04/09/2025 - 10:00
Spar penge ved at peppe bolognesen op med disse proteinbomber
Bælgfrugter på middagsbordet er et godt valg for både klimaet og pengepungen, og de kan sagtens inkorporeres i en travl hverdag, siger kogebogsforfatter.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus
De er sunde og budgetvenlige og kan gøre en stor forskel, hvis du gerne vil skrue ned for kødet, men stadig spise proteinrigt.
Bælgfrugter bliver af Fødevarestyrelsen omtalt som hverdagens små klimahelte, da de er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.
Hvis bælgfrugter er ukendt land for dig, så frygt ej. Det er nemlig ikke spor besværligt at komme i gang med at bruge dem i din hverdag, lyder det fra Kristine Melgaard-Mani.
Hun er aktuel med kogebogen "Bælgfrugter på bordet" og driver instagramprofilen familieliv_paabudget med budgetvenlige retter og sparetips.
- Du får rigtig meget mad for pengene. Og så smager de godt. Mange tror måske, at bælgfrugter er meget melede, men der skal nærmest ingenting til for at forvandle dem til et rigtig godt måltid, siger hun.
Noget, der måske kan afskrække mange, er, at bælgfrugter ofte skal lægge i blød inden brug.
Men du kan sagtens bare bruge udblødte typer på dåse, siger Kristine Melgaard-Mani.
- I det store billede er der ikke forskel på smagen, synes jeg, og heller ikke i forhold til sundhed, uddyber hun.
Hvis du er helt grøn, er en god introduktion til bælgfrugternes verden edamamebønner.
- De er bare megagode i alle salater, vil jeg vove at påstå, siger Kristine Melgaard-Mani og forklarer videre:
- Du kan købe dem på frost både med og uden bælg. De skal blot koges i et par minutter, og så er de klar til brug.
Bælgfrugter er ikke kun gode som tilbehør til salat. Linser og bønner er også gode at strække kødretter med.
Linser kan for eksempel bruges i en bolognese som supplement til oksekød, og de kan også fint erstatte kødet helt, forklarer Kristine Melgaard-Mani, der anbefaler typen belugalinser.
- En klassiker som frikadeller kan du også sagtens lave med halv kød og halv linser. Og supper, der også er et hit hos mange, får en rigtig god fylde, hvis man smider for eksempel røde linser i, siger kogebogsforfatteren.
Mange elsker en god burger. Også her kan du sagtens erstatte burgerbøffen med bønner.
Følger du Kristine Melgaard-Manis opskrift koster fire bønnebøffer 15 kroner.
- Alle de penge, vi sparer på kødet, kan vi bruge på at købe vildt meget lækkert tilbehør, siger hun.
De fleste bælgfrugter er ret milde i smagen, men heldigvis er de gode til at optage smag, forklarer hun.
Du kommer langt med helt almindelige krydderier, som du kan finde på hylderne i dit lokale supermarked.
- Jeg er vildt glad for at bruge røget paprika og løgpulver. Så hav gerne et lille, men godt udvalg af tørrede krydderier, siger Kristine Melgaard-Mani.
Fordi bælgfrugter heller ikke indeholder særligt meget fedt, kan du med fordel bruge en ekstra klat smør for at give lidt fedme til smagen, lyder forfatterens råd.
Og så kan du sagtens fryse dine retter med bælgfrugter ned for at spare tid i en travl hverdag.
- Jeg vil dog anbefale, at man tør retten op i køleskabet, inden man genopvarmer den. Så splatter linserne ikke ud, når retten opvarmes. Det giver det bedste resultat, siger Kristine Melgaard-Mani.
/ritzau fokus/