København, 07/04/2023 - 08:00
Lær dine børn om penge med sandkassekager og fantasivaluta
Hvis du har haft med økonomi at gøre som barn, har du bedre styr på finanserne som voksen, siger ekspert.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Et naturligt forhold til penge bliver grundlagt tidligt i barndommen. Derfor kan den økonomiske opdragelse gå i gang allerede i 3-4-års alderen.
Sådan lyder det fra Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank.
Hun er aktuel med bogen "Giv dit barn gode pengevaner", der med afsæt i forskning kommer med tips til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til at tøjle livets kroner og ører.
1) Køb kager i sandkassen.
Penge figurerer på børnenes egen radar, fra de er ganske små, fortæller Anne Juel Jørgensen.
- De leger købmandslege og laver kager i sandkassen, som de gerne vil sælge til dig, siger hun og fortsætter:
- Som forælder kan du sagtens understøtte de lege, for det er her, de første frø bliver lagt til at opnå en fornuftig forståelse af penge.
Gå derfor aktivt ind i dit barns univers, og bliv kunde i sandkassekagebutikken.
2) Brug glaskugler som valuta.
Mønter og sedler fylder mindre i en moderne hverdag, hvor du kan betale for dine indkøb med et swipe på telefonen.
- Børn før skolealderen lærer ved at observere, hvad vi gør, men det bliver svært for dem, når penge er en usynlig størrelse, siger Anne Juel Jørgensen.
Du kan gøre penge håndgribelige for de yngste ved at indføre en valuta i hjemmet. Det kan være glaskugler, hvor hver kugle har en værdi af fem kroner. Måske giver du barnet to kugler i lommepenge om ugen.
- Put dem i et gennemsigtigt glas, så barnet kan følge med i, at pengene vokser. På den måde kan barnet lære at spare op og at få glæden ved at kunne købe noget, når der er nok i glasset, lyder det fra eksperten.
3) Giv lommepenge.
Når barnet kommer op i skolealderen, er det ifølge Anne Juel Jørgensen en god idé at indføre lommepenge.
- Vi kan se fra undersøgelser, at børn, der får lommepenge, har bedre pengevaner end børn, der ikke får lommepenge, siger hun.
Det skyldes, at barnet får en praktisk erfaring med penge ved at få lov til at råde over et fast ugentligt eller månedligt beløb.
- Barnet får ansvar for et lille budget, som det kan øve sig på. Enten ved at spare op eller ved at brænde det hele af. Begge dele giver gode erfaringer.
Som forælder skal du tillade, at dit barn forvalter pengene ufornuftigt. På den måde får det lov til at lære af sine fejl.
Løft derfor ikke pegefingeren, men tal med barnet om, hvorfor det er smartere at spare op end at bruge alle pengene på slik med det samme.
- Husk, at det er bedre, at man som 8-årig brænder en 50’er af, end at man som 21-årig brænder 50.000 kroner af, siger Anne Juel Jørgensen.
4) Inddrag de små i det store.
Du gør dine børn en bjørnetjeneste ved at skærme dem mod pengesager, mener Anne Juel Jørgensen.
- Børn, der vokser op i familier, der taler om penge, har bedre pengevaner end børn, der vokser op i familier, hvor man ikke gør det, siger hun.
Prøv derfor så vidt muligt at inddrage familiens yngste i konkrete økonomiske beslutninger.
- Det kan være ved at tage dem med på indkøb og forklare dem, hvorfor butikker er indrettet, som de er. Det er for eksempel ikke tilfældigt, at slikket står til sidst lige inden kassen.
/ritzau fokus/