Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Glastonbury, 18/07/2025 - 16:18

Britisk politi dropper efterforskning af rapgruppe-optræden

Jaimi Joy/Reuters

Under en koncert med gruppen Kneecap i juni udtrykte et af gruppens medlemmer modstand mod Israel.

Britisk politi kommer ikke til at foretage sig yderligere i en sag om den irske rapgruppe Kneecap, der under en optræden på festivalen Glastonbury udtrykte modstand mod Israel.

Det oplyser Avon og Somerset Politi fredag i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters. Festivalen foregår i Somerset.

Under Kneecaps koncert i slutningen af juni proklamerede et af gruppens medlemmer Mo Chara, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyste efterfølgende, at det havde åbnet en efterforskning af episoden.

Her har politiet rådført sig med den offentlige anklagemyndighed Crown Prosecution Service (CPS).

- Efter den rådgivning har vi truffet beslutningen om ikke at foretage os yderligere, da der ikke er tilstrækkelige beviser til at give en realistisk udsigt til domfældelse for nogen lovovertrædelse, fremgår det i udtalelsen.

Efter den nye melding fredag skriver gruppen i et længere opslag på det sociale medie Instagram, at efterforskningen er politisk motiveret.

Mo Chara var ikke den eneste, der fordømte Israel fra scenen på Glastonbury.

Inden Kneecaps optræden var punkduoen Bob Vylan på scenen. Her blev der også råbt propalæstinensiske og antiisraelske sange.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF". IDF henviser til Israels militær.

Også i dette tilfælde åbnede britisk politi en efterforskning, som stadig pågår, oplyses det ifølge Reuters.

Mo Chara fra Kneecap blev tilbage i maj tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert fremvist et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Han har selv nægtet sig skyldig.

Israel har mødt stor modstand og fordømmelse mod sin fremfærd i Gaza, hvor tusindvis af mennesker er blevet dræbt. Krigen i området begyndte i oktober 2023, efter at den militante palæstinensiske gruppe Hamas angreb Israel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/07/2025 - 15:56

Benjamin Hav indrømmer svindel med sygedagpenge

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Rapperen Benjamin Hav er kendt for at bøje virkeligheden. I et helt år levede han på sygedagpenge, selv om han slet ikke var syg, siger han i DR-podcast.

Hvis alle gjorde som den danske kunstner Benjamin Hav, så ville samfundet bryde sammen.

Det fortæller rapperen i DR's podcast "Hvem er Benjamin Hav?", hvor han beretter om et årelangt hashmisbrug og svindel med velfærdsydelser.

- Jeg fik arbejde på jobcenter for sygedagpenge, og der lærte jeg sygedagpengeloven at kende ret indgående. Det, der så skete - det kan jeg nok godt sige nu, forhåbentlig er det forældet - det var, at jeg meldte mig selv syg, og jeg var faktisk sygemeldt i et helt år, tror jeg, siger han i podcasten og tilføjer:

- Jeg sagde til mig selv, at det var en form for indirekte kulturstøtte.

Benjamin Hav fik på det tidspunkt også overbevist sine forældre om, at det, han havde gang i, var smart. Han havde brug for et "kunstnerrefugium", hvor han havde tid til at skrive tekster, så han kunne bryde igennem i musikbranchen.

I løbet af DR-podcastens seks afsnit bliver lytterne taget med fra Benjamin Havs tid i folkeskolen og frem til gennembruddet på den danske musikscene - først i duoen Benal og senere som soloartist.

I det sidste afsnit spørger vært Marie Hobitz, om han fortryder, at han har snydt sig til en sygemelding og til udbetaling af sociale ydelser.

Et spørgsmål, som Benjamin Hav til at starte med svarer ja til, hvorefter han trækker i land:

- Jeg fortryder det ikke, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg siger det bare, fordi jeg tænker, at der sidder nogle derude, som jeg forestiller mig hedder Bettina, med den ene hånd på tastaturet og er i gang med at skrive en sviner til mig på Reddit.

- I øjeblikkene tænker jeg, at mit liv kommer til at være ét langt bidrag af kærlighed og fremtidig skat, men jeg skulle selvfølgelig ikke have meldt mig syg, når jeg ikke var syg, lyder det fra rapperen.

Benjamin Hav har for vane at bøje sandheden både ved koncerter og i interviewsituationer. Til Alt for damerne har han tidligere fortalt, at han godt kan lide at "krydre" sine historier.

Hans tendens til at skrue på virkeligheden bringes derfor også op i podcastens første episode - for hvordan kan lytterne vide sig sikre på, at han nu fortæller sandheden?

Rapperen lover i podcasten, at han ikke vil sige noget, der ikke passer.

Det har ikke været muligt for Ritzau at verificere udtalelserne, men det er kunstnerens egen udlægning i DR's podcast.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/07/2025 - 08:00

FAKTA: Platformsøkonomi og skat

* Hvis du tjener penge på at udleje eller udføre opgaver for andre private, skal du som udgangspunkt betale skat af din indtægt. 

* Det gælder også, hvis indtjeningen sker gennem en digital platform.

* EU-direktivet kaldet DAC7 pålægger digitale platforme at indsamle og indberette oplysninger om de privatpersoner og virksomheder, der bruger platformen til at tjene penge. 

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/07/2025 - 08:00

Tjen penge på at arrangere oplevelser uden at komme i klemme

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Det er blevet nemt at tilbyde oplevelser til turister gennem deleøkonomiske platforme. Men husk at sætte dig ind i skat og ansvar, før du kaster dig ud i det.

Hvis du har planer om at invitere turister på en guidet cykeltur gennem byens skjulte perler eller på svampejagt i skoven, er der mulighed for at gøre det gennem en deleøkonomisk platform. Her kan private dele deres passion og lokalkendskab med andre, samtidig med at de kan tjene lidt ekstra.

Men før du opretter din første oplevelse og begynder at tage imod gæster, bør du kende en række regler. Det kan spare dig for problemer med skat og forbrugerlovgivning, fortæller Martin Bruun, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man selv overvejer at arrangere ture og udflugter, bør man som det første finde ud af, om man vil blive betragtet som erhvervsdrivende, siger han og fortsætter:

- Det har nemlig betydning for, hvilke pligter man har over for forbrugeren.

Ifølge Martin Bruun skal der ikke meget til, før man betragtes som en hobbyvirksomhed.

- Og i så fald er der tale om et forbrugerkøb med alle de forbrugerbeskyttelsesregler, der gælder ved salg af varer og ydelser.

Han vurderer, at du formentlig ikke er erhvervsdrivende, hvis du arrangerer ture en gang imellem som et hyggeprojekt.

Medmindre du altså er momsregistreret og driver det hele gennem en virksomhed.

- Men er man det mindste i tvivl om reglerne, bør man spørge Skattestyrelsen, siger Martin Bruun.

Ifølge Skattestyrelsen skal man momsregistreres, hvis omsætningen overstiger 50.000 kroner inden for et kalenderår.

I Danmark er al indkomst som udgangspunkt skattepligtig, og det er derfor afgørende at kende reglerne for at undgå en uventet restskat.

For et par år siden trådte et nyt EU-direktiv i kraft kaldet DAC7. Det pålægger digitale platforme at indsamle og indberette oplysninger om de privatpersoner og virksomheder, der bruger platformen til at tjene penge.

Eksempler på digitale platforme er Den Blå Avis, Airbnb og GoMore.

Uanset om du tilbyder oplevelser som privatperson eller virksomhed, anbefaler Martin Bruun, at du sætter dig ind i dit ansvar, og hvilke forsikringer du skal have.

Det kan nemlig få alvorlige følger, hvis en deltager eksempelvis falder og kommer til skade eller får det dårligt på turen.

- Uheld kan ske, og derfor er det godt at vide, hvordan man er dækket - både for sin egen og andres skyld, siger han.

Der er altså en del, du bør forholde dig til, hvis du overvejer at arrangere oplevelser.

Derfor kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning hos en advokat, så du er sikker på at overholde alle gældende regler og krav, lyder rådet fra Martin Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek