Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/04/2025 - 13:12

To danskere er i spil til Guldpalmen i Cannes

To danskere, der er involveret i film i nordiske samarbejder, er udtaget til konkurrencen om Guldpalmen.

10040 Anders Wiklund/Tt/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danske Monica Hellström og Sisse Graum Jørgensen har været med til at producere filmene "Eagles of the Republic" og "Sentimental Value", der er udtaget til konkurrencen om at vinde Guldpalmen.

Det oplyser en talsperson fra Cannes Filmfestival torsdag på et pressemøde i Paris, hvor de konkurrerende film afsløres.

Monica Hellström er sammen med svenske Tarik Saleh koproducent på filmen "Eagles of the Republic".

Filmen handler om Egyptens mest eftertragtede skuespiller, der hen over natten falder i vanære hos myndighederne. På randen til at miste alt er hovedpersonen tvunget til at acceptere et tilbud, han ikke kan afslå.

Monica Hellström har produceret "Et hus af splinter", der var nomineret til en Oscar. Hun har også produceret "Flugt", der var nomineret til tre Oscars.

Sisse Graum Jørgensen er udtaget til konkurrencen om Guldpalmen for filmen "Sentimental Value", som hun har lavet med norske Joachim Trier, der er født i Danmark.

Filmen handler om to søstre, der sørger over tabet af deres mor. Samtidig vender deres far, som er filminstruktør, tilbage med et manuskript, som han tilbyder en af døtrene at spille hovedrollen i.

Datteren afslår tilbuddet, og faren finder en Hollywood-skuespiller til rollen. Imens forsøger han at reparere båndene til sine døtre under optagelserne, der foregår i Norge.

Sisse Graum Jørgensen har tidligere produceret film og serier som "Familier som vores", "Den skaldede frisør" og de Oscar-nominerede "Druk" og "Jagten".

Guldpalmen uddeles den 13. maj og er den største pris, der uddeles ved Cannes Filmfestival.

Ud over de to danske producere er skuespillerne Claes Bang og Sidse Babett Knudsen hovedroller i filmen "L'inconnu de la Grande Arche", som er udtaget til konkurrencen om prisen Un Cértain Regard.

Prisen uddeles også ved Cannes Filmfestival og belønner film med et "personligt og nationalt udtryk".

Der er altså udsigt til, at flere danskere kan modtage priser ved årets Cannes Filmfestival.

Det er fire gange lykkedes danske instruktører at vinde Guldpalmen i Cannes. Prisen gik til Bodil Ibsen og Lau Lauritzen i 1946 for "De røde enge".

Bille August har vundet prisen to gange for "Pelle Erobreren" og "Den gode vilje". Også Lars von Trier har vundet med "Dancer in the Dark".

Festivalen blev etableret i 1939, men først afholdt i 1946 på grund af Anden Verdenskrig. Årets filmfestival er den 78., der afholdes.

/ritzau/

København, 18/04/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Iris Gold

* Iris Gold hedder i virkeligheden Mercedes Seecoomar.

* Hun er født i London som datter af en indisk mor og en jamaicansk far, men er vokset op på Christiania i København.

* I 2015 fik hun sin debut med singlen "Goldmine". Den blev efterfølgende fulgt op med debutalbummet "Planet Cool" i 2019 og albummet "Woman" i 2022.

* Hun har optrådt for den franske præsident Emmanuel Macron til et musikarrangement i Paris i 2019. I 2022 optrådte hun for dronning Margrethe i forbindelse med hendes 50-års jubilæum.

* Hun har varmet op for blandt andre Robbie Williams, Blur og Taylor Swift.

* Privat har hun sønnen August Cosmos, der er fem år gammel.

Kilde: dr.dk og tv2.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2025 - 08:00

Dansk stjerne er tilbage efter livskrise: Det var en virkelig mørk tid

Den danske sangerinde Iris Gold har gennemlevet en hård periode i sit liv, men nu er hun på benene igen og vender tilbage til rampelyset som sit alter ego.

Da Iris Gold var lille og legede med Barbie, ville hendes dukke altid være en superstjerne.

Det var en Barbie med rock-stil og stort hår, som kunne det hele i den lille piges fantasi.

- Det er jo lidt, som om jeg har manifesteret det, siger sangerinden i dag.

Barnefantasien voksede for Mercedes Seecoomar, der er danskerens oprindelige navn, til et alter ego.

- Iris Gold er jo som en superhelt for mig. Det er en, jeg ser meget op til. Og jeg ville nogle gange ønske, at jeg havde den styrke, som hun har på scenen, fortæller hun.

Under kunstnernavnet har Iris Gold udgivet albummerne "Planet Cool" i 2019 og "Woman" i 2022.

Hun har optrådt for dronning Margrethe og den franske præsident Emmanuel Macron samt udfoldet sig på scener rundt omkring i både Danmark og Europa.

Nu udkommer hun med sin nye single "Wildfire", der bliver starten på et længere forløb med nye udgivelser, som munder ud i et album og en turné i 2026.

Men det har ellers ikke været meget, man i de seneste år har kunnet høre fra Iris Gold, som kun har udgivet to singler siden 2022.

Sangerinden er nemlig først nu kommet på benene efter flere år med en svær livskrise i sit privatliv.

- Det var en virkelig mørk tid. Jeg kunne ikke engang lytte til musik. Det er virkelig underligt at være så trist, siger hun i dag.

Den hårde tid kom efter et svært brud, og der var igennem perioden særligt én følelse, som var grundlæggende til stede hos hende:

- Magtesløshed, konstaterer Iris Gold og fortsætter:

- Jeg tror, at man er blevet solgt en eller anden idé om, at livet skulle være nemt. Men hvem har egentlig sagt det?

På et tidspunkt blev det så svært, at hun begyndte at tvivle på, om hun overhovedet kunne fortsætte med at lave musik.

- Det var for meget at skulle gøre, når jeg var trist. Så er det jo fake. Hvorfor skal jeg lade som om, at jeg er Iris Gold og være glad?, grublede hun dengang og spurgte sig selv:

- Hvordan skal det nogensinde kunne gå? Når der ikke kommer sange ud. Når jeg ikke engang kan holde ud at høre musik. Når jeg føler, at det er fake.

I den hårde tid var der nogle specifikke mennesker, der var der for hende. Hun kalder dem selv for engle, og de var med til at tænde ilden i hende igen.

I familien var englene især hendes farmor og hendes søn.

Men derudover fremhæver hun sin tidligere producer Dave Stewart, der også er kendt for at være den ene halvdel af gruppen Eurythmics, som var særligt populær i 1980'erne.

Hun var nemlig i en rigtig svær periode, da den engelske musiker ringede og inviterede hende med på turné rundt i Europa.

Det var en oplevelse, som Iris Gold selv ser som afgørende for, at hun nu har kunnet vende tilbage til Danmark med en genfunden lyst til at lave musik.

- Så sagde jeg bare til mig selv: "Hey! Iris Gold er dit fristed. Det er dit helle. Det er der, hvor du får lov til bare at have det for nice og eje det hele".

Hun fandt på den måde tilbage til personaen, der forvandler hende til en performer, som optræder med pompøs beklædning og eksplosive bevægelser.

- Nogle gange ser jeg en video af mig selv og tænker: "Er det mig?!". Jeg synes, at det er underligt. Det er som om, at jeg kigger op på en gudinde, fortæller hun.

Hvor Iris Gold i højere grad tidligere har været en karakter, hun har kunnet gemme sig bag, er der efter den følelsesmæssigt hårde periode nu kommet mere flydende grænser mellem hendes virkelige jeg og stjernen på scenen.

- Jeg tror, at Iris Gold har lånt noget af mig og mit personlige liv. Der er kommet en smule mere skrøbelighed i hende. På nogle måder låner vi nu fra hinanden, fortæller hun.

Det betyder også, at der er en del flere nerver, når hun skal optræde. Det er nemlig i højere grad også hende selv, der nu står for skue for det fremmødte publikum.

- Det er jo en frygtelig ting at gøre mod sig selv, siger Iris Gold og griner.

Hun tøver ikke, når hun skal forklare, hvad det er, der ligger til grund for hendes nervøsitet.

- Det er alle dæmonerne. Det er alle de ting, der er sket i mit liv. Alle de mennesker, der har sagt nej, og at jeg ikke ville blive til noget, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror desværre, at det er det, der stadig kan sidde i mig. Men det er også min drivkraft at skulle overvinde det. Hvis jeg havde haft et andet liv, så havde jeg heller ikke været mig. Jeg havde ikke haft den eksplosion på scenen.

På scenen kommer eksplosionen blandt andet til udtryk i spark og andre kampsportsmanøvrer ud i ingenting.

- Det er, fordi jeg halshugger dæmonerne, siger Iris Gold, mens hun slår to knyttede hænder gennem luften.

Iris Gold udgiver fredag 18. april sin nye single "Wildfire".

Sangen er forløberen til et album, som udkommer næste år, hvor sangerinden ligeledes tager på turné rundt i Danmark fra 5. marts 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

FAKTA: Kort om kulhydrater

* Kulhydrater bliver omdannet til energi af kroppen. Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er anbefalingen, at 45-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.

* Men det er værd at vide, at der er forskel på typerne af kulhydrater og den effekt, de har i og på kroppen. De kan deles op i: stivelse, sukkerarter og fibre.

* Man får kulhydrater fra blandt andet kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.

* Dit valg af kulhydrater får et sundhedsboost, hvis du går efter fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek