Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/01/2023 - 09:00

Brug kokkenes tips: Sådan bager du de bedste fastelavnsboller

Drømmer du om at bage fastelavnsboller? Uanset om du er til glasur eller syltetøj, giver to fagfolk dig her den bedste opskrift på den danske klassiker.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Tænderne løber næsten i vand, når du gennem bagerens ruder kan skimte lag på lag af lækre fastelavnsboller med creme i alle regnbuens farver.

Men du kan faktisk bage det skønne bagværk selv, fortæller Magnus Petterson, der er kok og indehaver af smørrebrødsrestauranten Selma i København.

- Det interessante ved fastelavnsboller er jo, at man kan blive ved med at variere dem. Man skal bare være lidt disciplineret, følge forholdsreglerne og give dem en masse kærlighed, siger Magnus Pettersson.

Nicolaj Møller, der er uddannet kok og bager fastelavnsboller i fritiden, råder dig også til at gå nænsomt frem, når du bager fastelavnsboller, for der er et par steder, du kan ødelægge det.

De to kokke kommer her med deres forslag til, hvordan du bager den bedste fastelavnsbolle.

1) Vaniljecreme.

- Den klassiske fastelavnsbolle laver vi med vaniljecreme. Den skal laves først, for den skal hurtigt på køl, siger Nicolaj Møller.

Bland kornene fra en vaniljestang med 30 gram sukker, og kom korn, sukker og tomme vaniljestænger i en gryde med 2,5 deciliter kaffefløde. Varm gryden op til lige under kogepunktet.

Pisk to æggeblommer og to spiseskefulde maizena i en skål, og hæld lidt af den varme fløde over i skålen. Pisk det hele sammen, og hæld det tilbage i gryden.

- Kog cremen under omrøring i to til tre minutter. Cremen skal blive tyk og - ja, cremet, siger Nicolaj Møller.

Kom madfilm over skålen helt tæt ned til cremen, så du undgår, at den danner skind, og sæt den på køl.

2) Dej.

Smelt 180 gram smør i en lille gryde, og bland 1,5 deciliter mælk i, så blandingen bliver afkølet. Smuldr 25 gram gær i en skål, og hæld blandingen over, til gæren opløses.

Tilsæt nu et æg, kornene fra en kvart vaniljestang, tre spiseskefulde sukker, en halv teskefuld salt og 300 gram mel.

Når det hele er rørt sammen, kan du tilsætte mere mel, hvis du synes. Men pas på med ikke at tilføje for meget.

- Du kan altid tilsætte mere mel efter første hævning, hvis den klistrer fast i bordet, siger Nicolaj Møller.

Ælt nu dejen sammen, til den er glat.

Læg et viskestykke over, og lad den hæve halvanden time.

3) Fremgangsmåde.

Rul dejen ud til en firkant, og del i 12. Fordel to spiseskefulde vaniljecreme på hver firkant. Du kan også putte syltetøj og chokoladestykker i.

- Syltetøj giver noget syrligt modspil. Det kan også blive ret voldsomt med chokolade, men det skal det jo være, siger Magnus Petterson og griner.

Fold forsigtig kanterne sammen omkring fyldet, og tryk dem godt sammen.

Læg bollerne med lukningen nedad, og lad dem efterhæve 20 minutter. Bag ved 200 grader i cirka et kvarter, til de er gyldne.

- Pas på med at åbne ovnen for meget, og sæt gerne en bageplade ind med vand i under bollerne, hvis du vil have dem til at hæve mere, siger Magnus Pettersson.

Afkøl bollerne på en rist.

Fordel eventuel glasur på toppen af bollerne, og drys med lige, hvad du lyster.

- Jeg ville hælde frysetørrede solbær ud over bollerne. Det ligner rød flormelis. siger han.

Spis, mens bollerne er nybagte!

/ritzau fokus/

København, 04/10/2023 - 14:38

Grev Felix skifter studie: Håber på flere karrieremuligheder

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Joachims søn grev Felix skifter linje på Copenhagen Business School. Det bekræfter grevindens presserådgiver over for Se og Hør og Billed-Bladet.

Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn, grev Felix, ændrer retning.

Den 21-årige forhenværende prins skifter studie fra International Shipping og Trade på Copenhagen Business School til Business Administration and Service Management på samme universitet.

Det bekræfter grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, over for ugebladet Se og Hør.

Over for Billed-Bladet uddyber presserådgiveren grev Felix' beslutning.

- Han håber, at den nye linje vil øge hans karrieremuligheder, lyder det i et skriftligt svar til ugebladet.

Kongehuset meddelte sidste efterår, at grev Felix' farmor, dronning Margrethe, ville tage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims fire børn, som også tæller grev Felix' storebror, grev Nikolai, og hans yngre søskende, grev Henrik og komtesse Athena, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Grev Felix fik studenterhuen på for to år siden på Gammel Hellerup Gymnasium.

Herefter havde han egentlig planer om en militærkarriere, som det har været kutymen i kongehuset. Men efter knap to måneder i trøjen stoppede grev Felix på Hærens Løjtnantsuddannelse, som han ellers indledte i august 2021 på Gardehusarkasernen i Slagelse.

- Prins Felix stopper i militæret, fordi det simpelthen ikke ligger til ham. Derfor har han besluttet sig for at stoppe nu. Nu skal prinsen have fred og ro til at finde ud af, hvad han så skal lave, sagde grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang til Billed-Bladet.

Efterfølgende begyndte grev Felix som trainee hos rederigiganten Mærsk inden studiestarten på Copenhagen Business School sidste sommer.

Her studerer hans storebror, grev Nikolai, også. Han læser dette semester down under i Australien sammen med sin kæreste, Benedikte Thoustrup.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/10/2023 - 13:31

TV 2-vært i babylykke: Mor for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Go' Aften Live-værten Petra Nagel og hendes mand, Asbjørn Munk, kan nu kalde sig for forældre til tre små poder.

Der går et stykke tid, før Petra Nagel igen toner frem på skærmen i "Go' Aften Live".

TV 2-værten er på barsel og har netop født sit og gemalen Asbjørn Munks tredje barn.

Det afslører hun på Instagram.

- For en uges tid siden stod jeg på alle fire og brølede som en abe. Ind kom jordmoder Røskva som en blid engel og hjalp det lille drengebarn til verden. Vi har det godt, skriver Petra Nagel i opslaget.

Det var også på det sociale medie, Petra Nagel tilbage i marts afslørede nyheden om den forestående familieforøgelse.

- Stor uge herhjemme. Rosa 2 år, Pelle 5 år, og barn 3... 15 uger cirka, skrev den vordende mor i et opslag på det sociale medie.

Dagen efter troppede Petra Nagel og Asbjørn Munk op på den lilla løber til uddelingen af EchoPrisen, som TV 2 står bag.

Her fortalte Petra Nagel, hvordan hendes søn og datter reagerede på, at de skulle være storebror for anden gang og storesøster for første gang.

- Den lille forstår det ikke. Men den store var sådan: "Okay - må jeg se din mave? Hvorfor er den ikke større?", fortalte Petra Nagel, som så frem til at føje endnu et medlem til familien.

- Det skulle ikke have været lige nu. Men nu bliver det, sagde hun med et smil.

- Jeg bliver 39 år. Jeg er meget taknemmelig over, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Da Petra Nagel ventede sit første barn, sønnen Pelle Emil, i 2018, forevigede hun graviditeten og fødslen med tv-seerne i DR3-programmet "Petra får en baby".

Petra Nagel var ansat på Danmarks Radio gennem en årrække, inden hun i 2019 skiftede til TV 2 for at lave aktualitetsprogrammet "Go' Aften Live".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

FAKTA: Gå på jagt efter malerier

* Flere byer i Danmark har gavlmalerier, som I kan gå på udkig efter.

* Den første by, der begyndte at have gavlmalerier, var Brande i Midtjylland.

* I kan også gå en flot tur gennem Holbæk i Nordvestsjælland, hvor der er gavlmalerier af forskellig karakter.

* Prøv desuden at lave en skattejagt med ungerne, hvor I går rundt og forsøger at finde malerierne og konkurrerer om, hvem der først får øje på dem.

Kilde: Jørgen Hansen, forfatter til en række oplevelsesbøger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

Kast jer over disse gratis kulturoplevelser i efterårsferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rig mulighed for at være kulturel i efterårsferien, uanset om I ønsker at blive klogere på vikingerne eller dansk modehistorie.

"Hvad skal vi lave?".

Det er nok et spørgsmål, som du og resten af familien har forsøgt at finde svar på, i takt med at efterårsferien kommer tættere og tættere på.

Der er god mulighed for at udforske diverse kulturoplevelser, og I kan faktisk besøge en hel række, uden at I behøver at hive penge op af lommen.

Det fortæller Jørgen Hansen, der er forfatter til en række oplevelsesbøger, herunder "Gratis oplevelser i Danmark".

1) Lær om vikingerne.

Er I historieinteresserede, kan I besøge museet Kongernes Jelling i Sydjylland, hvor I kan blive klogere på Danmarks royale historie, og hvordan vikingerne levede.

- Jeg tror, at det vil være interessant for mange familier at lære mere om vores kongerække, og så er vikingerne jo altid spændende. Altså hvad var de for nogle? Var de vilde krigere eller relativt fredelige handelsfolk?, siger Jørgen Hansen.

Når I alligevel er i Jelling, kan I også lægge vejen forbi Jellingstenene - de to berømte runesten, der symboliserer den danske overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen.

2) Gå på skattejagt efter kunsttårne.

På den sydlige ø Langeland kan I se det, der bliver kaldt landets længste kunstudstilling i form af kunsttårne, der ligger spredt ud over øen.

- Man har bevaret 12 transformatortårne, som man byggede, da vi fik elektricitet.

- Forskellige kunstnere har udsmykket tårnene indvendigt, og man kan gå på skattejagt og forsøge at finde nogle af de forskellige tårne, og hvad de gemmer på, siger Jørgen Hansen.

Samtidig med at man tager turen fra det ene tårn til det andet, får man også oplevet den langelandske natur på nært hold.

3) Dyk ned i et stykke modehistorie.

Hvis I er i København, og der er modeinteresserede i familien, kan I slå et smut forbi Magasin du Nord Museum.

- Man kan stifte bekendtskab med, hvad vi har købt af tøj og andre ting og sager, som Magasin du Nord solgte, siger Jørgen Hansen.

Museet åbnede for ti år siden, og samlingen består blandt andet af kjoler, porcelæn og malerier.

4) Se Danmarks største sten.

Måske vidste du det ikke. Men på Fyn ligger landets største sten.

Damestenen, som den hedder, befinder sig mellem Svendborg og Nyborg og vejer omkring 1000 ton, forklarer Jørgen Hansen.

- Man kan kravle op på stenen og prøve at se, hvem der klatrer bedst og først når toppen, foreslår han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv