Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/12/2024 - 08:00

Undgå truet torsk: Lad nytårsbordet svømme i østers og muslinger

Nytårsmenuen kan sagtens være både festlig og mere bæredygtig med velvalgte fisk og skaldyr.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Årets sidste dag byder som regel på royal nytårstale, serpentiner og måske den traditionelle nytårstorsk.

Desværre er den danske torsk truet, så du kan gøre nytårsmiddagen mere bæredygtig ved at ruske lidt op i traditionerne. Sådan lyder budskabet fra WWF Verdensnaturfonden.

- I de danske farvande har vi fire forskellige torskebestande, og ingen af dem har det godt, fortæller Henrike Semmler Le, som er havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.

I stedet anbefaler organisationen at gå efter fisk, du normalt ikke sætter på bordet. Fiskerepetoiret er nemlig ikke så stort på de danske spiseborde, og derfor kan du alene ved at kaste snøren lidt uden for de faste rammer servere en fisk, der ikke er så stort pres på.

Du kan også lave en mere bæredygtig - og ganske festlig - servering ved at sætte østers eller muslinger på menuen, siger Henrike Semmler Le. De kan opdrættes med akvakultur - altså dyrkning eller opdræt af vandlevende organismer.

Generelt gælder det, at for kortlivede arter - som bløddyr - er det lettere at genoprette bestanden. Selv hvis de har været overfisket en periode.

- En del arter af blæksprutte kan også være gode alternativer at spise og lidt festligt til nytår, siger Henrike Semmler Le.

Hun anbefaler også at gå på rov efter fladfisk som pighvar. Så længe de er fanget med naturskånsomme redskaber.

- En af vores anbefalinger er at gå efter garnfiskeri, siger hun og fortsætter:

- Og til nytår kunne man måske godt gå til den lokale fiskehandler. Her skal man spørge, hvor fisken er fra, og hvordan den er fanget.

Selv hvis du ikke har prøvet at servere havdelikatesserne før, skal der ikke så meget til at få det bedste frem i dem, lyder det fra kok Mikkel Karstad, som er forfatter til en række kogebøger herunder "Gone fishing".

- Østers kan man servere au naturel. Man kan også servere dem med æbletern af gode, danske æbler og lidt friskrevet peberrod, så der er noget sprødt, frugtigt og lidt stærkt, foreslår han.

Har du mod på dampede muslinger, vil Mikkel Karstad foreslå at tage skridtet videre end blåmuslinger og kaste dig ud i hjertemuslinger.

- Der er en del hjertemuslinger oppe i Limfjorden, siger han og bemærker, at de skal renses godt, for der kan være sand i.

Han foreslår at servere muslingerne med palmekål, som er i sæson lige nu. Steg kålen på en pande, og læg den i bunden af en tallerken. Damp hjertemuslingerne, hæld væsken fra, og læg dem på toppen.

Væsken tilsætter du lidt smør og olivenolie og hælder over som en sauce.

- Nogle ville give det lidt fløde, men jeg kan godt lide at holde det rent, siger Mikkel Karstad.

Skal nytårsmenuen være flerarmet, er det en god idé at få fiskehandleren til at rense blæksprutterne, hvis du ikke selv er vant til det.

Derudover er tilberedningen alfa og omega, fortæller den erfarne kok.

- Det skal altid være ved høj varme og i kort tid. Er det ved lav varme og i længere tid, så koger den og får den der gummikonsistens, forklarer han.

Skær spruttens krop og arme ud i små stykker, og kom dem på en brandvarm pande. Tilsæt nu en smule olivenolie, og giv det et øjeblik.

- Vi snakker 30 sekunder, siger Mikkel Karstad og fortsætter:

- Kom en smule blæksprutte på ad gangen. Ellers falder temperaturen på panden, og så begynder det at koge.

Tag stykkerne af, og kom dem i en skål. Mariner dem med salt, citronsaft, revet citronskal og olivenolie, og server stykkerne oven på en puré af hvide rodfrugter som persillerod eller selleri toppet med estragon eller kørvel.

Skal pighvarren udgøre årets sidste måltid, foretrækker Mikkel Karstad at bage den hel i ovnen i et overdækket fad med lidt hvidvin, olivenolie, smør, fintskåret fennikel, skalotteløg og timian.

Når du tager den ud af ovnen, hælder du væsken, den har smidt, over i en gryde, reducerer væsken en smule og monterer den med smør og olivenolie. Så har du din sauce.

- Så vil jeg bare sætte den hele pighvar ind på bordet, hvor man tager fileterne af sammen med gæsterne. Fisken bliver superlækker, og det er en sjov og festlig måde at servere den på, siger Mikkel Karstad.

/ritzau fokus/

London, 20/12/2024 - 11:10

Kong Charles fortsætter med kræftbehandling efter nytår

Chris Jackson/Reuters

I februar oplyste Buckingham Palace, at den britiske konge var blevet diagnosticeret med kræft.

Storbritanniens Kong Charles' kræftbehandling skrider godt frem og fortsættes i det nye år.

Det oplyser en kilde fra Buckingham Palace til nyhedsbureauet Reuters.

I februar oplyste det britiske kongehus, at kong Charles var blevet diagnosticeret med en ikke nærmere defineret kræftsygdom.

Sygdommen blev opdaget i forbindelse med behandling af forstørret prostata. Men der er ikke tale om prostatakræft, har kongehuset oplyst.

Ifølge kilden er der ikke nogen ændringer i kongens helbred. Den fortsatte behandling er hverken udtryk for en forbedring eller forværring.

Efter kræftdiagnosen holdt kong Charles en pause fra sine officielle pligter.

I april genoptog han arbejdet med et besøg på et kræftcenter i London.

Den nu 76-årige kong Charles blev diagnosticeret med kræft, mindre end et år efter at han blev kronet.

Det blev han i maj 2023 ved en stor ceremoni i Westminster Abbey i London.

Otte måneder forinden døde kong Charles' mor, dronning Elizabeth. Hun var Storbritanniens regent i 70 år.

Kong Charles er ikke det eneste medlem af det britiske kongehus, som har været i kræftbehandling i år. Også prinsesse Kate, der er gift med prins William, er blevet behandlet for kræft.

I marts kom det frem, at hun var i behandling for kræft. Forinden var hun blevet opereret i maveregionen.

Efter ni måneders behandling kunne hun i september meddele, at hun var færdig med sin kemobehandling.

- Mens sommeren er ved at være ovre, er det svært for mig at beskrive, hvor stor en lettelse det er for mig endelig at være blevet færdig med min kemoterapi.

- De seneste ni måneder har været utroligt hårde for os som familie, sagde prinsesse Kate i en video offentliggjort på Instagram.

Det britiske kongehus har - ligesom i tilfældet med kong Charles - ikke oplyst, hvilken type kræft prinsesse Kate var ramt af.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/12/2024 - 11:08

Nye retningslinjer skal gøre det trygt for børn at medvirke i film

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Der er fokus på arbejdstider, eksponering og støtte i de nye rammer for børn i tv-branchen.

Når tv- og filmbranchen i det nye år har børn- og unge med på settet, er der nye retningslinjer, de skal være opmærksomme på.

For en samlet tv- og filmbranche er blevet enige om at lave fælles retningslinjer for børn og unge i film- og tv-produktioner.

Det skriver DR.

I de nye rammer for børn og unge i film- og tv-produktioner er der blandt andet fælles standarder for arbejdstid.

Samtidig er der i retningslinjerne fokus på, hvordan børnene bliver eksponeret, og at rådgivning og støtte skal være tilgængeligt.

- Vi er meget begejstrede for, at så mange aktører i branchen er blevet enige om disse nye, fælles retningslinjer.

- Det betyder, at producenterne nu får en bedre mulighed for at tage særlig hensyn til børnene i planlægningen og budgetteringen af produktionerne, siger direktør i Producentforeningen Anna Porse Nielsen til DR.

Målet bag initiativet er ifølge DR at sikre "fysisk og mental velbefindende" hos de unge medvirkende.

Retningslinjerne træder i kraft fra januar 2025.

De gælder for alle børn og unge op til 18 år, når de medvirker i danske film- og tv-produktioner, hvor barnet er foran kameraet. Om arbejdet er lønnet eller ulønnet betyder ikke noget for retningslinjerne.

Branchens fælles retningslinjer for de unge er ikke det eneste nye initiativ på området i det nye år.

Fra 2025 bliver det nemlig Arbejdstilsynet, som får opgaven med at udstede arbejdstilladelser til børn under 13 år, der medvirker i film og tv-produktioner.

Før har opgaven med at give arbejdstilladelser til de yngre børn ligget hos politiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/12/2024 - 10:00

FAKTA: Få budgettet til at glide ned med kaffe og kage

* Læg budgetlægningen ind i din kalender. Book en time for eksempel i weekenden, og sørg for, at du får en påmindelse til at gå i gang.

* Gør det hyggeligt med kaffe og kage eller måske et glas vin. Køb eventuelt en belønning til dig selv, så du kan fejre, når du er færdig.

* Forbered dig inden ved at have en lommeregner, pen og papir klar. Hav dit MitID ved hånden.

* Hav en budgetskabelon klar.

* Åbn din netbank og kontooversigt.

* Sluk mobilen og andre potentielle forstyrrelser.

Kilde: Råd til penge, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/12/2024 - 10:00

Brug det nye år som løftestang til en kernesund økonomi

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Skyd det nye år i gang med klare privatøkonomiske mål, som du kan holde dig selv op på.

Nytårsforsæt og gode intentioner står i kø i årets allerførste måned. Et nyt år, som du kan sætte dit aftryk på fra start.

Og det gælder altså også privatøkonomien for Elizabeth Frank Nebelong, som er stifter af platformen Budgetskolen og virksomheden Budgetnørden samt privatøkonomisk influencer under samme navn.

Først og fremmest laver hun et årsbudget - det vender vi tilbage til - og derudover sætter hun sig nogle klare privatøkonomiske mål for året.

- Jeg sætter mål for, hvad vi eksempelvis gerne vil smide ekstraordinært ind på vores boliglån, hvor meget jeg gerne vil investere for, og så skal der fyldes nogle børneopsparinger op.

- Så holder jeg øje med de mål hen over året. Ellers er det bare gode intentioner, og de bliver ikke overholdt. Man er nødt til at forholde sig til dem, lyder det af erfaring fra Elizabeth Frank Nebelong.

Og nu tilbage til budgettet. Hvis du allerede har et, skal det støves af i anledningen af årsskiftet.

- Lige nu ligger der i min e-Boks en masse breve om, at daginstitution og forsikring stiger. Gå ind og få opdateret det, siger indehaveren af Budgetnørden.

Har du ikke et budget, er det bare med at skyde året godt i gang med et.

Du kan finde gratis skabeloner på nettet. Og de fleste netbanker giver et ret overskueligt overblik over dit forbrug, så du let kan plotte beløbene ind.

Det gælder blandt andet husleje, forbrug i boligen, forsikringer, internet, daginstitution og fitnessabonnement. Når du har fået indtastet beløbene og har dannet dig et overblik, foreslår Elizabeth Frank Nebelong at lave en budgetkonto, der altid sørger for, at de regninger bliver betalt.

- Vil man gå et step videre, skal man også se på, hvad man gerne vil spare op til eksempelvis jul, ferie, bolig eller en ny cykel. Få det sat ind som en post i budgettet, så du prioriterer opsparing hver måned, siger hun.

Derudover er januar en klassisk oprydningsmåned, og Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til penge, anbefaler at bruge lejligheden til at give privatøkonomien en tur med støvekosten.

- Måske har man tre streamingtjenester eller et abonnement på kosmetik, fitness eller lignende. Se på, om du egentlig bruger det hele og få luget ud, lyder hendes råd.

Lav også et tjek af, om der er penge at spare på de faste udgifter. Måske er du overforsikret eller kan få forsikringen eller mobilabonnementet billigere et andet sted.

- Se også på, hvilke lån I har. Måske kan de lægges sammen, og I kan forhandle jer til en bedre rente, siger Louise Skjødsholm.

Det er helt oplagt at se kritisk på alle posterne i budgettet. Hvad ryger der egentlig af penge til mad, og er det muligt at skære transportposten ned ved at tage cyklen eller toget.

- Hvis du gerne vil have lidt ekstra kroner ind, kan du også rydde ud i hjemmet og se på, om der er noget, du kan sælge. Det kan være tøj eller elektronik, hvor gevinsten kan bruges til at smide ind på en buffer til uforudsete udgifter, foreslår Louise Skjødsholm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek