Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/02/2025 - 08:00

Jesper Christensen: Mere morfar og mindre filmstjerne

Jesper Christensen har de senere år skruet mere og mere ned. - Der er ikke nogen, der skal til at dø, der siger: "ej, bare jeg dog havde arbejdet noget mere!".

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det er sjældent, meget sjældent, at børn ligefrem citerer film, Jesper Christensen har medvirket i. Det skulle da lige være i 80'erne og 90'erne, hvor "vi boller!" blev svaret, hvis nogle skulle spørge, som Nana gjorde det i tv-serien af samme navn.

Men i morges hørte Jesper Christensen en barnestemme nede fra gården på Christianshavn i København, hvor han bor. En pige omkring de otte år hjulede rundt på sin cykel og skrålede titelsangen fra filmen "Honey", som netop er landet i biograferne.

- Så bliver man helt sådan: "Yes! Den er hjemme!", fortæller den 76-årige skuespiller nærmest barnagtigt begejstret selv.

- Jeg glæder mig til at vise "Honey" til mine egne børnebørn - det er ellers ikke mange af mine film, jeg gør det med. De fleste film, jeg laver, er sådan nogle, der må vente, til de er blevet 22 eller 30!

Jesper Christensen har spillet udpint bonde i "Før frosten", forpint alkoholiker i "Bænken", og så har han været - selv om han er umådeligt træt af at snakke om det - Bond-skurken Mr. White i hele tre agent 007-film: "Casino Royale", "Quantum of Solace" og "Spectre".

Skuespillerens omfattende repertoire af roller har da bragt ham i børnehøjde et par gange -- som far til førnævnte Nana, som nissernes nemesis i DR-julekalenderen "Nissernes ø" og nu som bedstefar i "Honey".

Filmen centrerer sig om 13-årige Honey, der må agere ansvarsfuld lille voksen for sin fortravlede mor, for sin småkriminelle far og for sin impulsive storesøster, som har særlige udfordringer, der også udfordrer Honey.

Derfor har hun slet ikke tid til at spille musik. Men da hun får lektier for, som lyder at lave et stamtræ, kan hun ikke længere overdøve nysgerrigheden, hvor rytmerne, der banker i hende som taktfaste hjerteslag, kommer fra.

Det fører hende i forbindelse med den morfar, som moren ellers har påstået er død og borte.

Ligesom Honeys morfar er musiker, var Jesper Christensens ditto det samme. Skuespillet kommer nok fra hans mor, funderer han.

Hun tjente i hvert fald penge ved at sidde i billetkontoret på Det Kongelige Teater.

- Når jeg var færdig i skolen i de små klasser, tog jeg derhen og var et par timer, indtil hun havde fri. Jeg gik gennem billetkontoret og ind på Gamle Scene og sad der og så prøver, fortæller Jesper Christensen og gengiver ruten med pegefingeren.

- Det var skidesjovt - også selv om man ikke fik lov til at være med - for der var noget umiddelbart genkendeligt for et barn: mennesker, der leger! Og de var fandeme gode til det!

Omkring 20 år senere betrådte Jesper Christensen for første gang selv de skrå brædder og har siden levet af at udleve sit eget indre legebarn.

På film fik han i 1977 sit store gennembrud i filmatiseringen af Tom Kristensens "Hærværk".

Han er blevet hædret for præstationer i "Barbara", "Den russiske sangerinde" og "Arvingerne" for bare at nævne et udpluk af priser. Derudover har han været nomineret til det, der svarer til en europæisk Oscar, for både "Bænken" og "Drabet".

Han er blevet hædret med landets ældste scenekunst-cadeau, Lauritzen-prisen, for sine bidrag og har nægtet at modtage ridderkorset for selvsamme.

- Det er et skidegodt job på den måde … Hvis de bliver ved med at ville have dig, så ER det fantastisk. Problemet er tit, at det vil de ikke, siger Jesper Christensen.

Han illustrerer med pegefingeren igen.

- Altså, hvis du har sådan en kurve her, så stiger den, når du er 20, og indtil du bliver 30. SÅ dykker det …

Han kører pegefingeren ud over bordet og synker nærmest helt sammen.

- … og så bliver det nærmest nul. Dividerer vi det med ti, kan vi finde antallet af roller til kvinder!

- Så der er slet ikke nogen grund til at tale om mig og mændene. Det er ovre hos kvinderne, den store katastrofe foregår. De har det ti gange værre! Der er alligevel roller til mig og et par til hos mændene. Der er kun roller til Ghita, konstaterer han.

- De bliver lynhurtigt for gamle, når de nærmer os de 40. Og der har mange allerede omkonstrueret ansigtet …

Jesper Christensen trækker ud i sine egne kinder, trykker dem ind igen og moser lidt rundt.

- De mister deres ansigter og får ikke lov til at ældes på en måde, som man kan genkende, og så man kan se følelserne i dem.

Jesper Christensen har været privilegeret. Han er privilegeret.

Det er blevet til over 100 roller fordelt på film, teater og tv, når han næste år har det, som andre måske ville fejre som 55-års-jubilæum.

De senere år er kadencen dog sat ned. Det har frigivet tid til at være mere morfar og mindre filmstjerne.

- Jeg har et mål, der hedder fire måneders arbejde om året, maks.! Det er som regel to større opgaver. Hvis jeg kan holde det, synes jeg, det er perfekt!, siger han.

- Så er der otte måneder tilbage til børnebørnene og til at se dårlige film i og lave ingenting, og hvad jeg ellers bruger tiden på.

Jesper Christensen har fire børnebørn, og de mindste har fået mest, må han - med et desværre - erkende. Af gode grunde dengang, der kan give dårlig samvittighed i dag.

- Det er først i senere år, hvor jeg er holdt op med at rejse så meget væk, og jeg har skruet ned for arbejdet, at jeg har haft tid, siger han.

- Du kan ikke bare svanse ind og så komme igen tre måneder senere - der har de sgu glemt dig, de helt små. Når du er der, skal du være der - hele tiden. Det kræver, at man ikke opholder sig i Tyskland, Sverige, USA eller hvor det nu er. Der er ikke nogen, der skal til at dø, der siger: "ej, bare jeg dog havde arbejdet noget mere!". Det tror jeg virkelig ikke.

Det kan han heller ikke forestille sig, at han vil på sit yderste.

Men omvendt har han heller ingen pensionsplaner.

Det sociale ville han savne.

Men resten - nej.

- Jeg hader hoteller. Jeg hader lufthavne. Jeg hader rejserne. Altså, det hænger mig ud af halsen! Jeg kan tage job på trods af det, men det vejer virkelig tungt efterhånden, når jeg overvejer, om jeg gider, siger han.

- Jeg har satme siddet i mange lufthavne og på mange hotelværelser i mit liv. Og været alene i et eller andet miljø, hvor sproget ikke er mit, og hvor jeg hele tiden er ham den lidt kedelige fætter, som aldrig forstår vittighederne og er lidt udenfor og bliver taget med af høflighed. Det er ikke særlig fedt.

- Så kan arbejdet måske være spændende nok, men der er rigtig mange timer omkring det, som ikke er.

Det er sådan noget, der vokser i en med årene, fortæller han.

Engang kunne han da godt blive lidt småperpleks, når han trådte ind i en suite, eller få stjerner i øjnene, når han så antallet, hotellet var honoreret med. Nu er det langt mere beskedent.

- Hvis der bare er et brusebad og en seng og et tv, så skal jeg ikke have mere, siger han helt nøgternt.

- Jeg bruger alligevel ikke andet, ikke alt den luksus der.

Ingen ekstravagance kan opveje håndværket. Og Jesper Christensen har befundet sig på set, hvor hjem har føltes meget længere væk, end det reelt har været.

- Det tror jeg, alle har prøvet, konstaterer han.

- At man troede, det ville blive på en anden måde. At den instruktør, man syntes, var farverig og spændende, viste sig at være psykopat. Det er ikke noget vasketøj, man har lyst til at hænge frem. Men selvfølgelig tager man fejl og får sagt ja af grunde, som viste sig at være perifere. At alle egentlig bare er der for at få en check, og ingen ved, hvad det handler om.

- Men så er det dejligt at være hjemme hos sine børnebørn igen - og hos Natasha.

"Honey" er instrueret af Natasha Arthy, som i 2000 stod bag kameraet på børne- og ungdomsfilmen "Mirakel". En film, som den selektive skuespiller ville have ønsket, han selv havde haft en rolle i.

Men "Honey" er da også lidt af et mirakel.

En fortælling om at lytte til sin stemme, når forventninger og pres fra omverdenen ellers overdøver den.

- På den måde er det en film om noget, som alle voksne kender til. Og som alle børn kender til, lyder det fra Jesper Christensen.

- Om ikke at turde tage beslutninger, hvis de indebærer, at man skuffer andre. Men det er vi jo nødt til, alle sammen.

Ellers går vi itu.

"Honey" kan ses i biografer landet over.

/ritzau/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek