst finansieringen og risikoen.

- Fra vores synspunkt er det helt klart, at vi skal have miljøministeren til at kigge på, hvordan den her lov skal være tilrettelagt, så kommunerne ikke kommer i en fælde, som jeg lidt oplever, at Randers kommune er kommet.

Også i SF vil man ændre miljøskadeloven, hvilket partiet stillede forslag om i Folketinget i sidste uge.

- Nu er det heldigvis ikke ofte, at vi får en miljøskadesag, men når det sker, kan det have store konsekvenser for miljøet såvel som for en kommunes økonomi, sagde partiets ordfører for generationsforureninger, Marianne Bigum, i Folketingssalen.

Ændringen bør ifølge SF sikre, at der sker en mere udførlig gennemførelse af miljøansvarsdirektivet.

- Det handler både om handleforpligtelsen, og det handler om betalingsansvar, sagde Marianne Bigum.

Miljøordfører for Alternativet, Sascha Faxe, bakker også op om ændring af miljøskadeloven.

- Vi er enige i, at loven skal ændres, men vi skal være opmærksomme på, at vi i Danmark ikke har praksis for at ændre noget med bagudrettet virkning.

- For retssikkerhedens skyld skal man simpelthen ikke kunne åbne den lem, der hedder, at vi begynder at kunne lave lovgivning, der retter bagud, for hvor går grænsen så, lyder det fra ordføreren.

Mette Abildgaard peger på, at miljøministeren allerede har varslet, at miljøskadeloven skal ses efter i sømmene, da der er flere ting, der har vist sig at være uhensigtsmæssige.

- Vi skal både se på, hvordan vi kan stille de ansvarlige virksomheder til ansvar, men vi skal naturligvis også se på, hvilken ansvarsfordeling der skal være mellem kommuner og stat.

Men så længe det er kommunen, der er myndighed på området, så sidder de også med et ansvar, siger miljøordfører for Konservative, Mette Abildgaard.

Ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) skal det undersøges, om lovgivningen på området er indrettet på den rigtige måde.

- Bredden og kompleksiteten af området kræver, at vi får gennemført de relevante undersøgelser, før vi drager konklusionerne.

- Inden sommerferien 2024 vil jeg derfor sammen med Folketingets partier drøfte og fastlægge rammerne for det videre arbejde med en undersøgelse af de gældende regler på området, herunder miljøskadeloven, skriver miljøministeren i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Malmø, 04/05/2024 - 17:39

Eurovision-åbningen bliver uden Israel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det internationale melodigrandprix begynder samme dag som Israels mindedag for Holocaust.

Når den turkis løber traditionen tro rulles ud for de deltagende nationer i det internationale melodigrandprix, Eurovision, bliver det uden Israel.

Åbningsceremonien, der finder sted søndag 5. maj i den svenske storby Malmø, som er vært for årets Eurovision, ligger samme dag som Israels mindedag for Holocaust.

Det oplyser European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, i forbindelse med afsløringen af rækkefølgen af årets artister på løberen.

Israels deltagelse i årets internationale melodigrandprix har fremkaldt voldsomme reaktioner grundet krigen i Gazastriben. Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober.

EBU har udtalt, at grandprixet er en konkurrence mellem public service-udbydere og ikke mellem regeringer.

I årets Eurovision stiller 37 nationer op. Det er Belgiens bud på en Eurovision-vinder, Mustii, der åbner den turkis løber, mens værtsnationen Sverige, som i år repræsenteres af de kendte norske tvillinger Marcus & Martinus, lukker løberen.

Danmarks Eurovision-håb, Saba, som skal forsøge at synge guldet tilbage til den anden side af Øresund, er den næstsidste artist på løberen.

Der stiller så mange lande op i Eurovision, at konkurrencen må afvikles over to semifinaler, som leder op til den grande finale lørdag 11. maj.

Saba skal på scenen i den anden semifinale torsdag 9. maj med sangen "Sand". Det er samme semifinale, at Israels artist, Eden Golan, skal fremføre nummeret "Hurricane".

"Hurricane" havde oprindelig en anden titel. Men EBU vurderede, at den oprindelige titel, "October Rain", og et stykke af teksten var politiske og havde referencer til Hamas' angreb mod Israel den 7. oktober.

Israel gik med til at ændre titlen og de kritiserede tekststykker for at kunne deltage i Eurovision.

Den oprindelige sangtekst indeholdt blandt andet linjer som "Der er ingen luft tilbage at indånde" og "De var alle gode børn, hvert og et af dem".

Begge semifinaler og den endelige finale kan ses på DR.

/ritzau/

Læs Mere >>

Odense, 04/05/2024 - 11:00

Grøns billetsalg fortsætter i rekordfart i Odense

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Grøns arrangører har meldt udsolgt i tre ud af otte byer. Særligt i Jylland er der fortsat billetter til salg.

For tredje gang på en uge kan Grøn melde udsolgt til et stop på sin sommerturné. Denne gang i Odense.

Det skriver arrangørerne bag Grøn - tidligere kendt som Grøn koncert - i en pressemeddelelse lørdag.

Aldrig før har man solgt så mange billetter på så kort tid, og det gælder også for den fynske by. Af den grund er der begejstring at spore hos Theis Petersen, der er indsamlingschef for Muskelsvindfonden.

- Det ligger dybt i Grøns dna, at vi kæmper for at skabe plads til forskelle og gøre en forskel for mennesker med muskelsvind.

- Derfor kan man kun blive varm om hjertet over den opbakning, som publikum viser os igen i år, siger han i meddelelsen.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfonden og understøtter fondens arbejde for mennesker med handicap og skabe plads til forskelle i samfundet.

For en uge siden meldte arrangørerne udsolgt i Valby og derefter Næstved. Hvis man ønsker at deltage, kan man stadig nå at købe billet til koncertdagene i Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg og Esbjerg.

Årets program byder på kunstnerne Blæst, Burhan G, Hugorm, Jada, Kesi, Scarlet Pleasure, Tobias Rahim og TV 2.

Turnéen lægger fra den 18. juli til den 28. juli vejen forbi de otte byer. Tårnby tager hul på programmet, mens Valby slutter det af.

Sidste år kunne Grøn fejre 40-års jubilæum, og det var første gang, at koncertens 180.500 billetter alle var udsolgt.

Det er håbet fra indsamlingschef Theis Petersen, at det scenarie gentager sig i år. Det har han sagt i løbet af ugen.

Muskelsvindfonden og Tuborg står sammen bag arrangementet Grøn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/05/2024 - 10:00

FAKTA: Buksbomplantens plager

* De seneste 10-15 år har buksbomplanten været plaget af to alvorlige svampesygdomme kaldet buksbomkvistdød og buksbomgrentørre.

* Begge sygdomme får planten til helt at visne, mens kvistdød-svampen også spreder sig til jorden og gør det umuligt at plante en ny buksbom samme sted.

* Problemerne er kun blevet større, efter at buksbommøl kom til. Møllene lægger æg på buksbommen, og de larver lever af plantens blade og kan afløve hele planten.

Kilde: Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/05/2024 - 10:00

Her er alternativerne til den sygdomsplagede buksbom

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Buksbomplanten døjer med flere sygdomsproblemer, og i de seneste år har der været en stigning i et nyt problem. Nemlig buksbomhalvmøl.

En flot formklippet buksbom har spillet en stor rolle i dansk havedesign i mange år.

Men over hele landet kæmper mange haveejere med sygdom og skadedyr i netop den busk.

Derfor fraråder Haveselskabet, der er en nonprofit-organisation for haveejere, nu planten helt.

- I en del år har der været flere og flere problemer med to forskellige, alvorlige svampesygdomme, som får planterne til at visne. Og i det seneste år har vi oplevet en stigning af buksbomhalvmøl, siger Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.

Hun fortæller, at buksbomhalvmøllen lægger æg på buksbommen, og når de klækkes, lever larverne af plantens blade.

- De kan nærmest helt aflive planten, som ender med at se helt forfærdelig ud, siger hun.

Ifølge Louise Møller raser buksbomhalvmøl i øjeblikket mest i den østlige del af landet, men hun forventer, at den breder sig til hele Danmark. Skal du derfor plante nyt, anbefaler hun, at du vælger en anden plante.

- Jeg ville ikke rive en sund plante op. Det er der ingen grund til. Men skal du eksempelvis have en ny hæk, så er buksbom ikke det bedste valg, siger hun.

I stedet anbefaler hun fire alternativer til buksbommen.

- Taks ligner ikke buksbommen, men den kan bruges til noget af det samme og klippes tæt og i en form, siger Louise Møller og fortsætter:

- Bladene på den japanske kristtorn ligner buksbommen til forveksling, og det utrænede øje vil nok have svært ved at se forskel. Den tåler også formklipninger og er mere grov i grenstrukturen.

Du kan også plante en thuja, som mange nok forbinder med en kirkegårdsplante, eller en bloombux, som er en nyere sort af rododendron.

- Thuja er god som en stedsegrøn hæk, men den egner sig ikke så meget til formklipning. Det gør bloombuxen. Dog får den flotte, lyserøde blomster i maj, hvis du lader den være, siger Louise Møller.

Hos Niels Kristian Legind, der er jordbrugsteknolog og ejer og stifter af Tyrsbjerglund Anlægsgartner, har buksbomhalvmøllen også forvoldt store problemer for ham selv og hans kunder.

- Det er sjældent, at jeg ser en buksbom, der ikke er angrebet. Det er så udbredt, siger han.

Ifølge Niels Kristian Legind er det nemt at spotte, om ens buksbom er blevet ramt af buksbomhalvmøl.

- Du vil kunne se blade, som er blevet spist, og så hænger der spind på busken. Opdager du det tidligt, kan du godt få en pæn buksbom igen, siger han og peger på, at det kræver hårdt arbejde.

- Du skal kæmpe på flere fronter, hvor du kan prøve at sprøjte med pesticider. Men jeg har givet op på mine efter tre års kamp, så du skal være virkelig glad for buksbom og indstille dig på at kæmpe år efter år, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek