København, 27/02/2024 - 08:00
Tyvstart børnenes pensionsopsparing: Her er mulighederne
Overvejer du en pensionsopsparing til dit barn? Her er, hvad det kan blive til, og hvad du skal være opmærksom på.
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Det er nok de færreste, der skænker deres børns pensionsopsparing en tanke. Især når de små ikke engang er kommet på arbejdsmarkedet endnu.
Men du kan faktisk give poderne en økonomisk håndsrækning i den sidste del af livet.
- Vil du tyvstarte på dine børns pensionsopsparing, er det oplagt at lægge ud med aldersopsparingen, hvor der på nuværende tidspunkt må indsættes op til 9100 kroner årligt, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom hos PFA Pension.
Hun peger på, at der er flere fordele ved at oprette pensionen til dine børn, for eksempel at pengene er bundet rigtig længe og dermed ikke bliver "klattet" væk i utide.
- Den lange investeringshorisont gør også, at selv små penge bliver til virkelig store beløb senere i livet, siger hun og peger på, at pengene tidligst kan udbetales tre år før folkepensionsalderen, hvis alderspensionen er oprettet efter 2018.
Indbetalingen giver ikke skattefradrag, men til gengæld kan opsparingen udbetales skattefrit, når barnet nærmer sig pensionsalderen.
Der er dog andre opsparingsformer til børnene, som du bør udtømme, før du begynder at tænke på pensionen, lyder det fra privatøkonomen.
- For det første bør børneopsparingen udnyttes fuldt ud først og stå bundet helt barnet er 21 år. Her er der nemlig skattefrihed på al investeringsafkast og renter i hele bindingsperioden, uanset hvad man investerer i.
Det får du ikke med en aldersopsparing. Her er den løbende beskatning på 15,3 procent. Dermed er børneopsparingen den mest attraktive opsparingsform, vi har, påpeger hun.
- Dernæst har børn og unge i øjeblikket et årligt personfradrag på 49.700 kroner, som kan udnyttes, hvis den unge opretter et investeringsdepot og investerer i værdipapirer, som beskattes som kapitalindkomst.
- Dermed bliver den reelle årlige beskatning af afkastet nemlig også nul kroner, så længe der er plads i personfradraget, siger hun.
Ifølge Camilla Schjølin Poulsen er det selvfølgelig godt, hvis du er i en situation, hvor du kan lægge penge til side til flere opsparingstyper.
- Men det er efter min mening bedre at prioritere opsparinger, som barnet kan komme til før, så de kan bruge pengene til eksempelvis bolig, rejser, uddannelse og så videre.
- Er formålet med opsparingen dog at stå med en stor økonomisk frihed, når dit barn nærmer sig slutningen af livet, så kan det give rigtig god mening, siger hun.
/ritzau fokus/