Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/11/2024 - 21:00

Peberkorn sender grådkvalt mesterbager ud af bagedysten

Fem blev til fire i lørdagens afsnit af "Den store bagedyst", hvor Niklas Søndermølle Frandsen måtte se sig slået lige inden årets semifinale.

Af: Af Mille Mulbjerg Rothgardt, Ritzau Fokus

Krydderierne tog overhånd for den tidligere mesterbager Niklas Søndermølle Frandsen, der med en alt for pebret kage er ude af "Den store bagedyst".

Og tårerne fik frit løb hos den 30-årige arkitekt fra Odense, da vært Timm Vladimir sagde hans navn højt til sidst i lørdagens udsendelse.

- Jeg brød fuldstændig sammen og et kæmpestort lys blev slukket. Hele min verden ramlede. Det, jeg leverede, var så langt fra min standard. Det gjorde bare virkelig ondt, fortæller Niklas Søndermølle Frandsen i dag om sin afsked med kagekonkurrencen.

På trods af titlen som sæsonens første mesterbager havde han først lige fundet selvtilliden i bageteltet.

- Jeg begyndte endelig at tro på mig selv i afsnit syv for så bare at blive smidt på gulvet, siger han.

Det var da også svært for Niklas Søndermølle Frandsen, da hverdagen bød sig, og han allerede dagen efter sit exit skulle tilbage på arbejde.

- Jeg tror, at jeg sad ti minutter ude i min bil, inden at jeg overhovedet fik taget mig sammen. Det gik helt i kage. Jeg endte også med at bryde sammen, så jeg måtte sunde mig i kantinen, siger han og fortæller, at det påvirkede ham langt mere, end han havde forventet.

Særligt galt gik det for Niklas Søndermølle Frandsen i lørdagens hemmelige udfordring.

Her kom deltagernes kunstneriske evner på prøve, da de skulle beklæde en kage med glace og derefter male en kvindeskikkelse på glacen med en pensel.

I Niklas Søndermølle Frandsens køkken gik der hul på en tepose med peberkorn og fennikelfrø, der skulle koge med i en jordbærgelé og give en let krydret smag til kagen.

Det endte dog med at blive en lidt for krydret oplevelse for særligt den ene dommer, Marcus Grigo.

- De kom ud i det her geléværk. Jeg troede egentlig, at jeg havde fisket alle kornene op, men selvfølgelig ender Marcus med at få en bid fyldt med peberkorn, siger Niklas Søndermølle Frandsen.

Inden mesterværket så det derfor sort ud for Niklas Søndermølle Frandsen, der blev fremhævet som en af de deltagere, der skulle give den ekstra gas for at blive i bageteltet.

I den sidste udfordring skulle deltagerne imponere dommerne med kager, der var vellignende kopier af små genstande.

En gammeldags drejetelefon, et forvokset øje og en kæmpe karamel blev det blandt andet til.

Niklas Søndermølle Frandsen bagte en stor kopi af den forheksede tekop Chip fra Disney-klassikeren "Skønheden og udyret".

Hvor de andre deltagere var udpræget rolige under bagningen, lå stressen tykt i luften omkring Niklas Søndermølle Frandsens bagebord.

Her gjorde en lidt for blød creme det vanskeligt for mesterværket at holde formen.

Det endte derfor med at blive et farvel til Niklas Søndermølle Frandsen.

Selv om at han i dag stadig er mærket af sit exit fra bagedysten, ville han ikke gøre noget om.

- Jeg ville ikke bytte det for noget andet i verden. Det har været det hårdeste, men også det fedeste. Det er den største gave, jeg har givet mig selv, siger han og afslører, at han sidenhen har bagt de kager, han havde forberedt til finalen.

Oplevelsen i bagedysten har sat gang i en ny drøm hos arkitekten, der er blevet inspireret til at skrive en kogebog om, hvordan man bager kager med krydderurter.

- Det blev min ting i bagedysten. Jeg har brugt krydderurter i stort set alle mine kager, siger han og lægger vægt på, at han dog ikke er færdig med drømmejobbet som arkitekt.

Mens Niklas Søndermølle Frandsen er ude af kagekonkurrencen, udmærkede den 18-årige HF-studerende og teltets yngste deltager, Emil Nordentoft Møller, sig blandt de tilbageværende fire deltagere og fik tildelt mesterbagerforklædet.

Om han nupper forklædet for anden gang i træk, kan du se på DRTV fra lørdag morgen og på DR1 klokken 20.

Her skal dommerne finde årets finalister, når deltagerne i semifinalen skal bage kager under temaet "bryllup".

/ritzau/

København, 04/09/2025 - 16:42

Modedesigner Giorgio Armani er død i en alder af 91 år

Sarah Meyssonnier/Reuters

Den italienske modedesigner Giorgio Armani er død i en alder af 91 år. Det oplyser modehuset Armani.

Den italienske modedesigner Giorgio Armani er død.

Det meddeler modehuset Giorgio Armani i en meddelelse.

- Med uendelig stor sorg meddeler Armani, at selskabets skaber, grundlægger og utrættelige drivkraft, Giorgio Armani, er død, lyder det i meddelelsen fra modehuset.

Giorgio Armani, som stiftede modeselskabet Armani i 1975, blev 91 år.

Giorgio Armani havde haft det skidt i en periode og var blandt andet nødt til ikke at deltage i Armanis modeshows under modeugen for mænd i Milano i juni.

Det er ifølge Reuters første gang i Giorgio Armanis karriere, at han ikke har deltaget i et af Armanis modeshows.

Armani oplyser, at der vil blive sat et begravelseskammer op i Milano lørdag og søndag. Kammeret vil være åbent fra klokken 09.00 til klokken 18.00.

Efterfølgende vil der være en privat begravelse, hvilket ifølge meddelelsen var Giorgio Armanis eget ønske. Modehuset oplyser ikke dagen for begravelsen.

Giorgio Armani blev født i 1934 i den norditalienske by Piacenza.

Hans far arbejdede i hovedkvarteret for det lokale fascistparti, før han blev bogholder for et transportfirma. Hans mor var hjemmegående.

Men på trods af begrænsede midler havde hans forældre en form for indre elegance. Det fortalte Giorgio Armani i dokumentarfilmen "Made in Milan".

Han fortalte blandt andet, hvordan morens sans for stil viste sig i det tøj, hun lavede til sine tre børn.

- Vi var misundt af alle vores klassekammerater. Vi så rige ud, selv om vi var fattige, sagde han ifølge Reuters.

I sin barndom oplevede Giorgio Armani Anden Verdenskrig tæt på.

I selvbiografien "Per Amore" ("For kærlighed" på dansk, red.) beskriver han en hændelse, hvor han kastede sig ned i en grøft og dækkede sin lillesøster med sin jakke, da et fly begyndte at skyde over hovederne på dem.

Efter krigen flyttede familien til Milano, hvorfra Giorgio Armani senere ville lede modehuset Armani fra.

Egentlig studerede han først medicin, men han droppede ud efter to år for efterfølgende at udføre sin militærtjeneste.

I Milano scorede Giorgio Armani et job som vinduesdekoratør i et shoppingcenter, og så var kimen til et liv inden for mode lagt.

Han fik sit gennembrud som modedesigner, da han begyndte at arbejde for designeren Nino Cerutti.

I 1975 debuterede Giorgio Armani med sin første herrekollektion og blev hurtigt populær i Europa.

Modeselskabet Armani etablerede han i samarbejde med sin romantiske partner Sergio Galeotti.

Galeotti havde aids og døde som 40-årig i 1985.

Giorgio Armani var ved sin død den eneste storaktionær i modehuset, som genererede en omsætning på 2,3 milliarder euro - 17 milliarder kroner - i 2024.

Han efterlader sig ingen børn til at arve modehuset. Men både hans lillesøster og andre familiemedlemmer vil sandsynligvis arve, vurderer Reuters.

Han har blandt andet to niecer og en nevø, som alle har ledende positioner i Armani.

Giorgio Armani oprettede desuden en fond i 2016, som indtil hans død ejede symbolske 0,1 procent af modehuset.

I 2017 sagde Giorgio Armani til den italienske avis Corriere della Sera, at formålet var at hjælpe hans arvinger med at komme ud af det med hinanden samt at undgå, at modehuset blev opkøbt af andre eller brudt op.

Han sagde desuden, at det var forventningen, at fonden og de øvrige arvinger skulle have en større ejerandel, når han en dag døde.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 04/09/2025 - 16:00

Modedesigner Giorgio Armani er død - 91 år

Sarah Meyssonnier/Reuters

Den italienske modedesigner Giorgio Armani er død i en alder af 91 år. Det oplyser Armani ifølge Reuters.

Den italienske modedesigner Giorgio Armani er død.

Det meddeler modeselskabet Armani, som han stiftede, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Med uendelig stor sorg meddeler Armani, at selskabets skaber, grundlægger og utrættelige drivkraft, Giorgio Armani, er død, lyder det i meddelelsen fra modehuset.

Giorgio Armani blev 91 år.

Han stiftede modeselskabet Armani i 1975.

Giorgio Armani havde haft det skidt i en periode, og var blandt andet nødt til ikke at deltage i Armanis modeshows under modeugen for mænd i Milano i juni.

Det er ifølge Reuters første gang i Giorgio Armanis karriere, at han ikke har deltaget i et af Armanis modeshows.

Armani oplyser, at der vil blive sat et begravelseskammer op i Milano lørdag og søndag. Efterfølgende vil der være en privat begravelse. Modehuset oplyser ikke dagen for begravelsen.

Giorgio Armani blev født i 1934 i den norditalienske by Piacenza.

Hans far arbejdede i hovedkvarteret for det lokale fascistparti, før han blev bogholder for et transportfirma. Hans mor var hjemmegående husmor.

Men på trods af begrænsede midler havde hans forældre en form for indre elegance. Det fortalte Giorgio Armani i dokumentarfilmen "Made in Milan".

Han fortalte blandt andet, hvordan morens sans for stil viste sig i det tøj, hun lavede til sine tre børn.

- Vi var misundt af alle vores klassekammerater. Vi så rige ud, selv om vi var fattige, sagde han ifølge Reuters.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 04/09/2025 - 10:00

FAKTA: Bælgfrugter er en del af kostrådene

* Bælgfrugter er modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter. De vokser i bælg og kendes som ærter, bønner og linser.

* Kendte typer er for eksempel brune bønner, røde linser og kikærter.

* Bælgfrugter er en del af Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Det anbefales, at man spiser cirka 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen ved siden af de anbefalede 600 gram grøntsager og frugter.

* Det er vigtigt, at du tilbereder bælgfrugter korrekt. Det skyldes, at bælgfrugter kan indeholde naturligt forekommende lektiner, der kan forårsage sygdom ved indtag.

* Lektinerne inaktiveres ved korrekt tilberedning. Følg derfor anvisningen på produktet.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/09/2025 - 10:00

Spar penge ved at peppe bolognesen op med disse proteinbomber

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bælgfrugter på middagsbordet er et godt valg for både klimaet og pengepungen, og de kan sagtens inkorporeres i en travl hverdag, siger kogebogsforfatter.

De er sunde og budgetvenlige og kan gøre en stor forskel, hvis du gerne vil skrue ned for kødet, men stadig spise proteinrigt.

Bælgfrugter bliver af Fødevarestyrelsen omtalt som hverdagens små klimahelte, da de er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Hvis bælgfrugter er ukendt land for dig, så frygt ej. Det er nemlig ikke spor besværligt at komme i gang med at bruge dem i din hverdag, lyder det fra Kristine Melgaard-Mani.

Hun er aktuel med kogebogen "Bælgfrugter på bordet" og driver instagramprofilen familieliv_paabudget med budgetvenlige retter og sparetips.

- Du får rigtig meget mad for pengene. Og så smager de godt. Mange tror måske, at bælgfrugter er meget melede, men der skal nærmest ingenting til for at forvandle dem til et rigtig godt måltid, siger hun.

Noget, der måske kan afskrække mange, er, at bælgfrugter ofte skal lægge i blød inden brug.

Men du kan sagtens bare bruge udblødte typer på dåse, siger Kristine Melgaard-Mani.

- I det store billede er der ikke forskel på smagen, synes jeg, og heller ikke i forhold til sundhed, uddyber hun.

Hvis du er helt grøn, er en god introduktion til bælgfrugternes verden edamamebønner.

- De er bare megagode i alle salater, vil jeg vove at påstå, siger Kristine Melgaard-Mani og forklarer videre:

- Du kan købe dem på frost både med og uden bælg. De skal blot koges i et par minutter, og så er de klar til brug.

Bælgfrugter er ikke kun gode som tilbehør til salat. Linser og bønner er også gode at strække kødretter med.

Linser kan for eksempel bruges i en bolognese som supplement til oksekød, og de kan også fint erstatte kødet helt, forklarer Kristine Melgaard-Mani, der anbefaler typen belugalinser.

- En klassiker som frikadeller kan du også sagtens lave med halv kød og halv linser. Og supper, der også er et hit hos mange, får en rigtig god fylde, hvis man smider for eksempel røde linser i, siger kogebogsforfatteren.

Mange elsker en god burger. Også her kan du sagtens erstatte burgerbøffen med bønner.

Følger du Kristine Melgaard-Manis opskrift koster fire bønnebøffer 15 kroner.

- Alle de penge, vi sparer på kødet, kan vi bruge på at købe vildt meget lækkert tilbehør, siger hun.

De fleste bælgfrugter er ret milde i smagen, men heldigvis er de gode til at optage smag, forklarer hun.

Du kommer langt med helt almindelige krydderier, som du kan finde på hylderne i dit lokale supermarked.

- Jeg er vildt glad for at bruge røget paprika og løgpulver. Så hav gerne et lille, men godt udvalg af tørrede krydderier, siger Kristine Melgaard-Mani.

Fordi bælgfrugter heller ikke indeholder særligt meget fedt, kan du med fordel bruge en ekstra klat smør for at give lidt fedme til smagen, lyder forfatterens råd.

Og så kan du sagtens fryse dine retter med bælgfrugter ned for at spare tid i en travl hverdag.

- Jeg vil dog anbefale, at man tør retten op i køleskabet, inden man genopvarmer den. Så splatter linserne ikke ud, når retten opvarmes. Det giver det bedste resultat, siger Kristine Melgaard-Mani.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek