København, 18/05/2022 - 10:00
Få mest ud af dagen: Lav en god madpakke til arbejdet
Madpakken er vigtig, hvis du skal levere dit bedste på arbejdet, men det er ikke ligegyldigt, hvad du putter i den.
Af: Af Jeppe Hee Rømer, Ritzau Fokus
Frokosten nærmer sig, men du ved ikke, hvad du skal gøre. Skal du bare smøre en rugbrødsmad med leverpostej igen, eller skal du besøge det nærmeste take-away-sted og ruinere dig selv?
Det kan være svært at beslutte sig, men det er ikke ligegyldigt at få en god frokost indenbords.
- Vi vil gerne holde vores hjerne så frisk som overhovedet muligt, så den kan være effektiv. Dermed kan vi for eksempel slippe for at tage arbejde med hjem, siger Michelle Kristensen.
Hun er bachelor i idræt med en række supplerende fag fra kandidatuddannelsen i human ernæring. Samtidig har hun skrevet flere bøger om kost og motion.
Der er hjælp at hente, hvis du vil have en mere spændende og sund smagsoplevelse uden at ruinere dig selv i sandwiches eller salater.
Det vigtigste for at få omlagt madpakkelivet er planlægning. Det forklarer Morten Skærved, der er ernærings- og husholdningsøkonom og har skrevet en lang række kogebøger. Blandt andet "Moderne madpakker".
- Det vigtigste er ikke at komme i tanke om det fem minutter før, man skal spise, men at man har tænkt over det allerede aftenen før, siger han.
Morten Skærved ser dog gerne, at du kommer væk fra den klassiske madpakke.
- Det var jo ikke lækkert i skolen, og det er heller ikke lækkert nu. Det, der er lækkert, er, at få noget mad, der er frisklavet, siger han.
I en madkasse får al maden samme konsistent og tager smag og lugt fra hinanden, og det er netop det, der skal undgås.
Morten Skærved peger på, at de fleste arbejdspladser har et køleskab, og det er en god idé at udnytte det.
Alt efter ambitionsniveauet og planlægningsevnerne, har Morten Skærved tre konkrete forslag til madpakken.
1) Den nemme: Rester. Når du laver mad, så tænk ikke kun i rester til aftensmaden næste dag, men sørg for, at der også er lidt til madpakken.
- Hvis du for eksempel har et kyllingelår tilovers, så smid det i fryseren, og tag det med på arbejde en anden dag. Så tør det op på vej til arbejde, siger Morten Skærved.
2) Den tilgængelige: Frisklavede madder. Hav ingredienserne liggende på arbejdet, og saml det før, du spiser det.
- Det tager jo ikke længere tid at samle madpakken på arbejdet, end det gør at putte det i madpakken, siger Morten Skærved.
3) Den ambitiøse: Rystesalat. Medbring glas med kornprodukter eller bælgfrugter og grøntsager, et med protein som for eksempel kød og et med dressing.
- Bland det hele, lige før du skal spise det. Ryst det sammen, og så har du en frisk salat, du kan spise direkte fra glasset, siger Morten Skærved.
Ud over de tre forslag til frokosten, så er det også vigtigt, at du tænker vand som en del af din madpakke.
- Er du bare lidt dehydreret, så nedsætter det vores koncentrationsevne kraftigt. Dermed kan vi ikke tænke så hurtigt, siger Michelle Kristensen.
/ritzau fokus/