21/11/2024 - 10:00
Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg
Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.
Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.
Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.
- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.
Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.
Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.
- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.
Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.
Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.
- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:
- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.
Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.
En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.
- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.
- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.
/ritzau fokus/