København, 31/01/2023 - 09:00
Hold kaje og lyt når dit barn falder ned fra den lyserøde sky
Knuste hjerter kender ingen alder. Det er det første, du bør gøre dig klart, hvis dit barn slår sig på kærligheden, lyder rådet fra to eksperter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Hikstende hulk og lange snøft bølger ud ad nøglehullet, når du går forbi dit barns værelse.
Hjertesorgen har ramt, og det er ikke noget at ryste på hovedet af, siger familiepsykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i forældreskab.
- Vi har sådan en tendens som voksne til at tale lidt nedladende om teenageforelskelser. Vi siger: ”Ja, I bliver klogere. Det går over, og så kommer der en ny."
- Men på den måde underkender vi fuldstændig den store betydning, som den første forelskelse har. De der første erfaringer sætter sig voldsomt i én, siger hun.
Derfor skal du som far eller mor tage det seriøst, hvis din søn eller datter falder ned fra den lyserøde sky med et brag. Også selv om de blot er 13-14 år gamle.
- I den alder er man i forvejen totalt sårbar, fordi man er forvirret over, hvem man selv er, og hvilken plads man har i verden. Der er så meget på spil, forklarer Heidi Agerkvist.
Faktisk ligger kategorien "kærlighed og forelskelse" nummer to på listen over de ti hyppigste emner, som børn ringer ind til rådgivningslinjen Børnetelefonen for at tale om.
Det fortæller Mirjam Marie Westh, der er rådgivningsfaglig konsulent hos organisationen Børns Vilkår, som driver Børnetelefonen.
- Ikke alle opkald handler om kærestesorg, men en del af samtalerne gør. Og her er det vigtigt for os, at barnet føler, at der bliver lyttet, og at følelserne bliver taget alvorligt, siger hun og fortsætter:
- Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig alene med det. Derfor kan du som forælder spørge ind til barnets tanker og følelser. Det kan virke lindrende i sig selv at dele, hvordan man har det.
Du skal dog stoppe dig selv fra at komme med en masse gode råd, siger Heidi Agerkvist.
- Giv masser af kærlighed og omsorg. Vær en god skulder, som barnet kan putte sig op ad, men forsøg ikke at løse selve problemet, forklarer hun.
Som forælder handler det om at rumme, at barnet har det svært for en stund. Og ifølge Heidi Agerkvist gør du det bedst ved at lytte, spørge ind og udvise forståelse for smerten.
- Der er noget god livserfaring og noget dannelse i at opleve hjertesorg. Man lærer, at nogle gange kommer der en bølge af noget, der ikke er særligt sjovt, men at vi lever vores liv alligevel, siger Heidi Agerkvist og uddyber:
- Livet byder på svære følelser og svære dilemmaer, og det handler ikke om at få dem til at gå væk.
- Det handler om, at man ikke skal stå alene med dem. Smerten er lidt nemmere at være i, hvis man kan sige til sin mor, at man er ked af det.
Måske ønsker dit barn ikke at dele sit knuste hjerte med dig. Og det skal du respektere, understreger Mirjam Marie Westh fra Børns Vilkår.
- Det kan være, at han eller hun har brug for at være lidt alene eller taler med sine venner om det.
- Men reaktionerne kan godt svinge, så selv om barnet ikke har lyst til at tale om det i dag, kan det være anderledes i morgen eller i overmorgen. Derfor kan du som forælder sagtens byde dig selv til igen, siger hun.
/ritzau fokus/