København, 23/06/2023 - 08:00
Juli er en dyr måned: Tøjl ferieudgifterne med et budget
Det er nemt at komme til at bruge mange penge, når vejret er godt, og det er ferietid. Forbrugerøkonom anbefaler, at du lægger et budget for at styre forbruget.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
For mange af os er juli en måned, hvor vi får en tiltrængt pause. Børnene har fri fra skole, og arbejdet er skiftet ud med ferie og oplevelser.
Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke sørger for at bevare overblikket over dine udgifter i ferien.
Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby anbefaler, at du lægger et budget for, hvor mange penge du forventer at bruge i din ferie.
- Når man lægger et budget, kan man se, om det er muligt at spare et sted, og det er også en måde at finde ud af, om pengene rækker, siger hun og fortsætter:
- Man skal for eksempel forvente at bruge flere penge på mad og drikke, fordi man spiser oftere ude, når man er på ferie og festival.
Med et overblik over dit budget kan du også se, om du kan tillade dig ekstra forkælelse, uden at udgifterne løber helt løbsk.
- Et budget kan give mere ro i maven, hvis man bruger flere penge, end man er vant til. Og det gør man, når man er på ferie, siger Ida Marie Moesby.
Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet, peger på, at det især er madbudgettet, som kan være svært at holde styr på.
- Lav eventuelt en plan for, hvilke dage du laver mad selv, og hvilke dage du spiser ude, siger hun.
Finanstilsynet har udviklet en gratis app kaldet Lommebudget, hvor du kan oprette et budget og holde øje med, om du overholder det.
Det er for eksempel også muligt at sammenligne dit forbrug over forskellige måneder og se, hvor mange penge du har til rådighed om dagen.
I Danmark er vi vant til, at vi kan betale med kort eller mobiltelefonen de fleste steder, men sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet, forklarer Ida Marie Moesby.
- Det er ikke sikkert, at alle korttyper er gyldige i det land, som man rejser til. Vores anbefaling er, at man medbringer to forskellige betalingskort, hvoraf det ene bør være et kreditkort, siger hun.
Ida Marie Moesby råder også til, at du opbevarer dem forskellige steder. På den måde har du stadig et betalingskort, hvis det ene skulle blive væk eller stjålet.
Husk altid at betale i den lokale valuta, når terminalen spørger. Det skyldes, at du typisk får en dårligere kurs og bliver opkrævet ekstra gebyr, hvis du vælger at betale i danske kroner, forklarer hun.
Og så er det en god idé at tage kontanter i lokal valuta med.
Har du taget danske kontanter med til udlandet, kan det være svært at gennemskue, hvor du får den bedste kurs, når du veksler.
Hun forklarer, at en måde at gribe det an på er at spørge forskellige vekselbureauer, hvor mange penge du får af den lokale valuta for eksempelvis 1000 danske kroner. Og så vælge det sted, der udbetaler mest.
Du vil nok også tage din mobil med til udlandet, og det kan du roligt gøre inden for EU.
- Men man skal være opmærksom på, at der inden for EU er en forbrugsgrænse på data, siger Ida Marie Moesby.
Din datagrænse kan hurtigt blive opbrugt, hvis du streamer meget.
Og uden for EU anbefales det, at du slår dataroaming - altså brug af data i udlandet - helt fra i mobiltelefonens indstillinger.
Det er nemlig ofte dyrt at bruge data i udlandet, hvis du skal betale for forbruget.
/ritzau fokus/