Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

09/08/2024 - 11:00

Pas på bilen: Store vandpytter knuser motoren

En våd motor dræber dytten, og du kan ikke være sikker på, at forsikringen dækker, hvis du kører gennem en vældig vandpyt.

Steven Knap/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Tryk på bremsen i stedet for speederen, hvis du møder en kæmpe vandpyt på din færd gennem trafikken efter et voldsomt regnskyl.

Det kan nemlig blive en ekstremt dyr fornøjelse at tage chancen og rulle igennem vandmasserne.

- Hver gang der har været regnvejr, oplever man som mekaniker, at der kommer biler ind på værkstedet med knuste motorer, fordi folk har lavet det nummer, fortæller Martin Velde, der er teknisk rådgiver hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

Det kan være vanskeligt at vurdere, hvor dyb vandpytten er, men Martin Velde har en klar tommelfingerregel, når det gælder, hvad bilen kan holde til at begive sig ud i.

- Vandet må ikke gå højere op end den nederste del af fælgkanten. Står vandet højere, skubber du vandet foran dig og laver en bølge, der går op over bilen, og så får du vand ind i motorrummet, forklarer han.

Finder vandet vej ind i en tændt motor, opstår der en tilstand, der kaldes hydrolock. Det vil sige, at motoren låser sig fast, og det går den i stykker af.

Beslutter du dig for at tage chancen og køre gennem en stor vandpyt, er det bedst at køre langsomt igennem vandet. Kører du hurtigt, risikerer du, at vandet bølger op over bilen og ryger ind i motoren, fortæller Martin Velde.

Vandskader kan også opstå, hvis din bil står parkeret et sted, hvor vandstanden stiger, og den bliver oversvømmet. Står din bil under vand, må du endelig ikke forsøge at tænde den, da motoren igen vil blive låst af vandet. Få den i stedet slæbt på værksted, så den kan blive grundigt undersøgt.

- Motoren kan gå i stykker, og inde i kabinen kan det stå lige så slemt til. Hvis bilen er blevet oversvømmet af kloakvand, er det ikke nok at vaske og rengøre den. Den skal skilles helt ad, så alle dele kan blive skyllet af og tørret, siger Martin Velde.

Den dyre værkstedsregning kan dog godt være noget, som din forsikring dækker. Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Som udgangspunkt dækker kaskoforsikringen, medmindre der står direkte i den, at den ikke dækker på det område. Men jeg har ikke kendskab til kaskoforsikringer, der undtager oversvømmelse, siger hun.

Du kan dog ikke være sikker på, at der er dækning at hente, hvis din bil er blevet ødelagt, efter at du har kørt gennem en kæmpe vandpyt.

- Hvis du ser, at der er oversvømmet, og så kører gennem det alligevel, risikerer du, at forsikringsselskabet siger, at du har handlet groft uagtsomt, og at du derfor ikke kan få dækning, siger Anne Garde Slothuus.

Uanset hvordan din bil er blevet vandskadet, anbefaler hun, at du kontakter dit forsikringsselskab med det samme og sørger for at få bilen på værksted, så den kan blive undersøgt.

- Det er vigtigt at få afgjort, hvor grel skaden er, og hvor meget der skal laves, lyder det fra forsikringseksperten, der tilføjer, at du som oftest kommer til at betale din selvrisiko.

/ritzau fokus/

Basel, 12/05/2025 - 06:00

Eurovision øger omsorgen for deltagerne efter sidste års skandaleshow

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Konflikter og geopolitiske spændinger gennemsyrede sidste års Eurovision. Det skal ikke ske igen.

Eurovision vender tilbage til Schweiz. Men meget er forandret, siden alpelandet var vært ved verdens første grandprix i 1956.

Efter sidste års kaotiske kulisse i Malmø Arena i Sverige, hvor geopolitiske spændinger og knas mellem deltagere og produktionen gennemsyrede showet, har arrangørerne indført et adfærdskodeks og en omsorgsprotokol.

- Der har ikke været ret mange steder, hvor deltagerne har kunnet opholde sig, hvis de har haft brug for at være for sig selv, lyder det fra journalist Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR.

Få timer inden finalen sidste år blev Hollands deltager diskvalificeret.

Han havde udført en bevægelse og ramt en fotografs kamera i irritation over at blive filmet, da han forlod scenen efter semifinalen.

Derfor vil der være kamerafrie zoner. Derudover afholdes der færre pressekonferencer.

Arrangørerne lukker simpelthen ned for at undgå problemer som sidste år, lyder det fra Carsten Nilsson, der er medstifter af fanmediet Eurosong.dk og i år skal til sit 18. Eurovision.

- Vi så også kaotiske scener under finalen, hvor der blev buhet højlydt af supervisoren for det hele, Martin Österdahl, siger Carsten Nilsson.

Før finalen var der tvivl om, hvor mange der egentlig ville stille op, for flere lande overvejede angiveligt at trække sig, heriblandt Irland.

Den irske delegation var også rasende på det israelske public service-medie KAN, fordi kanalens kommentator havde advaret seere om, at der ville være sort magi og sataniske symboler på scenen under Irlands optræden.

At Israel overhovedet deltog i Eurovision affødte stærke propalæstinensiske reaktioner grundet krigen i Gaza.

Sikkerhedsopbuddet var stort. De svenske myndigheder blev assisteret af både dansk og norsk politi.

I år er sikkerhedsniveauet, som det plejer, lyder det fra Ole Tøpholm.

- I alle de år, jeg har været med til grandprixet, har der altid været en eller anden politisk debat på sidelinjen. Men det ville også være mærkeligt, hvis der ikke var det, fordi Eurovision jo er en del af nutiden, siger han.

Sidste år måtte publikum ikke medbringe palæstinensiske flag.

Det må de i år.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har indført en ny flagpolitik. Alle flag må vaje i St. Jakobshalle. Så længe de ikke strider imod schweizisk lov.

For deltagerne er reglerne dog anderledes.

De må kun flage med flaget fra det land, de stiller op for. Det betyder, at Danmarks Eurovision-håb, Sissal fra Færøerne, kun må have Dannebrog med og ikke det færøske flag.

Sidste år hev schweiziske Nemo et flag for nonbinære op under åbningsceremonien. Det fik dog ikke konsekvenser for sangeren, som vandt Eurovision.

Derfor er det Schweiz, der siger "good evening, Europe", som de også gjorde for 69 år siden.

37 lande stiller op, og Eurovision afvikles derfor over to semifinaler den 13. og 15. maj inden finalen 17. maj.

Sissal skal på scenen 15. maj. Og der har aldrig været længere til tops. Danmark er det land, der har sunget med i flest år uden at nå en finaleplads. Sidst Danmark var med i finalen var i 2019.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 11/05/2025 - 18:39

Danmarks Eurovision-håb: Jeg er en dark horse

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Sissal ved, hvad hun kan, og det finder hun ro i, inden hun skal synge sin skæbnesang ved Eurovision torsdag.

Den længste turkis løber i Eurovisionens 69 år lange historie var rullet ud til åbningen af årets internationale melodigrandprix i den schweiziske storby Basel søndag.

Der har heller aldrig været længere til tops for Danmark.

Torsdag går Sissal på scenen i jagten efter en af de eftertragtede pladser til lørdagens grande finale i St. Jakobshalle.

- Jeg har en god fornemmelse, helt ærligt, men man ved jo aldrig. Det er svært at komme væk fra den onde cirkel, når man har været der i lang tid, uanset hvor god man er, lyder det fra Sissal.

- Det, jeg fokuserer på, er faktisk at prøve at lade være med at fokusere på at kvalificere mig, men på at give det bedste, jeg har. For det er det, folk kan gå ind og kigge på bagefter og sige: "Det var ærgerligt", hvis det ikke lykkes.

Danmark er det land, der har gået flest år uden at kvalificere sig til finalen. Det er ikke sket siden 2019.

Der stiller efterhånden så mange lande op i grandprixet - fra Aserbajdsjan til Australien - at finalefeltet skal findes over to semifinaler.

Sissal skal i ilden i den anden semifinale, hvor der er finaleplads til 10 lande ud af 16.

Her kalder Sissal sig selv for en dark horse - altså en mulig overraskelse.

- Mange siger: "Lad være med at kigge på oddsene". Men det er svært at lade være, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er ikke ked af det, for jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er i stand til. Så jeg føler ikke, at jeg er en dårlig artist, fordi jeg ikke ligger højt hos bookmakerne.

Inden konkurrencen går løs fra første semifinale tirsdag aften, står søndagen på den store åbning af årets internationale melodigrandprix.

Begivenheden begyndte i Basels rådhus, inden artisterne tog sporvognen til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Sissal blev mødt med klapsalver og hujen, og hun kvitterede med vink og luftkys til de fremmødte.

- Det var faktisk lidt akavet - hvor kigger man hen? Hvor skal man stoppe op?, Hvor skal man gå langsommere?, lyder det fra Sissal.

- Generelt er jeg meget selvsikker. Men jeg tror, at det er mere en følelse af, at der er så mange fanfavoritter i konkurrencen, så jeg forventer ikke, at folk ved, hvem jeg er.

Kigger man på bookmakernes liste søndag aften, vakler Sissal lige nu mellem Eurovision-eufori og fiasko, i forhold til om hun kvalificerer sig eller ej.

- Når der er så mange artister, der er favoritter, så kan jeg næsten have lyst til at gå lidt i baggrunden, fordi man jo godt ved, at det er dem, at folk er interesserede i, lyder det fra Sissal.

På den turkis løber, hvor fans, nysgerrige Basel-borgere og verdenspressen kunne få et glimt af årets 37 kunstnere, var især polske Justyna Steczkowska, estiske Tommy Cash, islandske Væb og de svenske storfavoritter Kaj blandt de ombejlede.

- Det er meget angstprovokerende at gå der alene uden sine dansere, men det var stadig megasjovt, understreger Sissal.

- Det er virkelig en oplevelse, som man ikke kommer til at opleve ofte.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 07:00

FAKTA: Vær varsom med bookingportaler

* Stol ikke blindt på portaler. De viser dig ikke altid de billigste billetter. Tjek altid, hvad billettens pris er på flyselskabets egen hjemmeside.

* Tjek grundigt, hvilken side du køber flybilletten på. Du kan for eksempel se i adressefeltet, om du handler på flyselskabets egen hjemmeside. Tjek portalens anmeldelser, før du køber flybilletter der.

* Nogle rejseportaler sælger flybilletter eksempelvis Expedia, flybillet.dk og Travellink. Andre sælger ikke flybilletter, men sammenligner kun priser - eksempelvis Momondo, Travelmarket og Skyscanner.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 07:00

Flyjurist advarer mod udbredt bookingmetode

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den umiddelbart billigste vej til flybilletter kan risikere at koste dig dyrt, lyder advarslen fra en jurist med speciale i flypassagerers rettigheder.

Klik, klik, klik. Destinationen er indtastet. Søg. Siden lister en række forskellige afgange, og du vælger den, der bedst kombinerer pris og praktik. Klikker videre til betaling og bum, så er der købt flybilletter.

Ved at bruge en mellemhandler, når du skal købe flyrejsen, kan du nemt og hurtigt få et overblik over den billigste pris.

Men købet hos en såkaldt OTA - en Online Travel Agent - kan ende med at koste dig dyrt, fortæller advokat Benedikte B. Lund, som er leder af lawsuit og ekspert i flypassagerers rettigheder hos virksomheden Flyhjælp.

- Der er mange, der bruger de sider, fordi det er billigere. Men hvis man lige træder et skridt tilbage og tænker over det, så kan det ikke lade sig gøre at sælge noget videre billigere og stadig tjene penge på det. Der er et eller andet sted, hvor tråden knækker, siger Benedikte B. Lund.

Et af de steder, du risikerer at blive taget ved næsen, er, hvis du ønsker tilkøbsydelser.

- De er ekstremt dyre, hvis man køber dem gennem en OTA, fastslår hun.

Det kan være et bestemt sæde, tilkøbe mad om bord eller en ekstra kuffert.

- Vi er vant til, at det koster ekstra hos flyselskaberne. Men det, flyselskaberne kræver ekstra, er langt mindre end det, OTA'en tager, for de skal jo have deres margin et eller andet sted, forklarer hun.

Du vil typisk også få mulighed for at købe forsikringer som rejseforsikring eller konkursbeskyttelse.

- Et godt råd fra en advokat er: Lad være med at købe forsikringsydelser af nogen, der ikke er et forsikringsselskab. De dækker overhovedet ikke, og du skal måske ud at kræve din forsikringsdækning fra en udbyder, der er registreret i Ungarn eller Hongkong - held og lykke med det, siger hun.

Brug hellere din egen rejseforsikring, lyder rådet fra Benedikte B. Lund.

Hun har selv tidligere benyttet sig af en OTA og tilkøbt et måltid. Men informationerne om købet nåede aldrig videre til flyselskabet, så hun fik ikke noget at spise om bord.

- Generelt med alle typer af mellemhandlere skal man være meget opmærksom på, hvad det er, man køber. Vi har set nogle grelle eksempler, hvor folk har købt en rejse, der aldrig nogensinde har eksisteret.

- Hvis man bruger et rejsebureau, så har de en aftale med flyselskabet, hvor de er ansvarlige for udveksling af informationer og kan sælge flyselskabets billetter lovligt, men det har de færreste OTA'er, siger Benedikte B. Lund.

Flyselskabet Ryanair har anlagt retssager mod Booking.com, fordi de gjorde brug af en software, der ulovligt skrabede Ryanairs hjemmeside for info og videresolgte flybilletter tilføjet ekstra omkostninger.

Retten i Delaware fandt, at det var brud på Computer Fraud and Abuse Act. Og den irske højesteret har givet scraping-værktøjet Flightbox forbud mod at skrabe Ryanairs hjemmeside.

- Det er jo reelt som at bryde ind i varelageret og begynde at sælge varerne uden at have fået lov til det, forklarer Benedikte B. Lund og fortsætter:

- Jeg ville være ekstremt påpasselig med at købe billetter fra sådan nogle hjemmesider. Jeg har set så meget problematisk adfærd.

Derfor er hendes klare råd også at købe billetterne direkte hos flyselskabet.

Så er der heller ingen tvivl om, hvem du skal rette eventuelle klager til.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek