Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/08/2023 - 08:00

Fra vafler til salsa: Det vidste du ikke du kunne lave med æbler

Uanset om du er til det salte køkken eller desserter, kan du bruge æbler i madlavningen. Få to køkkenchefers anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Æbler er lækre i lune tærter og som frisk most.

Men faktisk er der et væld af muligheder for at bruge æblerne til mere end de velkendte klassikere.

- De kan bruges i både det søde og salte køkken, afhængigt af hvilket stadie du plukker dem på. Umodne æbler er sindssygt lækre til for eksempel skaldyr, mens modne æbler er gode til desserter, siger Søren Birch, der er køkkenchef på Restaurant Alimentum i Aalborg.

Få hans og medejer af gourmetrestauranten Ghrelin Anders Kuk Kristensens bud på, hvad du kan lave.

1) Server med gelé og sauce.

Vil du lave en ret til det salte køkken, kan du servere æblerne med en lækker gelé og sauce, fortæller Søren Birch.

Til saucen skal du bruge lige dele æbleeddike og æblemost. Til fire personer anbefaler Søren Birch en halv liter af hver. Det skal koge i en gryde, og saucen vil være klar, når boblerne er på størrelse med en tokrone.

Til geléen bruger du en deciliter æblecidereddike, to spiseskefulde sukker og et gram gellan, der kan bruges til at lave faste geléer. Det skal koge i omkring et minut, køles ned og blendes herefter til en flydende gelé.

Herefter tages kernehuset ud af æblerne, der pensles med geléen og steges, Æblerne steges på skæresiden på en tør pande. Ifølge Søren Birch må de gerne være en smule brændte på toppen. Efter stegningen hældes sauce over æblerne, der er gode som tilbehør til fisk.

2) Kast dig ud i granitéen.

Mangler du tilbehør til for eksempel chokolademoussen, kan du lave en syrlig granité, som er en is, der vil smage af frisk æble, fortæller Søren Birch.

Til seks personer skal du bruge en liter æblemost og 200 gram sukker, der koges op og herefter fryses ned i en bøtte i et døgn.

Inden servering skrabes den med en gaffel over chokolademoussen, og så er desserten klar.

3) Find vaffeljernet frem.

En anden dessert kan være denne vaffelopskrift, der også kan bruges som pandekagedej. Den anbefales af Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus.

- De er lækre at servere med en ahornsirup og friske æbler eller saltkaramel, siger han.

Til vaflerne skal du bruge to store æbler - eller fire små - to store æg, fire deciliter havregryn og tre deciliter mælk.

Blend alle ingredienser bortset fra æblerne til en ensartet masse. Riv æblerne, og put dem i dejen.

Herefter kan du tilberede dejen på et smurt vaffeljern eller en pande, hvis du vil lave pandekager.

4) Lækker salsa til chipsene.

Savner du en dip til dine nachos, kan du lave en æblesalsa, anbefaler Anders Kuk Kristensen.

Til salsaen skal du bruge fire store æbler, som du skræller og skærer i de ønskede tern, en halv deciliter limesaft, en-to grønne, kernefri jalapenos, en halv til en hel frisk, rød hakket chili, der er fri for kerner.

Du skal også bruge en håndfuld hakket persille, en halv håndfuld hakket mynte, revet ingefær efter smag, en spiseskefuld honning, en spiseskefuld æbleeddike, en halv teskefuld salt og sort peber efter smag.

Alle ingredienserne blandes sammen. Salsaen kan ifølge Anders Kuk Kristensen serveres rå, men kan også laves under lav opvarmning i en gryde.

/ritzau fokus/

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:07

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek