Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/06/2024 - 10:00

Dit bambustøj kan være grøn salgsgas

Tøjproducenter reklamerer med de positive effekter ved bambus. Men der er nærmest intet af bambussen tilbage i det endelige produkt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Fra bluser til strømper og underbukser. Du kan finde massevis af bløde tekstiler under kategorien bambustøj. Og de bliver solgt med anprisninger som "bæredygtigt" og "antibakterielt".

Men faktisk kan du kigge langt efter lige netop den tropiske bambus i dit bambustøj, lyder et opråb fra Forbrugerrådet Tænk.

- Forbrugere generelt møder rigtig meget greenwashing - altså vildledende grøn markedsføring, siger Vibeke Myrtue Jensen, som er seniorrådgiver inden for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det gør de ofte inden for tekstilsektoren og særligt, når de støder på såkaldt bambustøj, som faktisk ikke rigtigt indeholder bambus. Når det kommer til stykket, kan man ikke spore bambusfibrene i det færdige stykke tøj.

Når bambus forarbejdes til fibre til tekstil, undergår materialet en kraftig kemisk proces, før det ender som en trøje eller et par strømper.

- Det, der er tilbage, kan man ikke kvalificere som bambus. Det er semisyntetisk, siger Tanja Gotthardsen, som er anti-greenwashing-specialist og indehaver af virksomheden Continual, hvor hun rådgiver virksomheder om lovgivningen og udarbejder datagrundlag.

- Tøj, som er markedsført som bambus, er i virkeligheden oftest det, der hedder viskose eller lyocell, forklarer hun.

De egenskaber, der faktisk måtte være ved bambusplanten, kan dermed ikke bare overføres til det nye materiale.

Tøjet bliver blandt andet markedsført som antibakterielt.

- Det handler om, at der på barken på bambus er noget antibakterielt. Men det er ikke at finde, når det er blevet til et tekstil, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

Når bambustekstilerne bliver markedsført som mere bæredygtige, bunder det ofte i, at bambus er en utroligt hurtigt voksende afgrøde. Og det er sådan set rigtigt nok.

Men der mangler bare nogle mellemregninger, før der kan sættes to streger under et grønt resultat:

- Der bliver ikke taget højde for påvirkningen i et helt livscyklusperspektiv, altså hvor mange kemikalier der for eksempel bliver brugt for at få det til at blive til tekstilfibre.

- Så de påstande, forbrugerne ofte vil møde - at tøjet er bæredygtigt, og at det er antibakterielt - skal kunne dokumenteres, og vi kan i hvert fald ikke se nogen dokumentation for det, fastslår seniorrådgiver Vibeke Myrtue Jensen.

Om du skal købe bambustøj, bør derfor alene være et spørgsmål om, hvorvidt du vil få brugt det en masse.

- Hvis man synes, at det er blødt og dejligt at have på, så er det jo fint. Men man skal bare ikke købe ind på det i den blinde tro, at det har en reducerende miljøpåvirkning, siger Tanja Gotthardsen.

/ritzau fokus/

Cannes, 13/05/2025 - 05:45

Angreb i Ukraine og Gaza er i fokus ved årets Cannes-festival

Benoit Tessier/Reuters

Dagen før Cannes-festivalen udsender 350 Hollywood-personer et brev, hvor de fordømmer "folkemordet" i Gaza.

Krigen i Gaza og krigen i Ukraine er begge i fokus ved årets udgave af filmfestivalen i Cannes.

Aftenen før Guldpalmen uddeles, og den prestigefyldte filmfestival går i gang, fordømmer en række personer fra Hollywood situationen i Gaza, som de kalder for et "folkemord".

Det gør de i et brev, som ifølge nyhedsbureauet AFP er underskrevet af 350 personer med tilknytning til Hollywood, heriblandt skuespillerne Richard Gere, Susan Sarandon og Mark Ruffalo.

- Vi kan ikke tie stille, mens et folkemord finder sted i Gaza, lyder det i brevet, der er skrevet på initiativ fra flere propalæstinensiske aktivistgrupper.

Brevet er blevet udgivet i den franske avis Liberation og det amerikanske magasin Variety.

Filmfestivalen i Cannes starter tirsdag og varer til og med 24. maj. Hovedprisen er Guldpalmen, der uddeles tirsdag.

Ved årets filmfestival får dokumentarfilmen "Put Your Soul on Your Hand and Walk" premiere. Hovedpersonen i dokumentaren er den nu afdøde palæstinensiske fotojournalist Fatima Hassouna, der dokumenterede krigen.

Hun blev dræbt i et israelsk luftangreb i det nordlige Gaza i sidste måned, dagen efter at det blev offentliggjort, at dokumentaren var blevet udvalgt til Cannes.

Instruktøren bag dokumentaren, Sepideh Farsi, opfordrer arrangørerne bag Cannes-festivalen til at fordømme Israels angreb i Gaza.

Det er ikke den eneste konflikt, der er i fokus ved årets udgave af filmkonkurrencen.

Tre film, heriblandt to dokumentarfilm, viser ødelæggelser fra krigen i Ukraine. De vil blive vist tirsdag, hvis program kaldes "Ukraine-dagen" af arrangørerne.

Det skriver AFP.

"Ukraine-dagen" er ifølge festivalen "en påmindelse om kunstnere, forfattere og journalisters forpligtelse til at fortælle historien om konflikten, der udspiller sig i hjertet af Europa", lyder det i en udtalelse.

Der er ikke indlagt en lignende dag for konflikten i Gaza i filmfestivalens program, men filmen om Hassouna skal "ære" hendes minde, har arrangørerne tidligere sagt.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 13/05/2025 - 05:30

Danmark må kigge langt efter skandinaviske stemmer i Eurovision

10070 Jessica Gow / Tt/Ritzau Scanpix

I årets første semifinale i det internationale melodigrandprix skal Norge, Sverige og Island i ilden.

Med 37 lande, som stiller op i årets internationale melodigrandprix, skal finalefeltet findes i to semifinaler.

Den første finder sted tirsdag aften i St. Jakobshalle i den schweiziske storby Basel, og her skal bookmakernes foreløbige favorit fra Sverige på scenen.

Journalisten Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR, kalder Sverige for en musikalsk supermagt.

- Det gælder ikke kun i Eurovision-sammenhæng. Det gælder også den musik, der ellers produceres. Men jeg kan godt forstå, hvorfor så mange taler om Sverige i år, for de stiller op med noget helt andet, end det de plejer at vinde med, siger grandprixkenderen.

Trioen Kaj går på scenen med saunasangen "Bara Bada Bastu".

Ole Tøpholm beskriver sangen som retro.

- Melodien kunne have været med for 20-30 år siden, og så er der den halve tone til sidst. Og så finder du også et tema, som kan forstås internationalt, siger han og fortsætter:

- Og når de så undervejs har en koreografi, hvor danserne kun har et håndklæde på, er det noget, man kan forstå fra Finland til Cypern.

Ud over Sverige skal Island og Norge også i ilden i årets første semifinale.

Dermed kan de ikke stemme i den anden semifinale torsdag, hvor Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal forsøge at kvalificere sig til en plads i lørdagens grande finale med nummeret "Hallucination".

- Det kunne have været lækkert, hvis vi havde haft Norge, Sverige og Island i vores semifinale til at kunne stemme på os. Men tirsdagens semifinale er stadig spændende med danske øjne, fordi vi har vores bedste venner med i den, siger Ole Tøpholm.

Også Estland, Ukraine og Albanien skal optræde i årets første semifinale.

Det er et stærkt felt, lyder det fra Carsten Nilsson, der er medstifter af fanmediet Eurosong.dk, og som i år skal til sit 18. Eurovision.

- Der er lande, der ryger i finalen uden problemer, og så er der tre-fire stykker, der er fuldstændig chanceløse, mener han.

Selv om feltet i den første semifinale er stærkt, ville Sissal faktisk stå stærkere i den end i torsdagens semifinale, vurderer Carsten Nilsson.

- Der er næsten ikke nogen kvinder med i den første semifinale. Hvis Sissal havde stået i den, ville jeg ikke være i tvivl om, at hun ville brage videre. Vores semifinale torsdag kunne ikke være værre rent lodtrækningsmæssigt, siger grandprixeksperten.

Seks lande slipper hvert år for semifinalerne.

Det drejer sig om Italien, Spanien, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, simpelthen fordi de betaler den største del af Eurovision, og så får sidste års vinderland også altid en direkte finaleplads. Denne gang er det Schweiz.

Første semifinale i Eurovision kan ses på DR1 tirsdag aften klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Omkostninger ved kør selv-ferie

Tallene viser kilometer tur-retur, udgift med benzinbil samt udgift med elbil.

* Aarhus til Gardasøen, Italien: 3033 kilometer, 9053 kroner, 6930 kroner.

* København til Gardasøen: 2812 kilometer, 8436 kroner, 6468 kroner.

* Aarhus til den franske riviera: 3536 kilometer, 11.278 kroner, 8803 kroner.

* København til den franske riviera: 3494 kilometer, 11.161 kroner, 8715 kroner.

Kilder: Spar Nord og Bilbasen. De samlede omkostninger ved at eje og bruge en bil - kaldet Total Cost of Ownership - er beregnet til i gennemsnit 2,79 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,09 kroner for elbiler. Brændstofforbrug er sat til et gennemsnit på 14,10 kilometer per liter, og benzinprisen 14,80 kroner per liter. Elprisen er sat til et gennemsnit på 3 kroner per kilowatt-time, og der er regnet med et gennemsnitligt strømforbrug på 20 kilowatt-timer per 100 kilometer. Færgeoverfart er ikke inkluderet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Tips til kør selv-ferie i elbil

* Planlæg turen med en ruteplanlægningsapp og en app til at finde ladestandere.

* Hvis du kommer til en ladestander, som du ikke har abonnement til, kan du med fordel tjekke priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation.

* Kør 110 kilometer i timen på motorvejen i stedet for 130 kilometer. På den måde kan du spare op til 20 procent på bilens forbrug af strøm.

* Lad bilen op til 80 procent ved lynladere, hvis der er kø. De sidste 20 procent tager lang tid.

* Sørg for at have minimum ti procent strøm, hvis du kører til større ladeparker. Er der tale om en mindre ladepark, bør du have minimum 20 procent strøm tilbage, så du kan køre videre, hvis der er kø.

* Husk ladekabel til de langsommere ladestandere.

* Spørg hotellet, om der er mulighed for at oplade.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek