Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/12/2024 - 08:00

Undgå truet torsk: Lad nytårsbordet svømme i østers og muslinger

Nytårsmenuen kan sagtens være både festlig og mere bæredygtig med velvalgte fisk og skaldyr.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Årets sidste dag byder som regel på royal nytårstale, serpentiner og måske den traditionelle nytårstorsk.

Desværre er den danske torsk truet, så du kan gøre nytårsmiddagen mere bæredygtig ved at ruske lidt op i traditionerne. Sådan lyder budskabet fra WWF Verdensnaturfonden.

- I de danske farvande har vi fire forskellige torskebestande, og ingen af dem har det godt, fortæller Henrike Semmler Le, som er havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.

I stedet anbefaler organisationen at gå efter fisk, du normalt ikke sætter på bordet. Fiskerepetoiret er nemlig ikke så stort på de danske spiseborde, og derfor kan du alene ved at kaste snøren lidt uden for de faste rammer servere en fisk, der ikke er så stort pres på.

Du kan også lave en mere bæredygtig - og ganske festlig - servering ved at sætte østers eller muslinger på menuen, siger Henrike Semmler Le. De kan opdrættes med akvakultur - altså dyrkning eller opdræt af vandlevende organismer.

Generelt gælder det, at for kortlivede arter - som bløddyr - er det lettere at genoprette bestanden. Selv hvis de har været overfisket en periode.

- En del arter af blæksprutte kan også være gode alternativer at spise og lidt festligt til nytår, siger Henrike Semmler Le.

Hun anbefaler også at gå på rov efter fladfisk som pighvar. Så længe de er fanget med naturskånsomme redskaber.

- En af vores anbefalinger er at gå efter garnfiskeri, siger hun og fortsætter:

- Og til nytår kunne man måske godt gå til den lokale fiskehandler. Her skal man spørge, hvor fisken er fra, og hvordan den er fanget.

Selv hvis du ikke har prøvet at servere havdelikatesserne før, skal der ikke så meget til at få det bedste frem i dem, lyder det fra kok Mikkel Karstad, som er forfatter til en række kogebøger herunder "Gone fishing".

- Østers kan man servere au naturel. Man kan også servere dem med æbletern af gode, danske æbler og lidt friskrevet peberrod, så der er noget sprødt, frugtigt og lidt stærkt, foreslår han.

Har du mod på dampede muslinger, vil Mikkel Karstad foreslå at tage skridtet videre end blåmuslinger og kaste dig ud i hjertemuslinger.

- Der er en del hjertemuslinger oppe i Limfjorden, siger han og bemærker, at de skal renses godt, for der kan være sand i.

Han foreslår at servere muslingerne med palmekål, som er i sæson lige nu. Steg kålen på en pande, og læg den i bunden af en tallerken. Damp hjertemuslingerne, hæld væsken fra, og læg dem på toppen.

Væsken tilsætter du lidt smør og olivenolie og hælder over som en sauce.

- Nogle ville give det lidt fløde, men jeg kan godt lide at holde det rent, siger Mikkel Karstad.

Skal nytårsmenuen være flerarmet, er det en god idé at få fiskehandleren til at rense blæksprutterne, hvis du ikke selv er vant til det.

Derudover er tilberedningen alfa og omega, fortæller den erfarne kok.

- Det skal altid være ved høj varme og i kort tid. Er det ved lav varme og i længere tid, så koger den og får den der gummikonsistens, forklarer han.

Skær spruttens krop og arme ud i små stykker, og kom dem på en brandvarm pande. Tilsæt nu en smule olivenolie, og giv det et øjeblik.

- Vi snakker 30 sekunder, siger Mikkel Karstad og fortsætter:

- Kom en smule blæksprutte på ad gangen. Ellers falder temperaturen på panden, og så begynder det at koge.

Tag stykkerne af, og kom dem i en skål. Mariner dem med salt, citronsaft, revet citronskal og olivenolie, og server stykkerne oven på en puré af hvide rodfrugter som persillerod eller selleri toppet med estragon eller kørvel.

Skal pighvarren udgøre årets sidste måltid, foretrækker Mikkel Karstad at bage den hel i ovnen i et overdækket fad med lidt hvidvin, olivenolie, smør, fintskåret fennikel, skalotteløg og timian.

Når du tager den ud af ovnen, hælder du væsken, den har smidt, over i en gryde, reducerer væsken en smule og monterer den med smør og olivenolie. Så har du din sauce.

- Så vil jeg bare sætte den hele pighvar ind på bordet, hvor man tager fileterne af sammen med gæsterne. Fisken bliver superlækker, og det er en sjov og festlig måde at servere den på, siger Mikkel Karstad.

/ritzau fokus/

København, 18/12/2025 - 04:14

Balletskolens kunstneriske leder stopper til maj efter klager

Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Anne Peyk søger ikke om forlængelse på Det Kongelige Teaters Balletskole efter klager fra forældre.

Det Kongelige Teaters Balletskoles kunstneriske leder, Anne Peyk, søger ikke om forlængelse, når hendes tidsbegrænsede ansættelse udløber til maj 2026.

Det skriver Berlingske.

Det sker, efter at avisen har rettet henvendelse til balletskolen om seks klager fra forældrepar, en tidligere lærer og en tidligere aspirant samt udtalelser fra 22 kilder.

De seks nye klager kom oven i en klage fra ni forældrepar fra februar.

Klagerne handler om en såkaldt skadelig kultur, dårlig ledelse og manglende gennemsigtighed på balletskolen, særligt under den kunstneriske leder Anne Peyk.

Anne Peyk beskrives i klagerne som uempatisk og diktatorisk, og hendes ledelsesstil bliver kaldt frygtbaseret.

Det var ellers blevet lovet, at der skulle ske en kulturforandring på skolen, efter at flere elever i 2023 stod frem i Politiken og fortalte om et stort pres samt psykiske lidelser og fysiske skader.

Skolen hyrede advokatfirmaet Horten til en advokatundersøgelse, der viste problemer med mistrivsel, og bestyrelsesformand Lars Barfoed undskyldte forholdene på skolen.

Men Berlingske har nu talt med 22 kilder, der kritiserer teatrets ledelse, forholdene på balletskolen og håndteringen af de nye klager.

Teaterchef på balletskolen Kasper Holten skriver i et skriftligt svar til Berlingske, at teatret som følge af klagerne hyrede Kammeradvokaten til at foretage endnu en advokatundersøgelse.

Og advokatundersøgelsen har konkluderet, at påstandene ikke kan underbygges, siger Kasper Holten til Berlingske.

Han kritiserer dog, at medierne gengiver "meget grove beskyldninger mod en enkelt medarbejder, efter at klagerne er blevet grundigt undersøgt", "for så begynder det at ligne en personhetz".

Anne Peyk skriver i et skriftligt svar til Berlingske, at hun allerede i oktober meddelte udviklings- og børnedirektør Dorthe Paulli, at hun ikke ville søge om forlængelse til maj.

- Selv om jeg ikke skal lægge skjul på, at det har været hårdt at være under anklage i mere end otte måneder, er jeg glad for at Kammeradvokaten så grundigt har undersøgt sagen og ikke finder klagerne mod mig begrundede, lyder det.

Politiken har med input fra 48 tidligere balletskoleelever afdækket, at balletskolen skal have fremprovokeret spiseforstyrrelser, angst og depression ved at opfordre normalvægtige elever til at tabe sig.

Det Kongelige Teaters Balletskole modtager 18,7 millioner kroner årligt fra staten.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 17/12/2025 - 20:36

Fra 2029 vil Oscar-uddelingen blive vist på YouTube

Angela Weiss, Lionel Bonaventure/Ritzau Scanpix

Siden 1976 er oscaruddelingen blevet vist på tv-stationen ABC, men den flyttes til YouTube om nogle år.

Fra 2029 vil oscaruddelingen blive streamet på hjemmesiden YouTube.

Det oplyser oscarakademiet i en pressemeddelelse.

Siden 1976 er oscaruddelingen ellers blevet sendt på tv-stationen ABC, men den flyttes om nogle år til YouTube, som har fået en eksklusiv femårig aftale som distributionspartner.

- Dette partnerskab vil give os mulighed for at udvide adgangen til akademiets arbejde til det størst mulige publikum på verdensplan, lyder det i en udtalelse fra akademiets ledelse, skriver akademiet i pressemeddelelsen.

Aftalen gælder for dækningen af selve prisuddelingen, den røde løber, backstage-indhold og adgang til det såkaldte Governors Ball, der er den officielle fest efter prisuddelingen.

Indholdet vil være tilgængeligt live og gratis for over to milliarder seere i hele verden, lyder det.

Samtidig vil der være undertekster og lydspor tilgængelige på flere sprog.

- Vi vil kunne fejre film, inspirere nye generationer af filmskabere og give adgang til vores filmhistorie på en hidtil uset global skala, lyder det fra akademiet.

22. januar bliver næste års oscarnomineringer meldt ud.

Oscaruddelingen finder sted 15. marts 2026 i Los Angeles, USA, og markerer den 98. udgave af prisuddelingen af det, der er den mest prestigefyldte amerikanske filmpris.

Den danskproducerede dokumentarfilm "Mr. Nobody mod Putin" er blandt de 15 film, der er shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Dokumentarfilm.

Den danske oscarkomité udvalgte i september filmen som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film.

I den kategori er filmen blevet forbigået.

I løbet af de seneste 15 år er otte danske film blevet nomineret til Bedste Internationale Film.

To - "Hævnen" af Susanne Bier og "Druk" af Thomas Vinterberg - har i denne periode modtaget prisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/12/2025 - 10:00

FAKTA: Drop nytårstorsken

* Mens blæksprutten stortrives i det danske farvande, ser det mindre positivt ud for torsken. 

* Sidste år opfordrede Verdensnaturfonden (WWF) til, at danskerne sprang nytårstorsken over. WWF anbefalede at gå efter østers, muslinger og blæksprutte som alternativer. 

* Torskebestanden i Østersøen er så kritisk, at det er forbudt for lystfiskere at fiske efter den klassiske nytårsfisk her, mens erhvervsfiskeriet i flere år har været begrænset til bifangst.

* EU-landene har indgået en ny aftale, der i 2026 reducerer kvoten for fiskeri af torsk i Nordsøen med 44 procent. 

Kilder: WWF og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/12/2025 - 10:00

Sæt sæsonens smagfulde delikatesser på nytårsmenuen

Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Blæksprutte og græskar er på listen over vinterens råvarer og kan spille hovedroller i din nytårsmenu. Få inspiration til middagen på årets sidste dag.

Nytårsfejringen er en klippefast tradition. Men derfor kan man godt tænke ud af boksen, når middagen skal sammensættes.

Det foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og ejer af fiskehandleren Hav i København:

- Jeg plejer at servere flere snacks, så hovedretten er lidt mindre omstændelig.

For en fiskehandler er østers en obligatorisk snack nytårsaften, siger han.

Han fokuserer desuden på, at elementerne i menuen skal kunne forberedes i god tid, så madlavningen ikke stjæler tiden på den festlige aften.

- Noget af det vigtigste til nytår er, at det skal være rimeligt hurtigt at anrette, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

Hvis du leder efter et billigere alternativ til den klassiske nytårstorsk, anbefaler han rovfisken sandart.

Fiskehandleren foreslår at servere rovfisken rå ved at skære den i små tern og marinere dem i saften fra citrusfrugter.

Den generelle anbefaling fra Fødevarestyrelsen er at fryse fisk, der skal spises rå, i minimum 24 timer.

Jens Peter Moestrup Hansen vil anrette sandarten med sprøde, bitre salater, grape og en asiatisk dressing med ingefær, fiskesovs, soja, sesamolie og appelsinskal.

For Maria Lesi, der er køkkenchef på spisestedet Omegn & Venner i København, er sæsonens råvarer altid udgangspunktet, når hun planlægger nytårsmenuen.

- Når du har et mindre udvalg af råvarer, er det lettere at finde på, hvilke retter du kan lave, siger hun.

Blæksprutte er et af de havdyr, der for tiden strømmer ind i de danske farvande.

- Vær sikker på, at du renser den godt og dupper den tør med noget papir. Put den på panden med olie, og når den begynder at krølle sammen, er den klar, siger kokken.

Maria Lesi krydrer gerne den stegte blæksprutte med salt og cayennepeber og serverer den som snack.

Også Jens Peter Moestrup Hansen foreslår, at det bløde havdyr indgår i årets sidste måltid.

- Jeg synes, det er lækkert at skære den ud som en flade, stege den ved rigtig høj varme cirka fire minutter på den ene side og et minut på den anden, og så skære den i små strimler bagefter, siger han.

Dertil ville fiskehandleren lave en græskarpuré, hårdt stegte porrer og en muslingesauce.

- Kog muslinger helt i smadder i hvidvin. Så smager muslingerne af nærmest ingenting, men du har en rigtig god fond, som du kan koge ned med lidt fløde, siger han.

Hvis du gerne vil lave en vegetarisk ret, er hjemmelavet ravioli et godt bud.

- Det er altid lækkert at servere pasta til nytår, fordi det ikke er så tungt på protein, og så kan man få det til at se rigtig flot ud, siger Maria Lesi.

Hvis du ikke vil kaste dig ud i at lave de klassiske italienske pastalommer selv, kan du vælge en anden pasta eller købe nogle friske i supermarkedet, fortæller hun.

Køkkenchefen ville fylde pastaen med ricotta - en friskost med en mild smag - og servere den som forret sammen med en puré lavet af hokkaidogræskar og kraftfulde krydderier.

- Kombinationen af hokkaido, rosmarin og chiliflager er rigtig god, lyder det fra Maria Lesi.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek