03/10/2025 - 16:00
Makrelbestanden dykker: Det kan du kaste snøren efter i stedet
Mængden af makreller i de danske farvande er historisk lav, men heldigvis er der alternativer, der kan lande på tallerkenen.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: Af Kristian Spinding Andersen, Ritzau Fokus
Makrellen er danskernes foretrukne spisefisk, og hvert år kører vi omkring 70 millioner dåser makrel i tomat ned, viser tal fra Verdensnaturfonden (WWF).
En rapport fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) viser, at overfiskeri har sat bestanden af makrel under pres i Nordøstatlanten, og at hvis tendensen fortsætter, kan den være i fare for "et kollaps".
Thomas Kirk Sørensen, der er marinbiolog og specialist i marineforhold hos WWF Verdensnaturfonden, fortæller, at der i årevis er blevet fanget flere makreller, end anbefalingerne foreskriver.
- Overfiskeri kombineret med de svage årgange af nye makreller, vi har set, gør, at det går stærkt nedad, forklarer han.
En tendens, som fiskehandler Baha Maki, der er ejer af fiskeributikken Den Grønne Kutter i København, kan nikke genkendende til.
- Lige nu får vi stadig masser af makreller ind hos os, men det er klart, at vi skal være opmærksomme, for ellers kommer vi på et tidspunkt til at stå et sted, hvor udbuddet ikke kan matche efterspørgslen.
- Det bedste, vi kan gøre, er at brede os ud, siger han.
Baha Maki peger især på en anden dansk favorit, der minder om makrellen i smag og tekstur.
- Jeg mener, at silden kunne fungere fint som et alternativ til makrellen, fordi den byder på mange af de samme kvaliteter.
- Silden kan tilberedes på samme måde som makrellen - røget, stegt eller grillet. Og så er den både tæt på og mere bæredygtig, siger Baha Maki.
Ligesom makrellen har silden også i årevis været en fast bestanddel af de danske frokostborde.
Derfor mener han ikke, at det ville være så stor en udfordring at vænne sig til silden.
- Den måde, vi spiser sild på, varierer faktisk ikke så meget fra måden, vi spiser makrel på. En sildefilet stegt på panden i lidt smør oven på et stykke rugbrød med rå løg til - det er ikke langt fra et stykke rugbrød med stegt makrelfilet.
- Begge er fede og salte fisk, og teksturen er ikke kilometer fra hinanden. Jeg ser det som en oplagt kandidat, hvis du skal bruge et alternativ til makrellen, siger Baha Maki.
Marinbiolog Thomas Kirk Sørensen oplyser, at det dog stadig er klogt at gøre dit hjemmearbejde, inden du kaster dig over silden, hvis du vil være sikker på, at den er i den "grønne zone" og kan spises med god samvittighed.
Det kan du tjekke ved hjælp af WWF's fiskeguide, som findes på fiskeguiden.wwf.dk.
- Der fiskes efter mange forskellige sildetyper i Danmark, og nogle er bedre stillet end andre. Derfor er det en god idé at tjekke efter på fiskeguiden, siger han.
Modsat silden er der kun én type makrel i de danske farvande, og den er at finde i den "røde zone", som betyder, at den ikke længere er inden for biologisk sikre rammer.
- Normalt ville ICES anbefale nul fangst i sådan en situation. I år anbefaler de i stedet en reduktion i fiskeri på 70 procent, og ifølge deres prognoser kan vi måske se kurven vende igen i 2027, fortæller Thomas Kirk Sørensen.
Han forklarer, at det kan få konsekvenser for vores favoritfisk, hvis ikke det bliver tilfældet.
- Det første, der kommer til at ske, er, at makrellen bliver dyrere. Det vil ikke længere være den billige hverdagsfisk, vi kender den som i dag.
- Den kommer ikke til at forsvinde fra hylderne i supermarkederne eller hos fiskehandlerne, men den højere pris kan gøre, at makrellen for de fleste kan gå hen og blive mere en luksusvare fremfor en hverdagsspise, siger Thomas Kirk Sørensen.
/ritzau fokus/