Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/11/2024 - 10:44

Lande tilslutter sig dansk alliance for at blive klimapositive med fanget CO2

Fem lande slutter sig til dansk alliance om at fange mere CO2 end udledt og dermed blive klimapositiv.

Maxim Shemetov/Reuters

Af: /ritzau/

Selv hvis verdens lande skulle lykkes med storstilede reduktioner af drivhusgasudledninger, vil det ikke være nok.

Der vil ifølge FN’s klimapanel stadig være behov for at trække allerede udledt CO2 ud af atmosfæren, hvis temperaturstigningerne skal holdes fra de værste scenarier.

Nu melder flere lande sig klar til at handle på den dagsorden ved at træde ind i en dansk-finsk alliance for nationer, der vil optage mere CO2, end man udleder, og dermed være såkaldt klimapositive.

- Vi skal både reducere udledningerne, men vi kan ikke holde temperaturstigningen på 1,5 grader uden at fjerne gigatons af CO2 i midten af dette årtusind, siger Finlands klimaminister Kai Mykkänen ved præsentationen af den udvidede alliance.

Alliancen kaldes Gone – Group of Negative Emittors. Negative udledninger er begrebet for at trække mere CO2 ud af luften, end man udleder.

Det drejer sig konkret om Surinam, Etiopien, Sverige, Holland og Kenya, der har tilsluttet sig alliancen.

Danmark begyndte arbejdet med at samle lande om sagen sidste år sammen med Finland og Panama.

For Danmarks vedkommende er ambitionen om at være klimapositive stadig blot en melding, der ikke er endeligt vedtaget.

SVM-regeringen har skrevet målet om at reducere 110 procent af Danmarks udledning i 2050 ind i regeringsgrundlaget, men det er endnu ikke vedtaget i Folketinget og skrevet ind i klimaloven.

Konkret kan CO2 trækkes ud af luften ved at opsamle drivhusgassen, når biomasse som eksempelvis resttræ brændes af til energiformål. Eller ved at plante så meget skov, at det optager mere, end et land udleder.

Det kaldes CO2-fangst og lagring.

Nyere teknologier som Direct Air Capture arbejder på at kunne suge CO2 direkte ud af luften, men her er der stadig lang vej til succes.

Dertil kan nye handelssystemer med CO2-udledning blive brugt. Her kan lande købe sig til reduktioner i andre lande, hvilket kan bruges til at sænke det pågældende lands CO2-belastning.

Teknikkerne til at fjerne CO2 er kontroversielle.

Eksperter og ngo’er frygter, at det vil fjerne fokus på at omstille selve produktionerne i samfundet, fordi man i stedet bruger milliarder på teknologierne til at fange CO2’en.

Det er vigtigt at adressere for Finlands klimaminister Kai Mykkänen, at samfundets processer stadig skal omstilles og ikke kun afbødes med CO2-fangst.

- Det må aldrig blive i stedet for reduktioner. Det skal være en tilføjelse. Det er ikke en konkurrence, siger han.

/ritzau/

København, 21/11/2024 - 12:49

Kongehuset afslører nye portrætter af kongen og dronningen

I forlængelse af tronskiftet har kongehuset offentliggjort nye civilportrætter til officielle rejser.

Godt ti måneder efter at tronen skiftede hænder, og Frederik gik fra kronprins til konge, er der blevet tage nye civilportrætter af det nye kongepar.

Kongehuset har offentliggjort de nye portrætter af dronning Mary i hvid kjole og kong Frederik i jakkesæt.

Billederne er blevet taget i forlængelse af tronskiftet den 14. januar i år, hvor dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin førstefødte søn.

De såkaldte civilportrætter skal bruges i forbindelse med for eksempel officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

I april offentliggjorde kongehuset også nye gallaportrætter af kongehuset. De er på nuværende tidspunkt ved at blive sendt ud.

De officielle gallaportrætter af siddende regenter har gennem tiden været ophængt på blandt andet danske ambassader, konsulater og danske fartøjer.

Derfor har det indtil for nylig hængt billeder af dronning Margrethe, som nu skal udskiftes, når gallaportrætterne når frem.

Civilportrætterne kan foruden at blive brugt i anledning af officielle besøg også blive brugt af kongehusets protektioner.

En del af de kongeliges opgaver består i at være protektorer for forskellige foreninger og organisationer. Formålet med protektionerne er at støtte op om en sag, en forening eller en organisation.

Ved tronskiftet ophørte både kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner.

I maj lød det så, at kongehuset skærer markant ned for antallet af protektionerne, som kongehusets medlemmer varetager.

Inden tronskiftet varetog kongefamilien 258 protektioner - 116 af disse videreføres ikke. Nu udgør antallet af protektioner 140.

Kong Frederik er med de nye protektioner blandt andet protektor for Dansk Arkitekturcenter, og dronning Mary er blandt flere protektor for Danske Hospitalsklovne.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 21/11/2024 - 12:12

Marius Borg Høiby accepterer fængsling i voldtægtssag

Ole Berg-Rusetn/Reuters

Efter et grundlovsforhør onsdag blev kronprinsesse Mette-Marits søn varetægtsfængslet i foreløbig en uge.

Marius Borg Høiby har besluttet ikke at kære sin varetægtsfængsling i sagen, hvor han er sigtet for to voldtægter.

Det oplyser hans advokat, Øyvind Bratlien, til den norske avis VG.

27-årige Høiby nægter sig skyldig.

Han blev efter et grundlovsforhør i Norges hovedstad, Oslo, onsdag aften varetægtsfængslet i foreløbig en uge.

- Kendelsen vil ikke blive anket.

- En uge var det mest realistiske at opnå, siger Øyvind Bratlien til VG med henvisning til fængslingens længde.

Marius Borg Høiby er søn af Norges kronprinsesse, Mette-Marit.

Han blev anholdt sent mandag aften og sigtet for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

Offeret - en kvinde i 20'erne - var ifølge sigtelsen bevidstløs eller af andre grunde ud af stand til at modsætte sig overgrebet.

Det blev ifølge politiet begået 24. marts i år omkring klokken 08.10.

Hendes bistandsadvokat har tidligere sagt til VG, at kvinden ikke kender Marius Borg Høiby personligt, og ikke er en del af hans omgangskreds.

Grundlovsforhøret onsdag blev holdt for lukkede døre.

Dog fik offentligheden at vide, at politiet efterforsker endnu en voldtægtssag mod ham. Politiet skal have fundet to videoer på Høibys mobiltelefon, der angiveligt dokumenterer overgrebene.

Mens politiet har dateret den ene voldtægt, er det uvist, hvornår den anden skal være begået.

Retten konkluderede ved grundlovsforhøret, at der er større sandsynlighed for, at Høiby er skyldig, end at han ikke er, og at der er fare for, at beviser forsvinder eller bliver ødelagt, hvis han fik lov at gå fri.

På den baggrund blev han varetægtsfængslet i en uge.

Høiby er i forvejen sigtet i flere andre sager - herunder for mishandling af tre tidligere kærester - og har været anholdt to gange før.

Han blev anholdt både 4. august og 13. september og har erkendt vold i én sag og drabstrusler mod en mand.

Han nægter sig skyldig i de to øvrige sager om mishandling.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek