København, 16/09/2023 - 08:00
Slip kontrollen og lad børnene indtage køkkenet
Styrk dine børns selvstændighed og madglæde ved at give dem fuld magt over potter og pander.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Du ved, at madlavning er både sjovt og lærerigt for dine børn. Men det kan være svært at få dem med i køkkenet, når hverdagen ræser afsted.
Sørg derfor for at vælge en dag, hvor du har overskud, lyder rådet fra Charlotte Seeger, der er specialist i børns spisevaner og forfatter til bogen "Magiske Måltider".
- Måske i en weekend eller i en ferie, hvor du kan mærke, at der er tid til at bruge god tid i køkkenet. Du skal have lyst til det, siger hun.
Med de helt små tumlinger anbefaler Charlotte Seeger, at menuen står på noget, som du synes, er nemt, og som børnene synes, er lækkert. Det kan være pandekager eller muffins.
- Sæt noget børnemusik på, og stil nogle snacks frem, så de synes, at det er rart at være i køkkenet. Og de må gerne stå og hapse af maden undervejs, siger hun.
Dog er det godt at holde dine forventninger til projektet nede.
- Lad barnet blive i ti sekunder, hvis hun synes, det er sjovt. Det vigtigste er, at det bliver en god oplevelse, siger Charlotte Seeger.
Lidt større børn kan sagtens få mere ansvar, så længe du gør opgaven overskuelig. Det kan for eksempel være at lave salaten til aftensmaden.
- Sæt skål og ingredienser frem, og giv nogle konkrete retningslinjer. Ellers bliver det for overvældende, siger hun.
Så snart barnet rammer skolealderen, er det dog tid for de voksne at træde et stort skridt tilbage.
Det siger Karen Wistoft, som er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet forsker i læring og madkundskab.
- Forældre skal træne sig selv i at give slip og lade børnene overtage køkkenet, siger hun.
Når børnene oplever, at køkkenet er deres, tager de mentalt ejerskab over maden, og det styrker dem på flere forskellige måder, lyder det fra Karen Wistoft.
- Det går igen og igen, at det øjeblik, børnene tager ejerskab, får de en helt anden oplevelse af at lave mad og spise det. Jeg har mange gange set børn, der aldrig spiser fisk, lave sushi og guffe det i sig.
Gennem hendes forskning har hun set, at madlavning ikke bare gør børn klogere på råvarer og smage, men også styrker deres selvstændighed.
- Det er sjældent, at vi ser, at børn føler sig kiksede, hvis maden kikser. De kan lave noget kluns og stadig synes, at det er alletiders oplevelse. Så madlavning skaber et rum, hvor det er okay at fejle, siger Karen Wistoft.
Som forælder er din opgave derfor blot at spørge børnene, hvilken ret de har lyst til at lave. Hjælp så med at købe ind til det. Og så skal du ellers bare fordufte.
- Al kontrol er forbudt. Vis tillid til dem, siger Karen Wistoft.
Frygten for, at de kommer til skade i køkkenet, er mere et psykologisk spørgsmål for forældrene, mener hun.
- Hvis det skulle ske, kunne det lige så godt ske, mens far står lige ved siden af og kigger på det.
Vil du gerne lave mad sammen med barnet, skal rollerne være helt klare.
- Tænk, at barnet er kaptajnen på skibet, mens resten af familien er matroser eller passagerer. Overlad roret til barnet, siger Karen Wistoft.
/ritzau fokus/