Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/04/2023 - 08:00

Lær dine børn om penge med sandkassekager og fantasivaluta

Hvis du har haft med økonomi at gøre som barn, har du bedre styr på finanserne som voksen, siger ekspert.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Et naturligt forhold til penge bliver grundlagt tidligt i barndommen. Derfor kan den økonomiske opdragelse gå i gang allerede i 3-4-års alderen.

Sådan lyder det fra Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank.

Hun er aktuel med bogen "Giv dit barn gode pengevaner", der med afsæt i forskning kommer med tips til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til at tøjle livets kroner og ører.

1) Køb kager i sandkassen.

Penge figurerer på børnenes egen radar, fra de er ganske små, fortæller Anne Juel Jørgensen.

- De leger købmandslege og laver kager i sandkassen, som de gerne vil sælge til dig, siger hun og fortsætter:

- Som forælder kan du sagtens understøtte de lege, for det er her, de første frø bliver lagt til at opnå en fornuftig forståelse af penge.

Gå derfor aktivt ind i dit barns univers, og bliv kunde i sandkassekagebutikken.

2) Brug glaskugler som valuta.

Mønter og sedler fylder mindre i en moderne hverdag, hvor du kan betale for dine indkøb med et swipe på telefonen.

- Børn før skolealderen lærer ved at observere, hvad vi gør, men det bliver svært for dem, når penge er en usynlig størrelse, siger Anne Juel Jørgensen.

Du kan gøre penge håndgribelige for de yngste ved at indføre en valuta i hjemmet. Det kan være glaskugler, hvor hver kugle har en værdi af fem kroner. Måske giver du barnet to kugler i lommepenge om ugen.

- Put dem i et gennemsigtigt glas, så barnet kan følge med i, at pengene vokser. På den måde kan barnet lære at spare op og at få glæden ved at kunne købe noget, når der er nok i glasset, lyder det fra eksperten.

3) Giv lommepenge.

Når barnet kommer op i skolealderen, er det ifølge Anne Juel Jørgensen en god idé at indføre lommepenge.

- Vi kan se fra undersøgelser, at børn, der får lommepenge, har bedre pengevaner end børn, der ikke får lommepenge, siger hun.

Det skyldes, at barnet får en praktisk erfaring med penge ved at få lov til at råde over et fast ugentligt eller månedligt beløb.

- Barnet får ansvar for et lille budget, som det kan øve sig på. Enten ved at spare op eller ved at brænde det hele af. Begge dele giver gode erfaringer.

Som forælder skal du tillade, at dit barn forvalter pengene ufornuftigt. På den måde får det lov til at lære af sine fejl.

Løft derfor ikke pegefingeren, men tal med barnet om, hvorfor det er smartere at spare op end at bruge alle pengene på slik med det samme.

- Husk, at det er bedre, at man som 8-årig brænder en 50’er af, end at man som 21-årig brænder 50.000 kroner af, siger Anne Juel Jørgensen.

4) Inddrag de små i det store.

Du gør dine børn en bjørnetjeneste ved at skærme dem mod pengesager, mener Anne Juel Jørgensen.

- Børn, der vokser op i familier, der taler om penge, har bedre pengevaner end børn, der vokser op i familier, hvor man ikke gør det, siger hun.

Prøv derfor så vidt muligt at inddrage familiens yngste i konkrete økonomiske beslutninger.

- Det kan være ved at tage dem med på indkøb og forklare dem, hvorfor butikker er indrettet, som de er. Det er for eksempel ikke tilfældigt, at slikket står til sidst lige inden kassen.

/ritzau fokus/

København, 04/10/2023 - 14:38

Grev Felix skifter studie: Håber på flere karrieremuligheder

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Joachims søn grev Felix skifter linje på Copenhagen Business School. Det bekræfter grevindens presserådgiver over for Se og Hør og Billed-Bladet.

Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn, grev Felix, ændrer retning.

Den 21-årige forhenværende prins skifter studie fra International Shipping og Trade på Copenhagen Business School til Business Administration and Service Management på samme universitet.

Det bekræfter grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, over for ugebladet Se og Hør.

Over for Billed-Bladet uddyber presserådgiveren grev Felix' beslutning.

- Han håber, at den nye linje vil øge hans karrieremuligheder, lyder det i et skriftligt svar til ugebladet.

Kongehuset meddelte sidste efterår, at grev Felix' farmor, dronning Margrethe, ville tage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims fire børn, som også tæller grev Felix' storebror, grev Nikolai, og hans yngre søskende, grev Henrik og komtesse Athena, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Grev Felix fik studenterhuen på for to år siden på Gammel Hellerup Gymnasium.

Herefter havde han egentlig planer om en militærkarriere, som det har været kutymen i kongehuset. Men efter knap to måneder i trøjen stoppede grev Felix på Hærens Løjtnantsuddannelse, som han ellers indledte i august 2021 på Gardehusarkasernen i Slagelse.

- Prins Felix stopper i militæret, fordi det simpelthen ikke ligger til ham. Derfor har han besluttet sig for at stoppe nu. Nu skal prinsen have fred og ro til at finde ud af, hvad han så skal lave, sagde grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang til Billed-Bladet.

Efterfølgende begyndte grev Felix som trainee hos rederigiganten Mærsk inden studiestarten på Copenhagen Business School sidste sommer.

Her studerer hans storebror, grev Nikolai, også. Han læser dette semester down under i Australien sammen med sin kæreste, Benedikte Thoustrup.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/10/2023 - 13:31

TV 2-vært i babylykke: Mor for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Go' Aften Live-værten Petra Nagel og hendes mand, Asbjørn Munk, kan nu kalde sig for forældre til tre små poder.

Der går et stykke tid, før Petra Nagel igen toner frem på skærmen i "Go' Aften Live".

TV 2-værten er på barsel og har netop født sit og gemalen Asbjørn Munks tredje barn.

Det afslører hun på Instagram.

- For en uges tid siden stod jeg på alle fire og brølede som en abe. Ind kom jordmoder Røskva som en blid engel og hjalp det lille drengebarn til verden. Vi har det godt, skriver Petra Nagel i opslaget.

Det var også på det sociale medie, Petra Nagel tilbage i marts afslørede nyheden om den forestående familieforøgelse.

- Stor uge herhjemme. Rosa 2 år, Pelle 5 år, og barn 3... 15 uger cirka, skrev den vordende mor i et opslag på det sociale medie.

Dagen efter troppede Petra Nagel og Asbjørn Munk op på den lilla løber til uddelingen af EchoPrisen, som TV 2 står bag.

Her fortalte Petra Nagel, hvordan hendes søn og datter reagerede på, at de skulle være storebror for anden gang og storesøster for første gang.

- Den lille forstår det ikke. Men den store var sådan: "Okay - må jeg se din mave? Hvorfor er den ikke større?", fortalte Petra Nagel, som så frem til at føje endnu et medlem til familien.

- Det skulle ikke have været lige nu. Men nu bliver det, sagde hun med et smil.

- Jeg bliver 39 år. Jeg er meget taknemmelig over, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Da Petra Nagel ventede sit første barn, sønnen Pelle Emil, i 2018, forevigede hun graviditeten og fødslen med tv-seerne i DR3-programmet "Petra får en baby".

Petra Nagel var ansat på Danmarks Radio gennem en årrække, inden hun i 2019 skiftede til TV 2 for at lave aktualitetsprogrammet "Go' Aften Live".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

FAKTA: Gå på jagt efter malerier

* Flere byer i Danmark har gavlmalerier, som I kan gå på udkig efter.

* Den første by, der begyndte at have gavlmalerier, var Brande i Midtjylland.

* I kan også gå en flot tur gennem Holbæk i Nordvestsjælland, hvor der er gavlmalerier af forskellig karakter.

* Prøv desuden at lave en skattejagt med ungerne, hvor I går rundt og forsøger at finde malerierne og konkurrerer om, hvem der først får øje på dem.

Kilde: Jørgen Hansen, forfatter til en række oplevelsesbøger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

Kast jer over disse gratis kulturoplevelser i efterårsferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rig mulighed for at være kulturel i efterårsferien, uanset om I ønsker at blive klogere på vikingerne eller dansk modehistorie.

"Hvad skal vi lave?".

Det er nok et spørgsmål, som du og resten af familien har forsøgt at finde svar på, i takt med at efterårsferien kommer tættere og tættere på.

Der er god mulighed for at udforske diverse kulturoplevelser, og I kan faktisk besøge en hel række, uden at I behøver at hive penge op af lommen.

Det fortæller Jørgen Hansen, der er forfatter til en række oplevelsesbøger, herunder "Gratis oplevelser i Danmark".

1) Lær om vikingerne.

Er I historieinteresserede, kan I besøge museet Kongernes Jelling i Sydjylland, hvor I kan blive klogere på Danmarks royale historie, og hvordan vikingerne levede.

- Jeg tror, at det vil være interessant for mange familier at lære mere om vores kongerække, og så er vikingerne jo altid spændende. Altså hvad var de for nogle? Var de vilde krigere eller relativt fredelige handelsfolk?, siger Jørgen Hansen.

Når I alligevel er i Jelling, kan I også lægge vejen forbi Jellingstenene - de to berømte runesten, der symboliserer den danske overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen.

2) Gå på skattejagt efter kunsttårne.

På den sydlige ø Langeland kan I se det, der bliver kaldt landets længste kunstudstilling i form af kunsttårne, der ligger spredt ud over øen.

- Man har bevaret 12 transformatortårne, som man byggede, da vi fik elektricitet.

- Forskellige kunstnere har udsmykket tårnene indvendigt, og man kan gå på skattejagt og forsøge at finde nogle af de forskellige tårne, og hvad de gemmer på, siger Jørgen Hansen.

Samtidig med at man tager turen fra det ene tårn til det andet, får man også oplevet den langelandske natur på nært hold.

3) Dyk ned i et stykke modehistorie.

Hvis I er i København, og der er modeinteresserede i familien, kan I slå et smut forbi Magasin du Nord Museum.

- Man kan stifte bekendtskab med, hvad vi har købt af tøj og andre ting og sager, som Magasin du Nord solgte, siger Jørgen Hansen.

Museet åbnede for ti år siden, og samlingen består blandt andet af kjoler, porcelæn og malerier.

4) Se Danmarks største sten.

Måske vidste du det ikke. Men på Fyn ligger landets største sten.

Damestenen, som den hedder, befinder sig mellem Svendborg og Nyborg og vejer omkring 1000 ton, forklarer Jørgen Hansen.

- Man kan kravle op på stenen og prøve at se, hvem der klatrer bedst og først når toppen, foreslår han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv