Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/04/2023 - 08:00

Lær dine børn om penge med sandkassekager og fantasivaluta

Hvis du har haft med økonomi at gøre som barn, har du bedre styr på finanserne som voksen, siger ekspert.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Et naturligt forhold til penge bliver grundlagt tidligt i barndommen. Derfor kan den økonomiske opdragelse gå i gang allerede i 3-4-års alderen.

Sådan lyder det fra Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank.

Hun er aktuel med bogen "Giv dit barn gode pengevaner", der med afsæt i forskning kommer med tips til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til at tøjle livets kroner og ører.

1) Køb kager i sandkassen.

Penge figurerer på børnenes egen radar, fra de er ganske små, fortæller Anne Juel Jørgensen.

- De leger købmandslege og laver kager i sandkassen, som de gerne vil sælge til dig, siger hun og fortsætter:

- Som forælder kan du sagtens understøtte de lege, for det er her, de første frø bliver lagt til at opnå en fornuftig forståelse af penge.

Gå derfor aktivt ind i dit barns univers, og bliv kunde i sandkassekagebutikken.

2) Brug glaskugler som valuta.

Mønter og sedler fylder mindre i en moderne hverdag, hvor du kan betale for dine indkøb med et swipe på telefonen.

- Børn før skolealderen lærer ved at observere, hvad vi gør, men det bliver svært for dem, når penge er en usynlig størrelse, siger Anne Juel Jørgensen.

Du kan gøre penge håndgribelige for de yngste ved at indføre en valuta i hjemmet. Det kan være glaskugler, hvor hver kugle har en værdi af fem kroner. Måske giver du barnet to kugler i lommepenge om ugen.

- Put dem i et gennemsigtigt glas, så barnet kan følge med i, at pengene vokser. På den måde kan barnet lære at spare op og at få glæden ved at kunne købe noget, når der er nok i glasset, lyder det fra eksperten.

3) Giv lommepenge.

Når barnet kommer op i skolealderen, er det ifølge Anne Juel Jørgensen en god idé at indføre lommepenge.

- Vi kan se fra undersøgelser, at børn, der får lommepenge, har bedre pengevaner end børn, der ikke får lommepenge, siger hun.

Det skyldes, at barnet får en praktisk erfaring med penge ved at få lov til at råde over et fast ugentligt eller månedligt beløb.

- Barnet får ansvar for et lille budget, som det kan øve sig på. Enten ved at spare op eller ved at brænde det hele af. Begge dele giver gode erfaringer.

Som forælder skal du tillade, at dit barn forvalter pengene ufornuftigt. På den måde får det lov til at lære af sine fejl.

Løft derfor ikke pegefingeren, men tal med barnet om, hvorfor det er smartere at spare op end at bruge alle pengene på slik med det samme.

- Husk, at det er bedre, at man som 8-årig brænder en 50’er af, end at man som 21-årig brænder 50.000 kroner af, siger Anne Juel Jørgensen.

4) Inddrag de små i det store.

Du gør dine børn en bjørnetjeneste ved at skærme dem mod pengesager, mener Anne Juel Jørgensen.

- Børn, der vokser op i familier, der taler om penge, har bedre pengevaner end børn, der vokser op i familier, hvor man ikke gør det, siger hun.

Prøv derfor så vidt muligt at inddrage familiens yngste i konkrete økonomiske beslutninger.

- Det kan være ved at tage dem med på indkøb og forklare dem, hvorfor butikker er indrettet, som de er. Det er for eksempel ikke tilfældigt, at slikket står til sidst lige inden kassen.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv