Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/05/2025 - 21:38

Norsk fodboldchef langer ud efter Fifa-præsident efter forsinkelse

Gianni Infantino kom torsdag for sent til Fifas kongres efter at have været i Mellemøsten.

Daniel Duarte/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Præsidenten for Det Norske Fodboldforbund (NFF), Lise Klaveness, kommer med kras kritik, efter at Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) kongres i Paraguay torsdag blev forsinket.

Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Kongressen har deltagelse af de 211 medlemslande under Fifas faner og skulle være begyndt klokken 14.30 dansk tid. I stedet kunne den først begynde mere end to timer senere.

Ifølge flere internationale medier var det store møde forsinket, fordi Fifa-præsident Gianni Infantino ikke ankom til tiden.

Det tyske nyhedsbureau dpa erfarer, at Infantino var forsinket på grund af de seneste dages tur til Mellemøsten. Schweizeren var tidligere på ugen i Qatar og Saudi-Arabien, hvor han blandt andre mødtes med USA's præsident, Donald Trump.

Klaveness skulle rejse hjem torsdag eftermiddag og ændrede ikke sin billet for at blive til kongressen.

- Det er meget uheldigt og skuffende, at Fifa-præsidenten bliver så forsinket til kongressen. Det er bekymrende, at denne vigtige mødeplads for 2000 delegerede ikke går efter planen.

- Kongressen er Fifas vigtigste arena, og medlemslandene har rejst langt for at være med. Vi forventer, at Fifa forklarer, hvad der er sket, og sikrer, at medlemslandene bliver hørt og respekteret fremover, lyder kritikken fra Lisa Klaveness.

Generalsekretær Karl-Petter Løken fra NFF er blevet i Asunción for at repræsentere Norge i den resterende del af kongressen, skriver norsk TV 2.

Paraguay er et af seks lande, som i 2030 skal afholde mindst én kamp ved VM-slutrunden. Det skyldes Fifas 100-års jubilæum for verdensmesterskabet.

Det forventes ikke, at der træffes større beslutninger på kongressen. Til gengæld adresserede Infantino en forespørgsel fra Palæstinas Fodboldforbund, som anklager Israel for en række brud på Fifas vedtægter og mener, at landet bør blive suspenderet fra fodboldfællesskabet.

- Lad mig gøre det helt klart, at arbejdet er i gang og skrider fremad. Lad mig understrege, at der er fremskridt i processen, lød det ifølge Reuters fra Fifa-præsidenten.

Det svar var dog ikke tilstrækkeligt for den palæstinensiske repræsentant.

- Ikke at tage beslutning er ikke en neutral handling.

- Om en måned bør Fifa være klar til at præsentere en rapport, så vi kan finde ud af, hvad der sker, lød det fra vedkommende.

/ritzau/

Basel, 16/05/2025 - 02:39

Danmark bryder Eurovision-forbandelse og går til finale

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Færøske Sissal har med sangen "Hallucination" sikret Danmark en plads i finalen ved Eurovision lørdag aften.

Længe har en forbandelse hvilet over Danmark ved det internationale melodigrandprix, men torsdag aften er den brudt.

Færøske Sissal, som repræsenterer Danmark ved Eurovision 2025 med sangen "Hallucination", går videre til finalen lørdag.

Det står klart efter den anden semifinale, som er blevet afholdt i den schweiziske by Basel torsdag aften.

Danmark har ellers ikke kvalificeret sig til en Eurovision-finale siden 2019 og er dermed det land, der har deltaget i det internationale melodigrandprix flest år i træk uden at nå finalen.

Men nu er Danmark blandt de ti lande, der torsdag aften har sikret sig en finaleplads. I alt har 16 lande været på scenen torsdag i den anden semifinale.

Udover Danmark har også Litauen, Israel, Armenien, Østrig, Luxembourg, Finland, Letland, Malta og Grækenland booket billet til finalen torsdag.

Den 30-årige færøskfødte sanger Sissal var på scenen med en hel ny og strømlinet optræden, efter at det show, hun stillede op med i Dansk Melodi Grand Prix, blev kritiseret for at mangle en rød tråd.

Hun begyndte "Hallucination" i en fluffy jakke, som hun siden smed, så hun stod tilbage i et glimtende blåt bodysuit.

Da hun havde sunget sidste strofe, lagde hun hånden på brystet og takkede Europa.

- Jeg har det skidegodt!, lød det fra hende, lige da hun havde forladt scenen, afslørede DR i en video optaget backstage.

- Som vokalist synes man altid, at man kan gøre det bedre. Men jeg er så tilfreds.

Det er DR også.

Efter en stribe år uden en finaleplads iværksatte public service-stationen i 2023 en ny grandprixstrategi om kærlighed ved første lyt og en stærk performance visuelt og vokalt.

I år er strategien slået igennem, og Sissal er nu klar til lørdagens grande finale, hvor vinderen af Eurovision 2025 findes.

Årets semifinale begyndte "down under" med de grandprixglade australiere, der i 2015 blev inviteret med i konkurrencen. I år var kænguru-kontinentet repræsenteret af Go-Jo, som stillede op med "Milkshake Man".

Israels deltager, Yuval Raphael, var en af aftenens sidste sangere og gennemførte sit nummer, "New Day Will Rise".

Under generalprøven tidligere på dagen afbrød propalæstinensiske demonstranter hende med piften, buhråb og fløjter.

Det var finske Erika Vikman, som sluttede semifinalen af med sin orgasmesang, der bærer den tyske titel "Ich komme".

Sangen er godkendt af European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision.

Sådan gik det ikke for Malta, der var på scenen med "Serving".

Oprindeligt hed sangen, som synges på engelsk, "Serving Kant". "Kant" er maltesisk for "at synge". Men EBU beordrede teksten ændret, fordi det lød som "cunt". Et engelsk ord, der kan blive brugt nedladende om kvinders kønsorgan.

Der stiller så mange lande op i Eurovision, at grandprixet må afvikles over to semifinaler inden finalen.

Tirsdag fandt første semifinale sted. Her gik Kaj, som repræsenterer Sverige, videre med saunasangen "Bara Bada Bastu".

Satiretrioen er også foreløbige favoritter til at vinde hele baduljen.

Finalen fuldendes af Spanien, Italien, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, som er automatisk kvalificeret, da de betaler den største del af gildet. Også sidste års vindernation - denne gang Schweiz - får altid en finaleplads.

Eurovision-finalen sendes på DR1 lørdag 17. maj klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 16/05/2025 - 01:48

Eurovision-eufori: Jeg føler mig som dronningen af Danmark

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sissal har kvalificeret Danmark til den første Eurovision-finale siden 2019 med nummeret "Hallucination".

Danmark skal for første gang siden 2019 kæmpe om at vinde Eurovision.

Efter en stribe kvalifikations-kollaps lykkedes det endelig i år.

Danmarks Eurovision-håb Sissal overbeviste seerne med det storladne popbrag "Hallucination".

- Jeg ved godt, at mit bundniveau for nogle er meget højt, og at jeg måske er meget selvkritisk. Men jeg kunne godt have gjort det bedre. Men jeg er virkelig, virkelig lykkelig, jubler Sissal foran pressen efter Eurovision-triumfen.

- Jeg har skreget så meget, at jeg er bange for, at jeg mister min stemme. Så jeg skal lige basse lidt ned og passe på med ikke at snakke for højt, som jeg gør lige nu.

Sissal er født og opvokset på Færøerne og er den første færing, der er endt i Eurovision-finalen.

Lige nu føler hun sig dog mest af alt som dronningen af Danmark, udbryder hun begejstret.

Bookmakerne troede slet ikke på, at Sissal ville kvalificere sig. Men seerne er med hende, og det er suverænt dem, som har bestemt, hvem der skal stå i den grande finale.

- Det er altid sjovt at være den, der bryder rækken. Jeg føler mig også meget beæret, siger Sissal.

- Jeg har altid gået imod oddsene. Det har jeg altid gjort som person. Jeg er ikke et menneske, der bare følger med. Jeg er overdrevet glad for at have brudt den rekord. Jeg har knoklet røven ud af bukserne for at blive anerkendt, siger hun og fortsætter:

- Jeg har et fantastisk hold bag mig. Men jeg har givet så meget af mig selv, og jeg har vist, hvem jeg er. Mit sande jeg. Og jeg er så stolt af mig selv og mit hold. Jeg er så taknemlig over at se, at hårdt arbejde betaler sig.

Fredag venter finaleforberedelserne, inden hun lørdag aften skal synge for at bringe Eurovision til Danmark for fjerde gang i historien.

Men Sissal er egentlig ret ligeglad med resultatet.

- Jeg ved godt, at det er et lidt ærgerligt svar. Men jeg er bare glad for at være i finalen, siger hun og tygger alligevel lidt på det ærgerlige svar.

- Det ville da være megafedt, hvis vi endte på den venstre side af pointtavlen.

Det vil sige fra 13.-pladsen og op til 1.-pladsen.

Eurovision-finalen sendes på DR1 lørdag 17. maj klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

FAKTA: Syretilbageløb i spiserøret

* Både halsbrand og sure opstød går under den samlede betegnelse reflukssygdom (syretilbageløb i spiserøret).

* Man skal straks søge læge ved brystsmerter (som eneste symptom), synkebesvær eller synkesmerter.

* Den typiske behandling er livsstilsændringer, syreneutraliserende medicin eller syrepumpehæmmere, der nedsætter mavesyreproduktionen.

* Man kan selv nedsætte symptomerne ved hjælp af vægttab, hvis man er overvægtig. Hvis det primært påvirker en om natten, kan man hæve sengens hovedgærde og undgå måltider tre timer før sengetid.

* For nogle kan det hjælpe at mindske indtaget af fødevarer og drikke, der giver symptomer, undgå forstoppelse og store måltider.

Kilde: Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/05/2025 - 10:00

Sådan mindsker du halsbrand og sure opstød

Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Halsbrand og sure opstød kan mindskes ved et lavere BMI, mindre oppustethed og mindre stress. Samtidig kan medicin være med til at reducere ubehagelighederne.

Det kan være meget ubehageligt at være plaget af enten halsbrand eller sure opstød. De to symptomer har begge at gøre med mavesyren, men kan føles forskellige.

Det fortæller Anne Lund Krarup, der er mave-tarmlæge og forskningsansvarlig overlæge i Akut- og Traumecenter på Aalborg Universitetshospital.

- Hvis der er noget mad, der er kommet ned i mavesækken, men smutter tilbage op i spiserøret, så kan det komme op til munden som et surt opstød. Men hvis det ikke kommer hele vejen, så begynder det at brænde, eller mærkes slet ikke, siger hun.

Ved halsbrand oplever man en brændende fornemmelse inde bag brystbenet.

- Det er det, allerflest har, når der er syre, som løber op i spiserøret, fortæller hun.

Der er mange myter om, hvordan madvarer, drikkevarer og livsstil kan påvirke halsbrand og sure opstød. De fleste har dog ikke særlig meget evidens.

- Men ved et højt BMI har man større risiko for sure opstød, halsbrand eller begge dele, siger Anne Lund Krarup.

Også gravide kan være påvirkede, fordi graviditeten giver et øget tryk på maven.

Jens Gram, der er administrerende direktør hos Aarhus Osteopati, er enig i denne betragtning og tilføjer:

- Hvis man har et øget pres i bughulen grundet oppustethed, øger det presset opad på mavesækken. Det kan presse den op mod mellemgulvet, så spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, siger han.

Generelt er det en god idé at tygge maden roligt, ikke at overspise eller indtage for meget væske. Og så skal man sørge for at bevæge sig, hvis man føler sig oppustet.

- Hvis man er meget spændt i brystkassen og mellemgulvet, kan det lukke sig ned over mavesækken, så lukkemusklens funktion ikke er optimal, hvilket kan resultere i, at mavesyren kan passere til spiserøret, siger han.

Der kan være flere årsager til, hvorfor man kan være stiv i mellemgulvet.

Ved øget stress over en længere periode kan det ændre vejrtrækningen til at blive mere overfladisk.

- Det kan resultere i en mere inaktiv mellemgulvsmuskel. Man kan spænde mere i maven og mellemgulvet, der over tid kan skabe øget stivhed, siger Jens Gram og fortsætter:

- KOL, astma og meget stillesiddende arbejde kan også give ændringer i vejrtrækningsmønsteret, hvilket kan øge spændingerne af mellemgulvet.

Det kan i længden være farligt, hvis spiserørets lukkemuskel ikke fungerer optimalt, da det er den, der normalt hindrer mavesyren i at løbe op i spiserøret.

- Spiserøret er ikke lavet til at få mavesyre op i sig. Syren kan over tid nedbryde vævet i spiserøret og give skader, siger han.

Anne Lund Krarup fortæller, at der findes flere typer af medicin, hvis man er meget plaget af halsbrand og sure opstød. En af typerne er en base, der fås som tabletter i supermarkeder og apoteker.

- Dem spiser man med det samme, og de neutraliserer syren. De svarer i princippet til at drikke et stort glas mælk, selv om sugetabletter har nemmere ved at blive i spiserøret end mælk, der nemmere løber igennem, siger hun.

De virker på det, der lige er rendt op i spiserøret. Men hvis man har en mavesæk, der hele tiden sender noget op i spiserøret, skal man have syrehæmmende medicin, som holder pH-værdien nede i mavesækken.

- I håndkøb på apoteket kan man købe lansoprazol, omeprazol og pantoprazol. Det er de tre mest hyppige præparater i Danmark, siger Anne Lund Krarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek