Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Istanbul, 15/05/2025 - 19:37

Rubio: Ukraine-møder rykker ikke uden Trump og Putin

Der sker ikke gennembrud i møde mellem Rusland og Ukraine uden Trump og Putin, siger USA's udenrigsminister.

Umit Bektas/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

USA's udenrigsminister, Marco Rubio, nedtoner forventningerne til et gennembrud i forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine i Istanbul i denne uge.

Kun gennem direkte forhandlinger mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil der kunne komme skred i tingene, mener Rubio.

Det siger han torsdag til journalister i Antalya i Tyrkiet, hvor han har deltaget i et møde i Nato.

- Jeg vil være ærlig. Vi har ikke store forventninger til, hvad der sker i morgen, siger Rubio ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Min vurdering er, at vi ikke får et gennembrud her, før præsidenten (Trump, red.) og præsident Putin har direkte kontakt om dette spørgsmål, siger Rubio videre.

En tilsvarende melding kom tidligere torsdag fra Trump.

- Der kommer ikke til at ske noget, før Putin og jeg sætter os ned sammen, okay, sagde Trump tidligere torsdag ifølge avisen Financial Times.

Det var ventet, at de to sider skulle mødes torsdag til de første direkte fredsforhandlinger i mere end tre år.

Men efterhånden, som dag blev til aften i Istanbul, var det fortsat uklart, om mødet finder sted torsdag aften, eller om det er udskudt til fredag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Rusland har sendt en delegation ledet af to viceministre.

Marco Rubio erkender, at den russiske repræsentation "ikke var på det niveau, vi havde håbet på."

- Jeg håber, jeg tager fejl. Jeg håber, de opnår store gennembrud i morgen, siger han ifølge AFP.

- Men ærligt talt tror jeg ikke på, at vi får et gennembrud her, før præsident Trump sidder ansigt til ansigt med præsident Putin og finder ud af, hvad hans intentioner er fremadrettet, tilføjer Rubio.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er rejst til Tyrkiet og havde opfordret Putin til at komme og møde ham i Istanbul.

Rubio tilføjer, at han fredag vil mødes med den ukrainske delegation i Istanbul.

I samme ombæring skal han også møde sin tyrkiske kollega, Hakan Fidan.

De to mødtes også torsdag i Antalya på sidelinjerne af det uformelle Nato-møde.

Her aftalte de, at de fortsat vil forsøge at få direkte forhandlinger i stand mellem Rusland og Ukraine, siger en unavngiven tyrkisk diplomat.

/ritzau/

Basel, 18/05/2025 - 03:18

Sissal skal tilbage på skolebænken efter Eurovision

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Uanset om Sissal havde vundet det internationale melodigrandprix, venter hverdagen nu for Eurovision-stjernen.

Danmarks Eurovision-stjerne, Sissal, endte ikke på venstre side af pointtavlen med minimum en 13.-plads, som hun havde håbet.

Det blev til en 23.-plads ved det internationale melodigrandprix, som fandt sin vinder i østrigske JJ, der vandt årets Eurovision med den operaklingende ballade "Wasted Love".

- Så er det ikke værre end det, lyder det fra Sissal.

- Jeg er en suveræn sangerinde. Jeg gav en sindssyg performance vokalmæssigt.

Inden finalen bedyrede Sissal, at hun egentligt var ligeglad med finaleplaceringen.

Det er hun alligevel ikke helt, erkendte hun bagefter.

- Thank God, at jeg ikke blev nummer 26, selv om det ikke siger noget om dem, der blev det, siger den færøskfødte sangerinde.

Sissal fik samlet set 45 point fra fagjuryerne tilsammen, herunder 10 point fra både Storbritannien og Georgien.

Selv om hypen omkring hende har været stor, modtog hun to point samlet set fra seerne. Et resultat til højlydt undren i St. Jakobshalle, hvor årets Eurovision fandt sted, og iblandt den fremmødte verdenspresse.

Selv om hun ikke har vundet Eurovision, har hun fået så meget andet.

- Jeg har fået vanvittigt mange fans, og jeg har fået skabt et nyt netværk - jeg har fået så meget nyt, siger Sissal og tilføjer:

- Og så tror jeg, at jeg har fået bekræftet, at jeg er meget stærk og sej.

Uanset resultatet venter hverdagen nu, og hun glæder sig til at komme hjem til København og kramme sine to døtre, Mikkalina og Jonna Sofía.

Børnene har været med hende nogle dage i Basel i Schweiz, hvor årets Eurovision afholdes. Men de tog hjem, da Eurovision-ugen blev skudt i gang søndag med åbningsceremonien.

Det ville blive for hektisk for to små børn på tre og fem år at være en del af hurlumhejen, der omgiver Eurovision. Så de er sammen med deres far, som Sissal brød med tidligere på året og i dag har et fint venskab med.

Men selv om hverdagen venter, trækker hun ikke stikket.

Hun skal lave ny musik, hun skal ud og optræde, og så skal hun til at filme noget, som hun endnu ikke må sige, hvad er.

Men først og fremmest skal hun færdiggøre sin læreruddannelse.

- Jeg elsker musik, og jeg elsker branchen, men den er benhård, og der er også meget stigmatisering omkring melodigrandprix, som jeg synes, er ærgerlig, fordi det er vores eget musik, vi laver, siger hun og fortsætter:

- Jeg har også svært ved at forestille mig ikke at have et stabilt job. Jeg kan godt lide den stabilitet og at have faste kollegaer, som jeg kan have en relation til. Og så elsker jeg generelt arbejdet med børn og unge. Hvordan jeg kommer til at kombinere det hele, må jeg se på. Jeg tager det bare, som det kommer.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 18/05/2025 - 02:29

Østrigske JJ vinder Eurovision 2025

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er tredje gang, at Østrig vinder Eurovision. Danmark kom ind på 23.-pladsen.

JJ, som repræsenterer Østrig med sangen "Wasted Love", vinder årets internationale melodigrandprix ved finalen i den schweiziske storby Basel.

Det står klart natten til søndag, efter alle stemmerne er blevet talt op.

Stod det udelukkende til seerne, ville Israel have vundet. Men fagjuryernes point trak Østrig op, så alpelandet vandt Eurovision for tredje gang i historien.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Mine drømme er gået i opfyldelse. Kærligheden er den vigtigste styrke, lyder det fra 24-årige JJ, der bærer det borgelige navn Johannes Pietsch og til daglig studerer sang og musik på universitetet og ved siden af studierne optræder i statsoperaen i Wien.

Det blev til en 23.-plads til Danmarks Eurovision-stjerne Sissal, som kvalificerede sig til finalen i torsdagens semifinale, da hun modbeviste bookmakerne og overbeviste seerne med sit bombastiske popbrag "Hallucination".

Dannebrog har ikke været repræsenteret i Eurovision-finalen siden 2019. Dermed har Danmark været det land, der har misset Eurovision-finalen flest år i streg.

Comebacket imponerer den nyslåede Eurovision-vinder, som er blevet gode venner med Sissal og fremhævede venskabet med hende og nogle af de andre artister, da han takkede for trofæet.

Ud over Sissal var der også dansk drys over Luxembourg og Storbritanniens grandprixfinalister.

Me & My-stjernen Susanne Georgi, der storhittede i 90'erne med nummeret "Dub-I-Dub", er en del af Luxembourgs delegation, hvor hun har hjulpet landets Eurovision-finalist, Laura Thorn, med at shine.

Finalens andet danske strejf finder man i Storbritannien.

Gruppen Remember Mondays nummer, "What the Hell Just Happened?", har de danske sangskrivere Julie Aagaard og Thomas Stengaard blandt andre været med til at lave.

Kyle Alessandro fra Norge var den første finalist i ilden, mens Albaniens artist, Shkodra Elektronike, var den sidste sanger på scenen.

Aftenens fjerde artist var grandprixets mest omdiskuterede.

Igen i år har Israels deltagelse vakt vrede.

To propalæstinensiske demonstranter forsøgte at forstyrre Yuval Raphaels optræden i finalen. De forsøgte at komme forbi barrieren til scenen. En af demonstranterne kastede med maling og ramte et medlem af crewet.

Uden for St. Jakobshalle førte en demonstration mod Israel til sammenstød, hvor politiet brugte peberspray, gummikugler og vandkanoner.

Demonstranter afbrød også Yuval Raphaels generalprøve forud for torsdagens semifinale med piften, buhråb og fløjten.

Der var også propalæstinensiske demonstranter under åbningsceremonien søndag 11. maj.

Demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragtede Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og hen til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Yuval Raphael overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Hamas' angreb fik Israel til at indlede en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stillede op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry. Nummeret lå også højt på bookmakernes liste.

Bookmakerne troede dog, at Sverige ville vinde.

Hernæst kom Østrig, som dog endte med at vinde.

Det er tredje gang, Østrig vinder Eurovision.

Første gang var i 1966, da Udo Jürgens sang sejren til alpelandet med nummeret "Merci Chérie". Anden sejr blev vundet i 2014, da Tom Neuwirth sang "Rise Like a Phoenix" i skikkelse som sit skæggede alterego Conchita Wurst.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek