Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/08/2023 - 08:00

Fra vafler til salsa: Det vidste du ikke du kunne lave med æbler

Uanset om du er til det salte køkken eller desserter, kan du bruge æbler i madlavningen. Få to køkkenchefers anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Æbler er lækre i lune tærter og som frisk most.

Men faktisk er der et væld af muligheder for at bruge æblerne til mere end de velkendte klassikere.

- De kan bruges i både det søde og salte køkken, afhængigt af hvilket stadie du plukker dem på. Umodne æbler er sindssygt lækre til for eksempel skaldyr, mens modne æbler er gode til desserter, siger Søren Birch, der er køkkenchef på Restaurant Alimentum i Aalborg.

Få hans og medejer af gourmetrestauranten Ghrelin Anders Kuk Kristensens bud på, hvad du kan lave.

1) Server med gelé og sauce.

Vil du lave en ret til det salte køkken, kan du servere æblerne med en lækker gelé og sauce, fortæller Søren Birch.

Til saucen skal du bruge lige dele æbleeddike og æblemost. Til fire personer anbefaler Søren Birch en halv liter af hver. Det skal koge i en gryde, og saucen vil være klar, når boblerne er på størrelse med en tokrone.

Til geléen bruger du en deciliter æblecidereddike, to spiseskefulde sukker og et gram gellan, der kan bruges til at lave faste geléer. Det skal koge i omkring et minut, køles ned og blendes herefter til en flydende gelé.

Herefter tages kernehuset ud af æblerne, der pensles med geléen og steges, Æblerne steges på skæresiden på en tør pande. Ifølge Søren Birch må de gerne være en smule brændte på toppen. Efter stegningen hældes sauce over æblerne, der er gode som tilbehør til fisk.

2) Kast dig ud i granitéen.

Mangler du tilbehør til for eksempel chokolademoussen, kan du lave en syrlig granité, som er en is, der vil smage af frisk æble, fortæller Søren Birch.

Til seks personer skal du bruge en liter æblemost og 200 gram sukker, der koges op og herefter fryses ned i en bøtte i et døgn.

Inden servering skrabes den med en gaffel over chokolademoussen, og så er desserten klar.

3) Find vaffeljernet frem.

En anden dessert kan være denne vaffelopskrift, der også kan bruges som pandekagedej. Den anbefales af Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus.

- De er lækre at servere med en ahornsirup og friske æbler eller saltkaramel, siger han.

Til vaflerne skal du bruge to store æbler - eller fire små - to store æg, fire deciliter havregryn og tre deciliter mælk.

Blend alle ingredienser bortset fra æblerne til en ensartet masse. Riv æblerne, og put dem i dejen.

Herefter kan du tilberede dejen på et smurt vaffeljern eller en pande, hvis du vil lave pandekager.

4) Lækker salsa til chipsene.

Savner du en dip til dine nachos, kan du lave en æblesalsa, anbefaler Anders Kuk Kristensen.

Til salsaen skal du bruge fire store æbler, som du skræller og skærer i de ønskede tern, en halv deciliter limesaft, en-to grønne, kernefri jalapenos, en halv til en hel frisk, rød hakket chili, der er fri for kerner.

Du skal også bruge en håndfuld hakket persille, en halv håndfuld hakket mynte, revet ingefær efter smag, en spiseskefuld honning, en spiseskefuld æbleeddike, en halv teskefuld salt og sort peber efter smag.

Alle ingredienserne blandes sammen. Salsaen kan ifølge Anders Kuk Kristensen serveres rå, men kan også laves under lav opvarmning i en gryde.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek